Kadıköy iklim dostu belediye olma yolunda

Kadıköy Belediyesi, dünyadaki canlı ve bitki yaşamına ciddi zarar veren sera gazı salım oranını hesaplayacak. Bunu yapacak olan ilk yerel yönetim olan belediye, daha sonra da salımın azaltılması...

26 Ocak 2011 - 10:56


Kadıköy Belediyesi ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC Türkiye) tarafından “Kadıköy Belediyesi Sera Gazı Salımları Hesaplama Projesi” başlatıldı. Projenin tanıtımı amacıyla 19 Ocak Çarşamba günü Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi'nde bir toplantı düzenlendi.
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şule Yardım, 6 ay sürecek olan projenin, belediyenin tüm birimleri ile işbirliği içinde yürütüleceğini söyledi. Proje hakkında bilgi veren REC Türkiye Proje Uzmanı Gülçin Özsoy, amacın Kadıköy Belediyesi'nin kurumsal düzeyde sera gazı envanterinin çıkarılması ve salımın azaltılmasına yönelik çalışmalar yapılması olduğunu söyledi. Özsoy, Kadıköy Belediyesi'nin bu hesaplamayı yapan ilk yerel yönetim olacağına dikkat çekerek, “Proje kapsamında önce bir envanter eğitimi vereceğiz. Bunu, veri toplama, analiz, raporlandırma süreçleri izleyecek. Sonra da elde edilen rakamlar kamuoyu ile paylaşılacak” dedi. REC Türkiye İklim Uzmanı Önder Algedik de iklim değişikliği konusunda detaylı bir sunum yaptı. Dünyada daha önce de yaşayan doğal felaketlerin sıkılık ve şiddetinin küresel ısınma nedeniyle arttığını belirten Algedik, “Kadıköy'deki şiddetli bir yağmurda, Ataşehir Belediyesi'nden bir işçi hayatını kaybetmişti. Belki bir çoğunuz onu tanıyordu. Benim de bir arkadaşım yine böyle bir felakette yaşamını yitirdi. Yani küresel ısınma, 'buzullar eriyecek, ayılar aç kalacak' şeklinde söylenen, bize uzak bir olay değil. Hepimiz yaşamımızda küresel ısınmanın etkilerini yaşıyoruz. Bunun için de herkesin birşeyler yapması gerek. Dünyayı hep birlikte kurtaracağız” diye konuştu. Algedik, şöyle devam etti: “Bu bakımdan Kadıköy Belediyesi çok önemli bir adım attı. Küresel ısınmanın durdurulması için doğa dostu dönüşüme buradan başlıyoruz. Bu projenin Kadıköy ve aslında aşama aşama dünya için çok faydaları olacak. Belediyenin bu adımının, örnek olmasını diliyoruz.”

Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Merve KEÇECİOĞLU
 


ARŞİV