Kadıköy Belediyesi’nin 2020 yılı karnesi

Kadıköy Belediyesi 2020 Entegre Raporu yayınlandı. Raporda, hem 2020 yılında belediyenin faaliyetleri, hem de değişen nüfus, yeşil alan gibi bilgiler yer aldı. 

14 Temmuz 2021 - 14:36

Entegre Raporu, Kadıköy Belediyesi’nin 2018 yılında dünyada ilk kez yayınladığı bir rapor. Entegre Raporu, bir kurumun stratejisinin, performansının ve hedeflerinin kısa, orta ve uzun vadede ne gibi çıktılar, değerler yaratabileceğinin açıklaması olarak tanımlanıyor. 

Katılımcı süreçler ve faaliyetlerin, belirlenen ihtiyaçla örtüşüp örtüşmediği, hedeflere ne derece ulaşıldığı, bütçe sorgulaması ve durumu, faaliyetlerin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ve OECD İyi Yaşam Endeksi gibi uzun vadeli stratejilerle uyumu, riskler ve önlemler bu raporda tartışılan konular. 

AMAÇ, YAŞAM KALİTESİNİ ARTTIRMAK

Özellikle bütüncül yaklaşımla cevap arama çabası olarak da görülebilir. Temel hedef ise, tüm paydaşların katıldığı, sorguladığı, sonuç alınan bütüncül yaklaşımla kentsel yaşam kalitesinin ve vatandaş memnuniyetinin arttırılmasıdır. 

Ayrıca, hedef birliği içerisindeki tüm paydaşların yerel gündemi birlikte belirlediği, karar aldığı, uygulamaya geçtiği ve sonuçları değerlendirdiği bu bütüncül yaklaşım ile kentsel yaşam kalitesinin ve vatandaş memnuniyetinin artırılması hedeflenir. Bu sayede katılımcılık artar, riskler daha rahat önlenebilir, kaynaklar etkin şekilde kullanılır, uzun vadeli bakış açısı kazanılır. 

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, 2020 Entegre Raporu’nun girişine bir yazı yazdı. Odabaşı yazısında, “Bilindiği gibi; Kadıköy Belediyesi, küresel ve üst ölçekli gelişmeleri, yeni yönelimleri ve gündemleri yerel gündemlerle ilişkilendirmeyi benimseyen, OECD Daha İyi Yaşam Endeksi göstergeleri ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı stratejik planının küresel ölçekteki izdüşümleri olarak değerlendirmiş, küresel amaçlar ve hedefler ile yerel amaçlar ve hedeflerin ortaklaşmasını benimsemişti. Entegre Rapor'la geliştirdiğimiz bütüncül yaklaşım, bu anlamda izleme - degerlendirme amacımızı daha da pekiştirmiş oluyor” dedi.

UNESCO ÖRNEK GÖSTERDİ

Kadıköy Belediyesi, 2020 yılında birçok adım attı ve özellikle salgına karşı önlemlerin uygulanmasını, kentsel kalitenin düşmemesini sağlamaya çabaladı. 2020 yılında örneğin Dayanışma Mutfağı projesi, UNESCO tarafından dünyaya örnek gösterildi. Adile Naşit Çocuk Yuvası ve ikinci Alzheimer Merkezi kullanıma hazır hale getirildi. Kentsel dönüşüm etkisiyle bozulan yollar ve kaldırımlar yenilendi, yenilenmeye devam ediyor. 160 kişilik sinema salonu, film arşivi, kitaplık, sergi ve film izleme alanlarının bulunduğu Sinematek’in inşaatı tamamlandı.

Raporda bu projelerle birlikte paydaşlık ve katılımcılık amaçları doğrultusunda Anlat Kadıköy çalışması geniş bir yer buldu. 29-30 Haziran 2019’da Kadıköy’ün 21 mahallesinde 10 bölge toplantısına katılan 1100 Kadıköylünün görüş ve önerileriyle stratejik plan sürecinin işletildiği belirtildi. 

En önemli bulgulardan biri de 21 mahalleden oluşan ve yüzölçümü 25,09 kilometre kare olan Kadıköy’ün İstanbul’un tüm ilçelerinden insanların sosyalleştiği, önemli bir çekim merkezi haline gelme olgusu. 

