Kadıköy Halk Eğitim yeni döneme hazırlanıyor

250'yi aşkın öğretmeniyle yetişkinlere eğitim veren Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nin yeni Müdürü Nuri Baş, ‘Hem insanlara eğitim sunuyoruz hem de istihdama eleman yetiştiriyoruz’ diyor.

08 Ağustos 2011 - 16:22

250'yi aşkın öğretmeniyle yetişkinlere eğitim veren Kadıköy Halk Eğitim Merkezi'nin yeni Müdürü Nuri Baş, ‘Hem insanlara eğitim sunuyoruz hem de istihdama eleman yetiştiriyoruz’ diyor.

 

Röportaj: Gökçe UYGUN

İstanbul'un en köklü eğitim kurumlarından Kadıköy Halk Eğitim Merkezi (HEM), yeni döneme hazırlanıyor. 7'den 77'ye herkese, okuma-yazma, sosyal-kültürel ve mesleki beceri ana dalları olmak üzere yüzlerce branşta eğitim hizmeti sunan Kadıköy HEM, 2011-2012 eğitim dönemi için kendini yenileyerek yoluna devam ediyor. Görevdeki 1. yılını 18 Ağustos'ta dolduracak olan Müdür Nuri Baş da 30 yıllık halk eğitim tecrübesini artık Kadıköy halkına en iyi hizmeti vermek için kullanıyor.

-Önceki görev yerleriniz Rize, Şile ve Pendik'ti. Kadıköy'ü nasıl buldunuz?
Kadıköy'de görev yapmak her yönüyle bir ayrıcalık. Çünkü burası sadece İstanbul'un değil Türkiye'nin en güzel merkezlerinden biri. İmkanlar zengin, kadro zengin, kursiyerlerin yüzde 90'ı yüksek kültürlü. Burada hizmet vermekten çok memnunum.

-Göreve gelince ilk yaptığınız hizmet ne oldu?
Öncelikle şunu söylemem gerek. Bu gibi kurumlarda zaman zaman yer değiştirmeler iyi oluyor. Çünkü bir kurumda uzun süre çalışınca eksiklikleri göremez oluyorsunuz. Buradan giden arkadaşım 18 yıl görevdeydi, keza ben 22 yıldır Pendik'teydim. Yeni görev yerine, yeni bir heyecan ve bakış açısıyla gidince eksiklikleri görmek daha kolay oluyor.
Görevde henüz 1.5 aylıkken öğretmenler odası yaptırdım. Ders aralarında rahatça oturup dinlenebilsinler, birbirleriyle tanışma fırsatları olsun diye. Çünkü öğretmenlerimize gereken değeri vermeliyiz ki onlar da kursiyerlere iyi hizmet sunsunlar. Ayrıca, hijyenik olması gereken Cilt Bakımı bölümümüzü tamamen yeniledik. Kadıköy'de yabancı dil ve bilgisayar kurslarına çok rağbet olduğu için bir bilgisayar sınıfı daha kurduk. Binamız yetersiz olduğu için bazı dersler çevredeki okullarda yapılıyor. Bu okullara bir okul daha ekledik. Bu vesileyle Bahariye, Moda ve Muhsin Adil Binal okullarının müdürlerine bir kez daha teşekkür ederim. Türkiye Okuyor kampanyasının bir ayağı olarak Kadıköy Okuyor sloganıyla okuma yazma bilmeyen 500'e yakın kişiye eğitim verdik. Bu bir ekip işi. Tek başımıza bir hiçiz. Biz, iki elimizi taşın altına koyduk, çalışıyoruz.

-Kadıköy'e özel bir çalışmanız oldu mu?
Evet. Kadıköy'de denizle iç içeyiz. O nedenle yat kaptanlığı kursu açalım dedik. Ön hazırlık yaptık. Öğretmen bulduk ki bu alanda eğitmen bulmak çok zor. Kursu ilan ettik, 50 kişi kayıt oldu, 20 kişi toplantıya geldi ama kursa katılım 5 kişi ile sınırlı kalınca ertelemek durumunda kaldık. Ama vazgeçmedik, ihtiyaç olursa yine açarız.

-Kadıköylü kursiyerin profili nedir?
Yüksek eğitime sahip kursiyerlerin tercihi; daha çok yabancı dil ve bilgisayar. Kadıköy dışından Pendik, Kartal, Ataşehir, Üsküdar'dan gelen çok. Çünkü buranın kalitesi cezbedici.

-Geçen dönem kaç kişi yararlandı kurslardan?
1100 küsur kursa 20 bine yakın kursiyer katıldı.

-Eylül'de başlayacak olan yeni döneme nasıl hazırlanıyorsunuz?
Çatımızda bir onarım var, tiyatro salonu ve tuvaletler yenileniyor, boya işleri sürüyor. 2011-2012 eğitim öğretim yılına dinamik ve sağlam bir şekilde gireceğiz.
Bir şey daha belirtmek istiyorum. Burası 70 yıllık bir yapı. Binayı adliye ile birlikte kullanıyoruz. Ancak adliye yakında taşınacak. O bölümlerin eğitimin kullanılmasına açılmasını arzuluyoruz. Gerekli yazışmaları yaptık, şu an için bir sıkıntı yok. Eğer adliye bölümleri de bize katılırsa kurs ve kursiyer sayımızı 2'ye katlarız.

-Biraz da sizden bahsedelim. İstanbul'un en eski halk eğitim müdürüsünüz. Çalıştığınız kurumlarda, verilen kurslara katıldınız mı hiç?
Ağaç yaşken eğilir, artık benden müzisyen filan olmaz. Ama spora yatkındım. Voleybol, masa tenisi, futbol, basketbol oynardım. Bir pişmanlığım var; verdiğimiz kurslar arasında bir yabancı dil kursuna katılmamış olmak...

-Bu görev size ne hissettiriyor?
Yetişkinler eğitimi çok önemi. Çocuklar burada kimi zaman vakit geçitiyor, ders bitince çıkıp gidiyor, burayı unutuyor. Ama bir yetişkinin gözündeki minettarlık çok değerli. Ben hep derim; insanı seversen başarıyı yakalarsın. Ben özellikle günlük rutinleri içinde vakit bulup da kurslara katılan ev hanımlarını ve onların eşlerini tebrik ediyorum.


 


ARŞİV