Kadıköy Belediyesi'nin 1 yılı

Kadıköy Belediyesi 34. yaşını, geçtiğimiz yıl hayata geçirdiği projelerle ve önümüzdeki dönem yapacağı çalışmaların heyecanıyla kutluyor

05 Nisan 2018 - 08:53

Her yaştan ve kesimden Kadıköylüye hizmet veren Kadıköy Belediyesi, 2017 yılı boyunca temel belediyecilik hizmetlerini yerine getirirken, eğitim, kültür, sanat, sağlık, spor ve çevre alanlarında da yeni projeler üretti. 10 Nisan’da 34.yaşını kutlayacak Kadıköy Belediyesi’nin son 1 yılda yaptığı çalışmaları derledik.

Öğrenciler için yeni etüt merkezi

Kadıköy Belediyesi geçtiğimiz yıl etüt merkezlerine bir yenisini daha ekledi. 19 Mayıs Gençlik ve Çocuk Merkezi’nde, Türkçe, Matematik ve İngilizce derslerinin yanı sıra müzik, drama ve resim dersleri veriliyor. Öğrenciler, TEOG ve YGS-LYS’ye hazırlanabilmek için  merkezde verilen çeşitli kurslardan faydalanıyor.

19 Mayıs yüzlerce gençle kutlandı

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında Kalamış Atatürk Parkı’nda etkinlikler düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı bisiklet sürüşü gerçekleştirildi, halk oyunları ve karate gösterileri yapıldı. Gençler, Özge Fışkın ve Manga konseriyle eğlendi.

Binlerin katılımıyla çevre festivali düzenlendi

Kadıköy Belediyesi Çevre Festivali, 26-27 ve 28 Mayıs günlerinde 42 kurum ve kuruluş ile yüzlerce Kadıköylünün katılımıyla Özgürlük Parkı’nda yapıldı. “Doğaya emek verenler” sloganıyla yapılan festivalde söyleşiler ve atölyeler düzenlendi. Festivali 3 günde 18 bin 67 kişi ziyaret etti.

Tarihi garda ikinci randevu

Kadıköy Belediyesi’nin tarihi Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 9. Kadıköy Kitap Günleri’ni 9 günde 325 bin kişi ziyaret etti. Pek çok yazar, şair, gazeteci, oyuncu, bilim insanı ve felsefeci İstanbullularla buluştu.

Mural Festivali’nin 6.sı düzenlendi

Kadıköy’de kamusal alanlara yenilikçi tasarım yaklaşımı oluşturmak için düzenlenen Mural Festivali’nin 6.sı gerçekleştirildi. İspanya, Ukrayna ve Avustralya’dan sanatçıların katıldığı festivalde Alex Maksiov tarafından Özgürlük Parkı’na 3 boyutlu bir çizim de yapıldı.

Samandan bina yapıldı

Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Kadıköy Belediyesi, bir hizmet binasını çimentodan değil samandan yaptı. İmece usulüyle yapılan “Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi” atölye çalışmaları kapsamında 110 kişiye teorik ve uygulamalı kompost eğitimi verildi.

Kardeş kente “Kültür Merkezi”

Kadıköy Belediyesi’nin kardeş belediyelerle işbirliği çerçevesinde Bingöl Yayladere’de yaptığı Yayladere Kültür Merkezi açıldı.

Plak Günleri’nin ikincisi düzenlendi

Kadıköy Belediyesi’nin ikinci defa  düzenlediği Kadıköy Plak Günleri 9 - 10 Eylül’de Moda’da gerçekleştirildi. Plak Günleri’nde söyleşiler ve konserler düzenlendi. Festivali 25 bin kişi ziyaret etti.

Kadıköy, Alzheimer Merkezi’ne kavuştu

Kadıköy Belediyesi’nin Alzheimer hastalarının sosyal yaşama katılmalarını sağlamak ve hasta yakınlarını desteklemek amacıyla projelendirdiği “Alzheimer Merkezi ve Sosyal Yaşam Evi” 21 Eylül Dünya Alzheimer Günü’nde açıldı. Merkezde hasta yakınlarının kendilerine zaman ayırabilme olanağı sağlanırken bireysel-grup psikoterapileri, eğitimler ve seminerlerle hastalık konusunda bilgi ve destek veriliyor.

İDEA Kadıköy açıldı

Farklı meslek alanlarından serbest çalışanları, yenilikçi kuruluşları ve sosyal fayda odaklı çalışan grupları bir araya getiren ve çalışma alanı sunan Kadıköy Belediyesi “İDEA Kadıköy”  Moda’da hizmete açıldı.