NÜFUS 2017’DEN BERİ ARTIYOR

Kadıköy’ün nüfusu 2017’ye kadar düştü, o yıldan itibaren yükselme eğilimi tekrar başladı. Örneğin 2008 yılında ilçe sınırlarının değişmesi ve Ataşehir’in yeni bir ilçe olarak ayrılmasıyla Kadıköy’ün nüfusu 744 binden 533 bine kadar düşerken takip eden yıllarda da bina yenileme faaliyetlerinin de etkisiyle düşme eğilimi devam etti. 2017’de 451 bin 453’e kadar düşen nüfus 2020’de 481 bin 983’e kadar yükseldi. 

Fenerbahçe Parkı, Göztepe Parkı, Özgürlük Parkı ile sahil boyunca devam eden yeşil alanlar Kadıköy’ün en önemli aktif yeşil alanları. Ayrıca Kadıköy, Kuzeybatı - Güneydoğu doğrultusunda Haydarpaşa’dan Bostancı’ya yaklaşık 21 km’lik uzun bir sahil şeridine sahip.

Park ve yeşil alanlar yıllar içinde arttı ve artmaya devam ediyor. Park sayısı 92’ye, kişi başına düşen yeşil alan miktarı da 3,61 metrekareye çıkarılmış durumda.

  

KADINLAR DAHA FAZLA

İlçenin 2020 yılında nüfusu 481 bin 983. Bu nüfusun yüzde 19.3’üne denk gelen 93 bin 151’i 65 yaş üstü bireylerden oluşuyor. Yaşlı nüfus kategorisinde sayılan Kadıköy’de 263 bin 559 kadın, 218 bin 424 erkek yaşıyor. Kadıköy’de yaşayan nüfusun kadın ağırlıklı ve yaşlı nüfus kategorisinde olduğu görülüyor. Toplam nüfusun yüzde 3.8’ini denk gelen 18 bin 222 kişiden oluşan 0-4 yaş aralığında çocuk yaşıyor. 

Kadıköy Belediyesi’nin kaynak, bütçe yönetimine bakıldığında ise mümkün olduğunca borçlanmadan yürütülen, dolayısıyla geleceği ipotek altına alınmamış bir belediye görüntüsü var. 

Kadıköy Belediyesi’nin bazı faaliyetlerinden kısa kısa notlar:

  • Sağlık birimlerinde 69 bin kişiye 130 bin sağlık hizmeti sunuldu. Alzheimer merkezinde 960 seans etkinlik gerçekleştirilirken, 8 bin 183 ambulans hizmeti gerçekleşti. 

  • Zehra - Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi’nde 15 bin üzerinde kadın mamaografi, ultrason, muayene ve HPV+Sme- ar testi gibi hizmetlerden faydalandı. 

  • Sinematek sezona hazır hale getirildi, Alan Kadıköy önemli bir kültürel alan olarak İstanbul’a kazandırıldı

  • COVİD-19 salgını birçok kültür merkezinin atıl kalmasına neden olsa da 1.677 etkinlikle 145 bin kişiye ulaşıldı. Ayrıca birçok etkinlik çevrimiçi platformlara taşındı. Karikatür Evi, Çocuk ve Gençlik Sanat Merkezleri 185 etkinikle yaklaşık 5 bin kişiye ulaştı.

  • İlgiyle takip edilen Sanat Parkta etkinliğine 16 bin, Kalamış Buz- fest’e ise yaklaşık 14 bin kişi katıldı.

  • Atıksız Dükkan, Atıksız Yaşam Hareketi’nin bir parçası olarak 5 Haziran Çevre Günü’nde hizmete başladı. 

  • 6.922 ton ambalaj ve 4.287 ton cam ambalaj atığı olmak üzere toplam 11 bin 209 ton ambalaj atığı toplanarak, ekonomiye geri kazandırıldı.  

  • Geçtiğimiz yıl hasarlı sokaklardan 46’sında yenileme ve düzenleme çalışması yapılırken 80 sokağın ise asfaltı yenilendi. Toplamda 21.5 km sokak yenilendi. 


ARŞİV