Kadıköy DEPREME hazır mı?

Binanızın deprem riskini, Kadıköy Belediyesi Beton ve Zemin Laboratuvarı'nda öğrenebilirsiniz...

03 Kasım 2011 - 14:06

Van depremi, dikkatleri bir kez daha binalarımızın güvenliği konusuna çekti. Ülkemizdeki yapıların büyük bir çoğunluğunun depreme hazır olmadığı bilinen bir gerçek. Peki ya sizin binanız depreme karşı ne kadar dayanıklı? Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Test Laboratuvarı bu soruya yanıt veriyor. Fikirtepe'deki laboratuvarda, her türlü bina ve zemin etüdleri ile beton testleri, uygun fiyatlara yapılıyor.

Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Beton ve Zemin Laboratuvarı Beton Deney sorumlusu jeofizik mühendisi Menekşe Perdi, çalışmaların mevcut binalar ve yeni inşaatlara yönelik olarak 2 bölümde yapıldığını belirterek, “Eskiden sadece mevcut eski binalarda çalışıyorduk. Ancak artık yapı denetim firmaları devreye girdi. Belediyelerin yapması gereken yetki onlara kaydırıldı. Ancak burada şöyle bir durum var; bu firmaları malsahibi seçiyor, sonra da ‘Gel beni denetle’ diyor. Bu durum, objektif sonuç alınmasını zorlaştırıyor. Bu nedenle biz Mayıs 2011'den bu yana bu firmaları denetliyoruz. Sonuçta ruhsat veren bir kurumuz ve altına imza attığımız her inşaattan sorumluyuz” dedi.
 
‘KADIKÖY'DE YÜZDE 100 DENETİM VAR’
 
Belediyeye gelen yapı denetim raporlarını kendilerinin de şantiyelere giderek kontrol ettiklerini anlatan Perdi, “Kadıköy'de masa başında onay yok, yerinde denetim var. Yerinde gidip bakıyoruz numune alıyoruz test ediyoruz. Kadıköy'de yapılmakta olan tüm inşaatlar bu labortuvardan, denetimden geçiyor. Kadıköy'de yüzde 100 denetim var” ifadesini kullandı. Menekşe Perdi, bina satın alacak olan Kadıköylülerin de laboratuvara müracaat ederek, söz konusu yapının sağlamlığını öğrenebileceklerini söyledi. Perdi, şöyle devam etti: “Van depremi bize denetim ve kontrolün sahada yapılmasının önemini bir kez daha gösterdi. Ama biz bunu zaten 11 yıldır yapıyoruz. Depremden sonra çok sayıda Kadıköylü bizi arayarak, binalarını test ettirmek için başvurdu. 11 yılda 1500 binayı kontrol ettik. (Yüzde 30'u Kadıköy dışından) Bunların yüzde 85'i risk taşıyor. Derhal yeniden yapılmalı. ODTÜ'nün danışmanlık hizmeti verdiği bir firmanın müracaatıyla da Türkiye genelinde 552 devlet okulunu okulu test ettik. Sonuçlar çok vahimdi. Ancak firma bize bu okulların çoğunun yenilendiğini söyledi.”
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Beton ve Zemin Laboratuvarı’na ulaşabileceğiniz telefon numaraları şöyle: 0 216 542 50 00 (dahili 1651 ve 1652) ve 0216 327 83 50 (direkt)
 
Bin binaya ruhsat
Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü Seher Tuncer, Kadıköy'de inşa edilmekte olan tüm binaların “yapı kontrolünü” yaptıklarını belirterek, “Binanın, ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol ediyoruz. 4708 sayılı yapı denetim yasasına göre sorumlu yapı denetim firmaları sorumluluğunda yapılmakta olan inşaatlar, yapı denetim yasasının 4. maddesi gereği, müdürlüğümüz tarafından denetleniyor. Böylece binaların ruhsat ve eklerine uygun yapılması sağlanıyor. Eğer projeye aykırı bir durum varsa, bunun düzeltilmesi konusunda gerekli uyarıda bulunularak, yasal işlem yapılıyor” dedi. Kadıköy Belediyesi'nde İmar ve Yapı Kontrol'un 2 ayrı müdürlük halinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekeren Tuncer, “Ruhsat veren ile kontrol eden birim aynı değil. Bu da daha sağlıklı bir denetim yapılmasına olanak sağlıyor” ifadesini kullandı. Tuncer, “İlçemizde 30 bin 500 binamız var. Bunların, 1998'deki deprem yönetmeliğinden önce inşa edilenleri risk taşıyor” dedi. Tuncer, Kadıköy'de 1998'den bugüne (yani son deprem yönetmeliğine uygun olan) 2 bin 828 binaya ruhsat verildiğini de sözlerine ekledi.
 
Beton ve Zemin Laboratuvarı işlem tür ve fiyatları şöyle:
 
-Bina kontrolü (3 kolon için): 650 TL.
-Bina kontrolü (5 kolon için): 900 TL.
-Bina kontrolü (7 kolon için): 1100 TL.
-Bina kontrolü (10 kolon için): 1300 TL.
-Bina kontrolü (15 kolon için): 1600 TL.
-Bina kontrolü rapor yazımı toplam ücreti (yığma binalar için): 150 TL.
-Basınç dayanım testi (karot kırımı): 20 TL.

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Sinem TEZER

ARŞİV