Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katlinin 23. Yılında Kadıköy’de düzenlenen anma yürüyüşü ve Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma etkinliği ile anıldı
Gazeteci-yazar Uğur Mumcu, katlinin 23. Yılında Kadıköy’de düzenlenen anma yürüyüşü ve Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen anma etkinliği ile anıldı
Erhan DEMİRTAŞ
Bundan tam 23 yıl önce 24 Ocak 1993’te Ankara’da bir bombalı saldırı sonucu katledilen gazeteci-yazar Uğur Mumcu Kadıköy’de anıldı. Mumcu için ilk anma etkinliği Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlendi. CHP Kadıköy İlçe Örgütü’nün çağrısıyla 24 Ocak Pazar günü İskele Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce Kadıköylü “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi” pankartı ile Altıyol Boğa’ya yürüdü. Her yaştan Kadıköylünün katıldığı yürüyüşe CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Eğitim İş Sendikası üyeleri ile temsilcileri de katıldı.
“DAHA ÇOK MUMCU’YUZ”
Uğur Mumcu’nun fotoğrafları ile Mumcu gibi katledilen diğer aydınların fotoğraflarını taşıyan Kadıköylüler, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganını attı. Altıyol’da sonlandırılan yürüyüşün sonunda CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin basın açıklamasını okudu. “Uğur Mumcu nezdinde tüm demokrasi şehitlerimizi bir kez daha hatırlamak ve faili meçhul tüm davalar için adalet arayışımızdan vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha haykırmak için buradayız” diyen Ali Narin, son 13 yıldır iktidarı elinde bulunduran AKP hükümetinin, Uğur Mumcu davası dâhil diğer davaları da aydınlatamadığını ifade etti.
“Bizler biliyoruz ki Hasan Fehmi Bey’i, Sabahattin Ali’yi, Uğur Mumcu’yu, Abdi İpekçi’yi, İlhan Erdost’u, Metin Göktepe’yi, Musa Anter’i, Turan Dursun’u, Ahmet Taner Kışlalı’yı, Hrant Dink’i öldüren katillerle beraber yaşıyoruz” diyen Narin, birçok gazetecinin gazetecilik faaliyetleri yüzünden hala baskı ve şiddete maruz kaldığını belirtti.
“MUMCU’NUN PARÇALARIYIZ”
Yayın yasaklarıyla halkın haber alma hakkının elinden alındığını vurgulayan Narin, “Demokratik bir toplum için en büyük tehlike, yolsuzluklara, karanlık olaylara ve haksızlıklara karşı, kamuoyunun duyarlılığını yitirmesidir” dedi. Ali Narin “Uğur Mumcu’nun parçalarıyız her birimiz. Eğilmeden, bükülmeden, yılmadan mücadele ediyor ve hesap soruyoruz!” dedi. Narin’in ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da “Uğur Mumcu’yu anarken, cezaevine atılan aydınlarımızı da unutmayalım, onların mücadelesine sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
“UNUTTURMAYACAĞIZ”
Uğur Mumcu için ikinci anma etkinliği Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği etkinliğe çok sayıda Kadıköylü katıldı. Anma etkinliği Uğur Mumcu ve tüm demokrasi şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşunun ardından Kadıköy Belediyesi’nin hazırladığı ve Uğur Mumcu ile beraber cinayeti aydınlatılamayan onlarca aydın ve gazetecinin görüntülerinin yer aldığı belgesel gösterildi. Belgesel gösteriminin ardından Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, bir konuşma yaptı. Uğur Mumcu’nun öldürülmesi ile tüm toplum üzerinde korku imparatorluğunun kurulmaya çalışıldığını belirten Nuhoğlu, “Bundan 23 yıl önce de korku imparatorluğu yaratılmaya çalışılıyordu şimdi de. 7 Haziran seçimlerinden sonra bunu en açık biçimde gördük. Ama bizler tüm katliamlara ve zorluklara karşı çıkabiliriz. Gezi’de sokaklara çıkan milyonlar bunun mümkün olduğunu gösterdi. Aydınlık bir Türkiye için daha çok mücadele etmeliyiz. Bunu da daha çok kültür, daha fazla sanat ile başaracağız. Ama aydınlık yarınlara ulaşmak için şimdiden daha güçlü örgütlenmek durumundayız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Uğur Mumcu’yu da, öldürülen diğer gazeteci ve aydınlarımızı da unutmadık unutturmayacağız” diye konuştu.
“SIRADAN AYDIN DEĞİLDİ”
Aykurt Nuhoğlu’ndan sonra sahneye, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Mehmet Okyavuz çıktı. “İnsanlar anıldıkça ölmezler. Uğur Mumcu’yu anmak da bu anlamda çok önemli” sözleriyle konuşmasına başlayan Okyavuz, Uğur Mumcu’nun yazılarını okuduktan sonra Türkiye siyaseti ve tarihi hakkında daha fazla fikir sahibi olduğunu vurguladı. “Onun yazılarından çok etkilendim” diyen Okyavuz, Uğur Mumcu’nun sıradan bir aydın olmadığını Mumcu’nun aynı zamanda entelektüel bir yapıya sahip olduğunu belirtti. Uğur Mumcu’nun her zaman halktan yana olduğunu söyleyen Okyavuz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “O hem Kemalist hem de sosyalistti. ‘Türk Sosyalizmi’ kavramını ilk kullanan kişiydi. Her dönem haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıktı. Her zaman düşünce ve ifade özgürlüğünü savundu.”
“ARAMIZDAN ALAMAZLAR”
Mehmet Okyavuz’dan sonra Prof. Dr. Erdal Atabek de bir konuşma yaptı. Uğur Mumcu’yu uğurlarken, 1 milyon kişinin cenaze törenine katıldığını hatırlatan Erdal Atabek, “Eminim ki cenazeye katılan insanların büyük bir çoğunluğu Uğur Mumcu’nun kitaplarını ya da yazdıklarını okumamıştır. Ama Uğur Mumcu, doğru, samimi ve cesaretli bir insandı. İnsanlar bu samimiyeti hissettikleri için sel olup cenaze törenine katılmışlardı. Uğur Mumcu’yu aramızdan aldıklarını sananlar bilsinler ki. O bomba Uğur Mumcu’nun bedenini aramızdan aldı ama O’nu aramızdan alamadı ve alamayacak” şeklinde konuştu.
Atabek’in konuşmasından sonra sahneye Kadıköy Oda Orkestrası ve Çocuk Korosu çıktı. Uğur Mumcu’nun yazıp Süleyman Alnıtemiz’in bestelediği “Sesleniş” adlı eser seslendirildi.