Kadıköylüler bu yaz serinleyecek

Kadıköy Belediyesi, Acıbadem Mahallesi’ndeki yüzme havuzu ve spor merkezinin açılışını yaptı. Tesiste çocuk ve engellilere yüzme eğitimi veriliyor. Her yaştan Kadıköylü abonelik sistemiyle tesisten faydalanıyor.

Yüzbinlerce kişi Cumhuriyet için yürüdü

Kadıköy Belediyesi’nin 24 yıldır düzenlediği geleneksel “Cumhuriyet’e Bağlılık Yürüyüşü” bu yıl da coşkuyla geçti. Bağdat Caddesi’ndeki yürüyüşte buluşan genç, yaşlı her yaştan yüzbinlerce kişi, Cumhuriyet’in 94. yaşını kutladı.

Çocuklar için bostan yapıldı

Geçtiğimiz yıl “Beyaz Bayrak” ödülünü kazanan Mustafa Aykın İlkokulu, öğrenciler için yeni bir proje başlattı. Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle Göztepe’de oluşturulan 100 metre karelik bir bostana çocuklar kış sebzelerini ekti.

Binler Atatürk için tek yürek oldu

Kadıköylüler 10 Kasım’da Mustafa Kemal Atatürk için el ele verdi. Kadıköy Belediyesi’nin organizasyonuyla Fenerbahçe Orduevi ile Bostancı Sahili arasında yaklaşık 6,5 kilometrelik “9’u 5 Geçe Ata’ya Saygı Zinciri” oluşturuldu.

Öğrencilere 300 kişilik yurt inşa edildi

MEB’in hazırladığı teknik rapor sonucunda Kadıköy Anadolu Lisesi yatılı pansiyonunun yıkılmasına karar verildi. Veliler, mezunlar ve Kadıköy Belediyesi el ele vererek geçici bir pansiyon binası inşa etti. Geçici pansiyon binasında 300 öğrenci barınabiliyor.

Ekolojik yuvaya LEED Platin Sertifikası

Dünyanın en iyi tasarlanan 10 okulu arasına giren Bahriye Üçok Ekolojik Çocuk Yuvası bir ilke daha imza atarak “çevre dostu bina”lara verilen LEED Platin Sertifikası almaya hak kazandı.

Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi açıldı

Kadıköy’de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Rasimpaşa Sosyal Hizmet Merkezi açıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından hizmete açılan merkezde yer alan “Kadın Dayanışma” birimi,  kadına yönelik şiddet ve ayrımcılığa karşı, kadınların desteklenmesi ve güçlenmesi için hizmet verecek.

Çocukların da kültür merkezi oldu

Merdivenköy’de bulunan Halis Kurtça Çocuk Kültür Merkezi çocukların katıldığı etkinlikle açıldı.155 kişilik gösteri salonu ile yıl boyunca çocuk tiyatroları ve sinema gösterimleri yapılması planlanan Çocuk Kültür Merkezi’nde atölyeler de düzenleniyor.

Haldun Taner Müze Evi açıldı

Kadıköy Belediyesi, tiyatro ve edebiyat dünyasının büyük ustası Haldun Taner’in 103’üncü yaş gününde Haldun Taner Müze Evi’nin açılışını yaptı. 117 yıllık tarihi binada başta Haldun Taner’in kişisel eşyaları ve eserlerinden örnekler sergileniyor. Haldun Taner’in kitapları, daktilosu, meşhur şapkası, atkısı gibi eşyalarının sergilendiği binada aynı zamanda edebiyat ve tiyatro sanatına dair etkinlikler de gerçekleştirilecek.

Şenlikli tiyatro yürüyüşü

Kadıköy Tiyatroları Platformu’nun çağrısıyla ve Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle oyuncular, tiyatro çalışanları ve onlara destek veren izleyiciler, cadde boyunca Bandistanbul bandosunun şarkılarıyla yürüdü. Benim Komşum Tiyatro projesinin ikincisi başlatıldı.

276,7 ton asbest atığı bertaraf edildi

“Asbest Kirliliğinin Önlenmesi ve Geri Dönüştürülebilir Atıkların Kazanımı” çalışması kapsamında, 2017 yılında 618 inşaat sahası denetlendi ve 276,7 ton asbest atığı bertaraf edildi.

