Kadıköy gelinlikleri uluslararası pazarda

 Gelinlikleri yurt dışında da ilgi gören Kadıköy’de düğün sezonunun canlanmasıyla gelinlik dükkânları hareketlendi. Gelinlik satılan mağazaların merkezi haline gelen Söğütlüçeşme Caddesi’nde de şu günlerde birbirinden farklı gelinlik modelleri görücüye çıkıyor

06 Şubat 2015 - 12:01
Mustafa SÜRMELİ

Bahar mevsimi tüm coşkusu ve renkliliğiyle yaklaşırken, bu yıl ortalarında ve sonlarına doğru yapılacak düğünler için hazırlıklar da başladı. Gelin ve damat adayları nişan, ev hazırlığı düğün derken yorucu, bir o kadar da masraflı ve zorlu bir süreçten geçiyor.

Onlarca gelinlikçi ve moda evinin bulunduğu Söğütlüçeşme Caddesi şu günlerde birbirinden farklı gelinlik modellerini görücüye çıkardı. Cadde’deki gelinlikçiler neredeyse haftanın 7 günü geç saatlere kadar çalışarak, gelinlik kızların “bunu giymeliyim” dediği birbirinden güzel gelinlikleri el emeği göz nuru dökerek dikiyorlar.
Diğer taraftan Kadıköy adına gurur veren bir gelişme söz konusu. Kadıköy’de üretilen gelinliklerin ünü Kadıköy’ü hatta Türkiye’yi aştı. Yurt dışından, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden hatta Amerika’dan bile gelinlik talebi geldiğini söyleyen esnaf, adaylara gelinliklerini, Söğütlüçeşme Caddesi’ndeki modelleri ve fiyatları görmeden almamaları tavsiyesinde bulunuyor.

YURT DIŞINDAN TALEP VAR
Kadıköy’ün moda, gelinlik veya düğün denilince akla gelen yerlerinden biri olan Söğütlüçeşme Caddesi, yoğun trafiği, rengârenk dükkânlarının yanı sıra moda evleri ve gelinlikçileriyle de tanınan bir merkez konumunda. Bu nedenle gelin adaylarının yoğun olarak uğradığı ve alışveriş yaptığı bir yer.
Kadıköy’de yaklaşık 400 kadar moda evi ve gelinlikçi dükkânı bulunuyor. Önemli bir kısmı da Söğütlüçeşme Caddesi’nde bulunuyor. Ünü yurt dışına taşan gelinlikler vasıtasıyla gelinlikçiler ve moda evleri, Kadıköy için vitrin konumunda. Kadıköy’de vitrine çıkan gelinliklere yurt dışından da talep olduğu belirtiliyor.
Kadıköylü gelinlikçilerin bu konudaki görüşleri şöyle:
-Nurbanu İzgi: 20 yıldır gelinlikçilerin tercih ettiği bir cadde burası. Buradan memnunum. Diğer semtlerden gelinlikçiler de burayı tercih ediyor. Cazibe merkezi oldu. Yurt dışından müşteriler geliyor. Arap müşteriler ağırlıkta. Burada bir sektör oluştu. Yurt dışı ve içinde fuarlara katılıyoruz. Kadıköy’deki gelinliklerin ünü Kadıköy’ü aştı. İşçilik, tasarım açısından artık Kadıköy tercih ediliyor. Burada bütçeye ve işçiliğe göre aradığınız gelinliği bulabilirsiniz. Eylül siparişleri aldık. Caddenin trafik ve park sorunu çözülmeli.
-Nevin Aydemir: Söğütlüçeşme’ye gelinlik için yurt dışından müşteriler geliyor. Tavsiye üzerine gelenler de var. Paris ve Almanya’ya gelinlik gönderiyoruz. Ürünlerimizin yurt dışından tercihi bize gurur veriyor. Kadıköy gelinlik konusunda da tercih edilen bir bölge.
-Ercan Cundul: Söğütlüçeşme’de çok seçenek var. Çok sayıda gelinlikçi var. Gelin adayları, Kadıköy’e uğramadan karar vermesinler. İstanbul’un her yerinden Bursa, Gebze’den müşterilerimiz var. Yazın yurt dışından Türkiye’ye tatile gelmişken Kadıköy’den gelinlik alanlar da var. Bu cadde biraz daha cazip hale getirilebilir.
-Turan Aksoy: Yurt dışı firmalarla da çalışıyoruz. Kadıköy’ün tanıtımında katkımız olduğunu düşünüyorum. Kiraların yüksek olması bizim için problem. Çoğu gelinlikçi kiraya çalışıyor diyebiliriz. Kadıköy gelinlik piyasası, sektörde iyi bir adım attı. Rekabetin hızlı olduğu bir yer. İstanbul’da gelinlik alınabilecek en iyi yerlerden biri Söğütlüçeşme Caddesi. Kadıköy’de 500 kadar, Söğütlüçeşme’de de 100’ü aşkın gelinlikçi var. Kadıköy Belediyesi her yıl gelinlikçiler festivali, fuarlar veya etkinlikler yapabilir.

UYGUN FİYATLARA GELİNLİK
Şu günlerde gelinliklerde kampanya dönemi. Yılbaşından önce başlayan kampanya döneminin Şubat sonuna kadar yoğun olarak devam etmesi bekleniyor.
Gelinlik fiyatları; özel dikim, hazır model ve kişinin isteklerine göre değişiyor. Hazır gelinlikler 1000 TL’den başlıyor. Özel dikim gelinlikler ise 2000-2500 TL’den başlayıp, gelinliğin özelliklerine göre fiyat yükseliyor. Dantel ve işçilik de fiyatları etkiliyor.

NASIL ŞIK OLURUM?
Gelinlikte en önemlisinin yakışanı tespit etmek olduğunu söyleyen Nurbanu İzgi, “Fiziğe yakışan tercih edilmeli. Gelinlerimiz işi uzmanına bıraksınlar. Gelin adayları vücutlarını tanıyıp beğendiği modelleri tespit etsinler” dedi.
Devam eden kış kampanyaları kapsamında, aynı kalitede ve daha ucuz ürün gelinlik bulunabildiğini söyleyen Nevin Aydemir, bu yıl sadelik ve dantelin tercih edildiğini belirtti.  
Ercan Cundul ise bu yıl balık modellerin ilgi gördüğünü, dantel, taşlı, kabarık ve gösterişli gelinlere rağbet olduğunu anlatırken, Turan Aksoy, bu yıl gelinliklerde sadelik ve asilliğin ön planda olduğunu ifade etti.
Etiketler; gelinlik

ARŞİV