Kadıköy Belediyesi'nin AB çıkarması!..

Kadıköy Belediyesi öncülüğünde 1 Mayıs 2010 tarihinde başlayan çalışmalar doğrultusunda Avrupa Birliği’nde yerel yönetimlerin temsil gücü arttırılacak. Böylece yerel yönetimlerin AB fonlarından...

29 Aralık 2010 - 10:39

Kadıköy Belediyesi öncülüğünde 1 Mayıs 2010 tarihinde başlayan çalışmalar doğrultusunda Avrupa Birliği’nde yerel yönetimlerin temsil gücü arttırılacak. Böylece yerel yönetimlerin AB fonlarından daha çok ve etkin şekilde yararlanması sağlanacak. Kadıköy Belediyesi tarafından AB ile karşılıklı ilişkileri geliştirmek amacıyla açılan Brüksel temsilciliği, Türkiye’deki yerel yönetimler adına AB’de misyon üstlenecek. Kadıköy Belediyesi’nin yıllardır başarıyla uyguladığı yöntemden diğer yerel yönetimlerin de faydalanması, AB’ye birçok proje teklifi götürmeleri ve ilgili fonlardan yararlanmaları sağlanacak. Çalışmalarda gelinen son noktanın değerlendirildiği Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği Lobi ve İletişim Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı, 24 Aralık 2010 Cuma günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.


Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği Lobi ve İletişim Çalışmalarının başladığı 1 Mayıs 2010 tarihinden bu yana önemli adımlar attı. Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği Lobi ve İletişim Çalışmalarının başlangıcı kapsamında geliştirme projesi başlatıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından Brüksel’de AB ile ilişkiler konusunda çalışma yapacak bir irtibat bürosu kuruldu, uzman kişiler belirlendi ve görevlendirildi. Kadıköy Belediyesi, yerel bir belediye olmasına rağmen AB ile ilişkileri geliştirmek adına faal bir oluşumu Avrupa’nın göbeği diye nitelendirebileceğimiz önemli bir kentte faaliyete geçirmiş oldu.
Öncelikle ilgili tüm kurumlar nezdinde Kadıköy Belediyesi’nin tanıtılmasına ve AB’nin işbirliği merkezi Brüksel’de mevcudiyet sağlanmasına yönelik görüşmelerde bulunuldu. Brüksel’de belediye faaliyetlerini etkileyecek olan konularda gelişmelerin takibi, Avrupa Komisyonu’nda ve Bölgeler Komitesi’nde yerel idareleri ilgilendiren gelişmelerin izlenmesi, ileride yapılması planlanan AB faaliyetleri konusunda bilgi toplama çalışmaları yürütüldü. Bu doğrultuda; AB Bölgeler Komitesi Sekreteryası İstişare Grubu Yönetici Yardımcısı Michael Collins, AB Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup Başkanı Karl-Heinz Klar, AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu Başkanı ve Fransa Rhone-Alpes Bölgesi Başkan Yardımcısı Bernard Soulage, AB Bölgeler Komitesi Sekreteryası İstişare Grubu Türkiye ve Balkanlar sorumlusu Victor Tilea, AB Bölgeler Komitesi Sosyalist Grup Genel Sekreterliği’nden siyaset danışmanı Aliona Fornea, AB nezdindeki Türkiye Büyükelçisi Selim Kuneralp, Emilia-Romagna Bölgesi Brüksel Temsilcisi Valentina Polylas, Lille-Nord Pas de Calais Brüksel Temsilcisi Axelle Griffon gibi şahsiyetlerle görüşmelerde bulunuldu. Ayrıca AB düzeyinde teknik geziler, ziyaretler, etkinlikler ve Avrupa medyası gibi iletişim vasıtalarıyla Kadıköy Belediyesi’nin tanıtılması sağlandı.


