Kadıköy duvarlarında Polonya sanatı

Polonya-Türkiye 600. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında, Kadıköy sokakları renkli görüntülere sahne oluyor.

06 Haziran 2014 - 10:39

“Sokak Sanatı Ortak Deneyimi” (Street Art Common Experience) projesi kapsamında Polonyalı ünlü sokak sanatçıları M-City, Chazme 718 ve Sepe Türkiye’ye geldi. Kadıköy Belediyesi desteği ile 3. yılına giren Mural-İst festivalinin ilk etabı kapsamında düzenlenenetkinlikte sanatçılar Kadıköy Yeldeğirmeni’ndeki Talimhane Sokak duvarlarında açık hava performanslarını sergiliyor.
Kadıköy Yeldeğirmeni’nde yapılan ve büyük ilgi gören duvar boyamaları (Mural sanatı), birbirinden ilginç desenleriyle kullanılmayan duvarlara hayat verirken, dünya çapında duvar boyama sanatının hatırı sayılır çalışmalarını ortaya koyuyor.
Dünyaca ünlü Polonyalı duvar boyama sanatçılarının kendi tasarımlarını sergilediği Mural-İst, Yeldeğirmeni bina duvarlarına ayrı bir zenginlik katıyor. İki binanın dış cephe duvarlarının boyandığı festivalde, Polonyalı sanatçılar tamamen kendilerine özgü çalışmaları tüm İstanbulluların beğenisine sunuyor.
Etkinliğe katılan sanatçılardan M-City aynı zamanda bir eğitimci ve grafik tasarımcı. Çalışmalarında Stensil tekniğini kullanan M-City’nin çalışmaları aralarında Paris, Berlin, Mumbai, Tel Aviv ve New York’un da bulunduğu birçok dünya ve Avrupa şehrinin duvarlarını süslüyor. “Street Art Common Experience” projesine katılan diğer iki sanatçı Chazme 718 ve Sepe ise ortak bir çalışma ile Kadıköy duvarlarını renklendirdi.
 
DO DZİEŁA: ‘BİZİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN SANATTIR’ 
Mural-İst ve Street Art Common Experience’in ortaklaşa düzenlediği projenin koordinatörü Do Dzieła proje ile ilgili yaptığı açıklamada; “Mural sanatı Türkiye’de yeni bir fenomen olma yolunda ve Polonya’daki gibi halkın ilk başlardaki olumsuz tepkisi hızlı bir şekilde olumlu bir tepkiye dönüşüyor. Bizim için bu durum işin en zor ama en gurur verici kısmı ve sanatçılara tamamen özgür bir ortam sunulmakta. Aynı şeyi Türkiye için de hedefliyoruz ve bu durum bizim için 600 yıllık Türkiye Polonya ilişkileri kadar önemlidir. Bizim için asıl önemli olan sanattır.” ifadelerini kullandı.
 
NUHOĞLU: ‘KENT ESTETİĞİ VE KÜLTÜRÜNE BÜYÜK KATKI’
Dünyanın en prestijli duvar boyama etkinliklerinden birine ev sahipliği yapan Kadıköy’ün Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Mural-İst Festivalinin içinde bulunmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, kentin çehresini değiştiren çalışmaların içinde bulunmaya devam edeceklerimi ifade etti. Nuhoğlu; “Kent estetiğini geliştiren, yaşayanların kentle özdeşliğini arttıran çalışmalara Kadıköy’ün ev sahipliği yapmasını önemsiyorum. Kadıköy sokakları graffiti, resim ve duvar boyama sanatının güzel örnekleriyle dolu. Sokakların böyle sanat eserlerine ev sahipliği yapması kent kültürü açısından da büyük önem taşıyor.”
1 Haziran’da çalışmalarına başlayan sanatçıların açık hava performansları, 6 Haziran Cuma günü saat 16.00’ya kadar Yeldeğirmeni Semt Polikliniği karşısındaki Talimhane Sokak’ta devam edecek. Mural-İst yaz aylarında farklı sanatçıların katılımıyla devam edecek.
Etiketler; mural

ARŞİV