Kadıköy esnafı Kilise'ye saygısızlığı kınadı

Kadıköylü esnaf dernekleri ve mahalle muhtarları, üç kişinin Surp Takavor Ermeni Kilisesi’ne yönelik gerçekleştirdikleri saygısızlığı kınadı

16 Temmuz 2021 - 19:20

Geçtiğimiz hafta üç kişi Kadıköy’deki Surp Takavor Kilisesi’nin giriş kapısının üstüne çıkarak oynamıştı. Kiliseye yapılan bu saygısızlık üzerine bugün kilisenin önünde toplanan Kadıköy Esnaf Derneği (KADIDER), Moda Eğlence Yerleri Derneği (MODADER), Kadıköy Tarihi Çarşı Derneği, Osmanağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman ve Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Tuncer basın açıklaması yaptı.

Grup adına açıklamayı okuyan KADIDER Başkanı Tuncay Savaşlı, pandemi kısıtlamaların kaldırılması ile birlikte Kadıköy’de oturanları ve mahalle sakinlerini derinden etkileyen olaylar yaşandığını söyledi.

“OLAYLARIN KADIKÖY’E ZARAR VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Caferağa, Osmanağa mahalleleri ile Kadıköy Çarşı ve Moda’da eğlenenlerin, yaşam, eğlence anlayışı ve özgürlük düşüncesi ile bağdaşmayan eğlence tarzının rahatsızlık verici boyutlara ulaştığını söyleyen Savaşlı, “Kadıköy sokaklarında sabaha kadar taşkınlık yapılmaktadır. Yaşanan olayları pandemi yasakları sonrası bir çeşit toplumsal sıkışmanın deşarj olması olarak algılamak ve bir an önce yok olmasına inanmak istiyoruz. Fakat bu talihsiz olayların pandemi durumundan öte bir bir olgu olduğunu ve ne yazık ki bu olayların devam etmesi durumunda Kadıköy’e zarar vereceğini düşünüyoruz” dedi.

"KİLİSEYE YAPILAN SAYGISIZ DAVRANIŞI ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Savaşlı şöyle devam etti: "Kadıköy, yüksek sesle modifiye edilmiş araçlar ile korna çalarak sözüm ona eğlence anlayışıyla, sokak partileri düzenleyen, çevreye verdiği rahatsızlığı umursamayan bir kitleye daha önce rastlamamıştır. Kadıköy farklı inançlardan insanların birbirinin inancına, ibadetine, ibadethanesine, saygı duyan insanların yaşadığı ağırlandığı bir yaşam yeridir. Aynı zamanda geçtiğimiz hafta sonu Kadıköy Çarşı'da bulunan Surp Takavor Ermeni Kilisesi'ne yapılan saygısız davranışları şiddetle kınıyoruz. Yaşanan bu olayların Kadıköy'ün yapısına, burada yaşayan, buraya eğlenmeye gelen insanlara ve buradaki işletmelerin kültürüne ait olmadığı kesindir."

Savaşlı sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "Bizler Kadıköy Esnaf Dernekleri ve mahalle muhtarlarımızla, Kadıköy Kaymakamı, Belediye Başkanı, Emniyet Müdürü ile yaptığımız toplantıların sonucunda, Kadıköy'de yaşanan sorunların ortak akılla çözüme kavuşturulacağı konusunda hemfikir olduk. Surp Takavor Kilisesi'ne de yapılan saygısızlığın faillerinin ivedi bir şekilde yakalanıp adalete teslim edilmesini önemsiyoruz. Bu ve benzeri olayların olmaması için biz de elimizden gelen katkıyı sunmaya ve yapılan her türlü çalışmaların destekçisi olmaya devam edeceğiz."

KİLİSE YÖNETİCİSİNE ÇİÇEK VERİLDİ

Konuşmanın ardından Tuncay Savaşlı, kilisenin yönetim kurulu üyelerinden Armağan Hilkat'a çiçek verdi. Hilkat ise katılımdan dolayı herkese teşekkür ederek "Sivil Toplum Kuruluşları'nın göstermiş olduğu bu hassasiyeti biz de önemsiyoruz. Önümüzdeki Kurban Bayramı'nın tüm milletimize hayırlar vesile etmesini diliyoruz. Saygılar sunuyoruz" dedi.


ARŞİV