OPEN DAYS TOPLANTILARI ÇOK VERİMLİYDİ
Brüksel’de 4-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Open Days 2010-8.Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası’na katılım gerçekleştirildi. Avrupa Bölgeler Komitesi ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü tarafından her yıl düzenlenen, 33 ülkeden 200 bölge ve kentin yanı sıra ulusal, yerel politikacı, politika uzmanları, işadamları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de aralarında bulunduğu yaklaşık 6 bin kişinin katıldığı etkinlikte Kadıköy Belediyesi Adriyatik Makro Bölgesi Genişleme’ye doğru temalı konsorsiyumda yeraldı.


İŞBİRLİĞİ PROJESİNİN AMACI
Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği Lobi ve İletişim Çalışmaları Türkiye’deki yerel yönetimler için bir milat olacak. Bu sayede yerel yönetimlerin daha etkin çalışması sağlanacak. Yerel idareler konusundaki ortak çalışmaların geliştirilmesi, Belediyelerin ihtiyaç duyduğu çözüm ve ürünler konusunda ortak çalışma ortamının oluşturulması, Türkiye’deki yerel idarelerin AB yerel idareleriyle işbirliği içinde olmaları, AB’ye katılım sürecinde AB’nin aday ülkelere sağladığı mali kaynaklar ve ortak çözümlerden Kadıköy’ün en etkin şekilde faydalanması, belediyeler ile AB düzeyinde işbirliği ve iletişim platformlarının oluşturulması, yerel yönetimler alanında AB müktesebatının takibi, Kadıköy Belediyesi ile AB’li muhatapları arasında ortaklıkların ve işbirliği ağlarının kuvvetlendirilmesi ve yenilerinin oluşturulması için Kadıköy Belediyesi bir süredir çaba gösteriyordu. Bu çalışmalar diğer yerel yönetimler için de örnek olacak.


VİSİYES PROJESİNİN LİDERİ KADIKÖY BELEDİYESİ
Kadıköy Belediyesi’nin bugüne kadar AB’ye sunulan ve kabul edilen projelerinin yanı sıra yeni projeler de gündemde. AB Yaşamboyu Eğitim Programı Yenilik Transferi Projesi’ne Kadıköy Belediyesi örnek bir projeyle dahil oldu. Kadıköy Belediyesi’nin lider pozisyonunda olduğu VISİYES projesi AB tarafından kabul edildi. Mesleki eğitim alanında sunulan VISİYES Projesinin konusunu girişimcilik oluşturuyor. Bu proje Kadıköy Belediyesi’nin prestij projesi olarak gösteriliyor. Kadıköy Belediyesi’nin SYMBIOZ projesi ise Bilgi ve İletişim Teknolojileri Politika Destek Programı-Tema 4- Akıllı Kentlerde internet tabanlı yeni hizmetler için açık yenilik programı olarak düşünülmüş bir proje. Projeyle sağlıklı bir kent için bilgi iletişim teknolojileri temelli eko-şehirler oluşturulması hedefleniyor. TOYCO projesi ise AB-Türkiye Kültürlerarası Diyalog Müzeler Bileşeni kapsamında oyuncak müzelerinin işbirliğini kapsıyor. İstanbul Oyuncak Müzesi projenin lideri, Kadıköy Belediyesi ise iştirakçisi konumunda.


