Kadıköy Belediyesi’nin hedefleri açıklandı

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Kadıköy Belediye Meclisi’nde yaptığı konuşmada belediyenin Stratejik Planı ile gelecek yılın bütçe ve performans tasarısını paylaştı

09 Ekim 2019 - 12:51

Kadıköy Belediyesi Meclisi 7 Ekim Pazartesi günü Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı başkanlığında toplandı. Meclis toplantısı, başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve birim müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gündem dışı konuşmalardan sonra Odabaşı, Kadıköy Belediyesi’nin 2020-2024 Stratejik Planı ile gelecek yılın bütçe ve performans tasarısını açıkladı.

KÜRESELDEN YERELE HEDEFLER

Stratejik plan ve bütçeyi birlikte yürüteceklerini ifade eden Odabaşı, şöyle konuştu: “Değerli meclis üyeleri ve değerli Kadıköylüler, bildiğiniz gibi stratejik yönetim anlayışı artık tüm dünyada kabul gören ve özellikle kamu kurumlarında değer verilmesi gereken bir araç durumunda. Bu nedenle OECD Daha İyi Yaşam Endeksi göstergeleri (Better Life Index) ile Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (2012) belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını (UN Sustainable Development Goals) stratejik planımızın küresel ölçekteki izdüşümleri olarak değerlendirdik. Küresel amaçlar ve hedefler ile yerel amaçlar ve hedeflerin ortaklaşması kurumumuzca benimsendi ve başka bir deyişle, stratejik planlama süreci, yerel yönetimimiz açısından küresel politikaların yerelleştirilmesi bağlamında değerlendirilip, küresel amaçlar ile stratejik amaçlarımız biri birine entegre edildi."

ANLAT KADIKÖY

Stratejik planda “Anlat Kadıköy” isimli katılım sürecini başlattıklarını hatırlatan Odabaşı, “Planlama sürecinde stratejik önceliklerimizi belirlerken Kadıköy’ün mevcuttaki durumunu ve gelecekte olabilecek politik, ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeleri çeşitli öngörülerle analiz etmeye çalıştık. Planın her aşamasında, Kadıköylülere danıştık. Bugün burada elinizde bulunan taslağa da son şeklini Kadıköylüler verdi.” şeklinde konuştu.

Planın mecliste  kabul edilmesinin ardından mahallelerde toplantılar yapmaya devam edeceklerini söyleyen Odabaşı, “Verdiğimiz sözlerin gerçekleşip gerçekleşmediğinin hesabını da yine Kadıköylülere vereceğiz.” dedi.

BÜTÇEDEN AFET ÇALIŞMALARINA BÜYÜK PAY

Stratejik plan konuşmasının ardından bütçe ve performans tasarısını sunan Odabaşı, gelecek yılın bütçesini 730 milyon TL olarak hedeflediklerini söyledi. Bütçede, planlı kentleşme ve afet acil durumuna 215 milyon 982 bin 500 TL ayırdıklarını belirten Odabaşı, “Deprem sonrası acil eylem planı yaptık ve bir komisyon kuruldu. Kriz anında depremi üçe ayırdık; deprem öncesinde, deprem anında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler. Deprem öncesinde yapmamız gerekenlerin başında eğitim geliyor. Kadıköy Afet Ortak Çalışma Platformu’nu kuracağız. Afet Bilgi Sistemi’nin tamamını güncelleyeceğiz. Kadıköy’e 5 adet yeni afet konteyneri kazandıracağız. 6 okulda afet eğitimi vereceğiz ve kurumumuzun acil durum eylem planını hazırlayacağız.” dedi. Afet ve Bilinçlendirme Parkı’ndaki eğitimlerin devam edeceğini söyleyen Odabaşı meclis üyelerini de eğitimlere davet etti.

“Kadıköy’ün imar planının yüzde 75’ini yenileyeceğiz” diyen Odabaşı, talep edilen tüm riskli binaların kontrolünün de sağlanacağını belirtti.

EKOLOJİ VE KENT DÜZENİ

Ekoloji ile kent ve toplum düzeni çalışmalarına 176 milyon 160 bin TL ayrıldığını söyleyen Odabaşı, “Günde yaklaşık 450 ton çöp topluyoruz. Bunu 100 ton azaltırsak bütçemize büyük bir katkı sağlamış olacağız. Hem toplanması hem de ayrıştırılması açısından. Bunun için de çalışmalarımız devam ediyor. Ayda 30’un üzerinde hayvanı sahiplendiriyoruz. Kadıköy Belediyesi barınağı örnek barınaklardan biri. Bazı belediyeler bizden öneri istiyorlar.” şeklinde konuştu.

Ekoloji ve atık yönetimi konusunda 120 adet eğitim düzenleyeceklerini ifade eden Odabaşı, “Kadıköy’e 10 bin metrekare yeni park ve yeşil alan kazandıracağız. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 3,12 metrekareye çıkaracağız.” dedi.

SAĞLIK ÇALIŞMALARI

Sosyal destek, sağlık ve kültür alanına da 85 milyon 563 bin TL bütçe ayırdıklarını paylaşan Odabaşı, “Sağlık Bakanlığında bekleyen ruhsat başvurumuz var. Rana Beşe Polikliniğimizin SGK üzerinden vatandaşlarımıza hizmet vermesini istiyoruz. Laboratuvar hariç diğer tüm hizmetler ücretsiz gerçekleştiriliyor. Reçete yazamıyoruz, ilacı da ücretsiz alabilmek için SGK ile bir anlaşma yapmamız gerekiyor. Bununla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” bilgisini verdi.

“KÜLTÜR HİZMETİMİZ KISKANILIYOR”

Kadıköy Belediyesi’nin kıskanılan bir kültür hizmeti sunduğunu söyleyen Odabaşı, şöyle konuştu: “Kadıköy’de yaşayan herkesin bu hizmetlerden adil ve eşit bir şekilde yararlanmasını sağlayacağız. Süreyya Operası İstanbul’un tek opera salonu. Devletin yapması gereken işleri biz yapıyoruz. Bütün mali yükümlülüğü bizim üstümüzde. Salon her zaman dolu. Devletimizden bir kuruş destek alamıyoruz. Bakanımızdan destek ve katkı istedim.”

Kurumsal hizmetlere 124 milyon 703 bin TL ayırdıklarını söyleyen Odabaşı,  İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile istihdam merkezi kurma hedeflerinin olduğunu dile getirerek “Bize iş  başvurusu yapanları yetkili kurumlara yönlendireceğiz.” dedi.

21 mahallenin tamamında toplantılar düzenleyerek Kadıköylülerle buluşmaya devam edeceklerini vurgulayan Odabaşı, toplantı sonuçlarının mahallelilerle paylaşılacağını da ekledi.


ARŞİV