11.720 ton atık toplandı

2017 yılında 7.797 ton ambalaj ve 3.923 ton cam atığı olmak üzere toplam 11.720 ton ambalaj atığı toplanarak ekonomiye geri kazandırıldı. 900 adet ambalaj atık kutusu farklı noktalara dağıtıldı ve 42 atık kumbarası yerleştirildi.

Kültür sanat faaliyetleri devam etti

2017 yılı boyunca 4 bine yakın kültür sanat etkinliği düzenlendi. Yaklaşık 1 milyon kişi kişi bu etkinliklere katıldı.

Hayvan dostu belediye

Kadıköy Belediyesi’nin veterinerlik hizmetleri kapsamında 2017 yılı boyunca 3.715 hayvan aşılandı, 1917’si kısırlaştırıldı. 5.229 hayvan  muayene edilirken, 9.811 sahipsiz hayvan da kayıt altına alındı. 437 hayvan da mikroçiple kayıt altına alındı. Ayrıca sokak hayvanları için 3.339 mama dağıtıldı. Hayvan Barınağı da 358 köpek ve 115 kedi olmak üzere toplam 473 hayvana ev sahipliği yaptı.

Potlaç Ağı büyüdü

2017 yılı yaz döneminde, POTLAÇ Kadın Emeği Satış Noktası’nda Moda’da haftanın üç günü toplam 19 hafta stant kuruldu. 411 kadın stantlardan faydalanarak ürettiklerini sattı. CKM içerisinde bulunan POTLAÇ dükkanına ise 410 kadın ürünlerini bıraktı. Potlaç Ağı’nın toplam 757 kadın  üyesi bulunuyor.

Kadıköy yeşillendi

Kadıköy Belediyesi 2017 yılı boyunca toplam 840 bin adet mevsimlik çiçek, 8 bin adet çalı ve 850 adet ağaç dikti. 221 bin ağaç ilaçlandı, 115 ağacın da restorasyonu yapıldı.

Binlerce kişiye sağlık hizmeti verildi

Kadıköy Belediyesi’ne bağlı sağlık polikliniklerinden 2017 yılı boyunca toplam 70 bin kişi faydalandı. Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde ise toplam 52.146 diş tedavisi yapıldı.

Açık havada sinema ve tiyatro

15 gün süren Çocuk Tiyatro Festivali’nde 15 oyun sahnelendi, 17 bin kişi oyunları izledi. Kadıköy’ün 8 farklı noktasında yazlık sinema günleri düzenlendi. 4 gün süren festivalde 2.600 kişi filmleri izledi.

Kadıköy’de yaz-kış spor

Kadıköy Belediyesi çocukların yaz ve kış aylarında spor yapmasını sağlamak için spor okulları düzenledi. Çeşitli branşlarda eğitimlerin verildiği yaz ve kış spor okullarından  2 binden fazla çocuk ve genç faydalandı. 30 öğrenciye yelken, 20 öğrenciye ise temel kürek eğitimi verildi.

Çöpe değil kumbaraya

Kadıköy Belediyesi ikinci el kıyafet, tekstil ve ayakkabı gibi giyim eşyalarının düzenli bir şekilde toplanması ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması için ilçenin farklı noktalarına 100 adet giysi kumbarası yerleştirdi.

KİHEP’le protokol imzaladı

Kadıköy Belediyesi ile Kadının İnsan Hakları- Yeni Çözümler Derneği Kadının İnsan Hakları Eğitim Programı (KİHEP) arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol Kadıköy Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.

Belediye tarihi köşkü yeniden yapıyor

Osmanağa Mahallesi’nde bulunan bir arsayı satın alan Kadıköy Belediyesi, bir dönem arazide bulunan tarihi köşkü yeniden inşa ederek Kadıköylülere kazandıracak.

Yeni heykeller dikildi

Usta karikatürist Oğuz Aral’ın yarattığı bir karakter olan Avanak Avni’nin heykeli Hasanpaşa’ya,“Vatan Şairi” olarak  bilinen Türk Edebiyatı’nın önemli isimlerinden Namık Kemal’in heykeli 19 Mayıs Mahallesi’ne ve usta sanatçı Cem Karaca’nın heykeli de Caferağa Mahallesi Cem Karaca Sokağı’na yerleştirildi.

Kültür Yayınları kuruldu

Kadıköy Belediyesi 2017 yılında yayıncılık sertifikası aldı ve Kadıköy Belediyesi Kültür Yayınları’nı kurdu.


ARŞİV