AB’DE KENDİMİZİ TEMSİL EDİYORUZ
Kadıköy Belediyesi Avrupa Birliği Lobi ve İletişim Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı 24 Aralık 2010 Cuma günü Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını Kadıköy Belediyesi Plan Proje Müdürü Şule Onur gerçekleştirdi. Müdür Şule Onur, Kadıköy Belediyesi ile Avrupa Birliği arasındaki lobi ve iletişim çalışmalarının amacını, gelinen noktayı ve hedefleri içeren konularda gerçekleştirilen projelerle ilgili teorik ve teknik bilgiler verdi.
AB’li yetkililerle yaptığı görüşmede, Türkiye’nin AB ile olan ilişkilerinde CHP’li belediyelerin göz ardı edildiğini hatta AB platformunda temsil bile edilmediğini üzülerek öğrendiğini açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk de, CHP’li belediyelerin AB platformunda gerektiği gibi temsil edilebilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi.
Kadıköy Belediyesi’nin AB ile olan ilişkisinin 2002’de kabul edilen “İnsanca Yaşam Projesi” ile başladığını, 650 engellinin istihdamına vesile olan Yeni Umutlar Projesi, bir çok okulun bilgisayar ihtiyacını gideren Elektronik Atıkların Toplanması ve Kazanımı amaçlı çeşitli etkin ve başarılı projelerle devam ettiğini anlatan Öztürk, “Akla gelmeyen, gelip de uygulama fırsatı bulamadığımız konularda AB fonları kapı açıyor. 3-4 partner kurum, uzman, deneyimli kişilerle proje hazırlayıp. AB fonlarından yararlanmak için başvurabilirsiniz. Fondan gelen parayı akıllıca ve dirayetle kullandığınızda korkulacak bir şey yok. Biz Kadıköy Belediyesi olarak buna dikkat ettik. Bu ilişkileri en iyi seviyeye getirmek ve AB’de temsil gücümüzü arttırmak, ülkemizi, çalışmalarımızı tanıtmak, Avrupa’yı ülkemize daha iyi anlatmak için geçtiğimiz yıl tüm bu hedefler doğrultusunda Brüksel’de, bünyesinde profesyonel bir kadronun bulunduğu bir ofisimizi açtık. Bu kişiler bizim için, projelerimiz için orada çalışıyorlar. Ofisin kapısında da Kadıköy Belediyesi ismi yer alıyor” dedi.
Open Days toplantısı sonrasında ilişkilerin fon, iletişim, dayanışma dışında da geliştirilmesi gerektiğini, dolayısıyla Kadıköy Belediyesi olarak hedef büyüttüklerini ifade eden Öztürk, AB yetkilileriyle görüşmelerinde, onlardan, “AB’de siz(CHP) yoksunuz. AB ile ilişki kurmuyorsunuz. Bunu başkalarına teslim etmişsiniz. Sizi anlamıyoruz” gibi üzücü bir cevapla karşılaştığını anlattı.
Bu durum karşısında AB komiteleriyle direkt iletişim kurma gerektiği ihtiyacı duyduklarını belirten Öztürk, “Brüksel’de daha büyük bir büroyu faaliyete geçireceğiz. Ülkeyi ilgilendiren bir görevi orada yerine getirmeye çalışacağız. Nisan’da AB üyesi devletlerin belediye başkanlarını ağırlayacağız. Bizden ve AB’den parlamenterler de katılacak. Kendimizi tanıtıp, görüş alış verişinde bulunacağız. Ocak ayında, CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun AB’yi ziyaretiyle başlayan süreç doğrultusunda AB Genel Merkezi’ni ziyaret edeceğiz. Brüksel’de düzenlenecek Türkiye ile İlişkiler Çalışma Grubu Toplantısı’na CHP’li bir belediye başkanı arkadaşımız katılacak. AB Bölgesel Yönetimler Asamblesi’nde de temaslarda bulunacağız. Kadıköy Belediyesi olarak sinerji oluşturuyoruz. Nisan ayından sonra ilişkilerimiz sıkı düzeye gelecek. Biz onları, onlar bizi tanıyacak. Önemli olan oralarda bir şeyler yapmak, fonlardan da faydalanmak. Bizi yeteri kadar tanımıyorlar. Bizi onlara anlatanların anlattığı kadar tanıyorlar. Bunu tamamlayacağız. Beraberce yapacağız. AB sivil girişime çok önem veriyor. Biz bu konuda Kadıköy olarak çok iyiyiz. Bu toplantılar başlangıç olacak” diye konuştu.

Mustafa SÜRMELİ


 


ARŞİV