Mahalle Meclisi Sosyal Forumu, 14 Eylül Pazar günü Haydarpaşa Gar binasında gerçekleştirildi. Forum’da Mahalle Meclisleri’nin; mahallenin, bağlı bulunduğu ilçe ve ilin yerel yönetimleri tarafından uygulanan politikalarına aktif bir şekilde katılımını sağlamak ve demokratik kültürü tabanda geliştirmek amacıyla oluşturulacağı vurgulandı.
Kent Konseyi’nin düzenlediği Foruma; Kadıköy’ün farklı mahallelerinden vatandaşlar, forum temsilcileri, siyasi partilerden temsilciler, muhtarlar olmak üzere çok sayıda Kadıköylü katıldı. Forum’da; Kadıköy genelinde yaklaşık bir ay boyunca süren çalışmalar sonucu hazırlanan Kadıköy Kent Konseyi Mahalle Meclisi Çalışması Yönergesi Taslağı ile ilgili maddeler tartışıldı.
HERKES DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞTI
Öğleden sonra Kadıköylülerin yoğun ilgisiyle başlayan Kadıköy Kent Konseyi Mahalle Meclisi Sosyal Forumu, akşam saatlerine kadar sürdü.
Kadıköy Kent Konseyi Genel Sekreteri İkbal Polat’ın mahalle meclisleri süreci ile hazırlanan yönerge taslağı hakkında bilgilendirme yaptığı forumda; katılımcılar taslak yönerge hakkında eleştiri, öneri ve düşüncelerini demokratik bir şekilde paylaşma imkânı buldu.
Katılımcılar, mahalle meclisleriyle ilgili düzenlenen forumun bir başlangıç ve yerinde bir çalışma olduğunu belirttiler. Gündem maddesi kapsamında mahalle meclisinin amaç, ilke ve görevlerinin nasıl oluşturulacağına ilişkin görüşlerin paylaşıldığı forumda, yönerge taslağının sokaktaki, mahalledeki karşılığı üzerine hararetli tartışma ve değerlendirmeler yapıldı.
MAHALLELİYE SORULSUN
Kadıköy Kent Konseyi’nin, Mahalle meclisleri yönergesini katılımcılık esasıyla biçimlendirmek amacıyla düzenlediği Kadıköy Sosyal Forumu’na katılımın yüksek olduğuna dikkat çeken Kadıköy Kent Konseyi Genel Sekreteri İkbal Polat, Kadıköylülerin, yaşadıkları yerle ilgili karar süreçlerine katılabileceği bir mekanizmanın oluşturulmasının amaçlandığını söyledi.
Mahalle Meclisi’ni; kısaca “mahalledeki tüm unsurların oluşturduğu yapı” şeklinde tanımlayan Polat, Kadıköy’de 21 mahallede “Mahalle Meclisi” kurulmasının hedeflendiğini söyledi. İkbal Polat, “Yurttaşlarımız karar süreçlerine katılmak, alınmış olan kararlar hakkında bilgilenmek istiyorlar. Bu nedenle onları karar süreçlerine katacak bir mekanizmaya ihtiyacımız var. Bu da mahallelerimizden başlıyor. Forumumuzun amacı, bunun nasıl yapılması ve olması gerektiğiyle ilgiliydi” dedi.
İlçede mahalle meclisi kurulması sürecinin Kadıköy Kent Konseyi bünyesinde 1 Temmuz’da başladığını, muhtarlarla, sivil toplum kuruluşları, belediye meclis üyeleri ve pek çok sivil inisiyatifle yönerge taslağı hakkında görüşüldüğünü anlatan Polat, ciddi geri dönüşler elde ettiklerini söyledi. Forumla yönerge taslağının şekillenmiş olacağını ifade eden Polat, “Yaklaşık 400 kişi katıldı. Herkes düşüncesini ifade etti. Burası bir serbest kürsü. Demokratik şekilde gerçekleşti. Öğrenilen bir süreç. Kentli de Belediye de Kent Konseyi de öğreniyor. Kentteki tüm yapılar arayış içerisinde ve öğreniyoruz. Bu yöntemle katılımcı demokratik bir yönetimi inşa edecek yerel demokrasiyi gerçekleştirecek modeli bulacağız” diye konuştu.
Kadıköy’de yapılan çalışmanın örnek niteliğinde olduğunu söyleyen Polat, Ekim’de Kozyatağı Kültür Merkezi’nde düzenlenecek toplantıda eksik kalan tarafları görüşeceklerini, mahalle meclislerini oluşturmaya başlayacaklarını açıkladı.
‘MAHALLENiN SORUNLARINA EĞiLMELi’
Ali Erhat Nalbant (Danışman): Online katılımcı demokrasi uygulamasını Avrupa’da yaptım. Faydalı oldu. Mahalle meclisleri ise aşağıdan yapılanma ve yatay yapılanma anlamında çok doğru bir çalışma. Bu yapıyla beraber belki daha erişim kolaylığı sağlayan örneğin online bir alt yapı sağlanırsa daha çok katılım sağlanabilir.Bu çalışmayı faydalı buluyorum.Deneyip öğrenme sürecindeyiz bence.
Ali Vatansever (Yönetmen): Süreci yakından takip ediyorum. Mahalle meclisi, bence mahallenin kendi problemlerini beraber tartışıp beraber karar verip, bu kararı gerekli yerlere ilettiği ve bunlar karşısında beklentileri olan platform olmalı.
Selin Görkem (Forza Yeldeğirmeni Takımı futbolcusu): Mahalle Meclisi, mahallenin var olan sorunları üzerine refleks verebilecek ve tamamen mahalleliden oluşan insanların gönüllülük esasında bir araya gelmesi demek. Mahallemiz 16 bin nüfuslu.Keşke hepsi mahalle meclisini oluştursa. Kadınlar daha fazla yer almalı.
Ferda Sayın (Yeldeğirmeni Dayanışması): Biz kadınlar her alanda olacağız, olmaya devam edeceğiz. Mahalle de bizim. Erkekler kadar biz de varız. Mahallelilerin katılımı çok değerli olur. Mahalledeki teyzeyi burada görmeliyiz aslında. Bu toplantıyı çok değerli buluyorum. Konuşmak lazım.
Nadir Akören (Bağdat Caddesi Forumu): Mahalle meclisinin oluşturulması geç kalınmış olsa da önemli. Bu tip çalışmaların çok ciddi faydası var mahallenin yapılanması açısından. Mahalle meclisi mahallenin olmalı.
Tigin Öztürk (Acıbadem Dayanışması): Birkaç forum sonrası nihai noktaya varılmalı. Toplantının niyeti ve amacı iyi, desteklediğimiz bir çalışma. Mahalle meclisi halktan oluşmalı. İnsanların yönetime katılabilmesini talep etme özgürlüğüne sahip bir oluşum olmalı. Uzun uğraşlarla oluşabilecek bir şey. İyi bir örnek oluşturabilir. İyi bir noktada sonuçlanırsa çok değerli bir çalışma.
Seval Öztürk (Sahrayıcedid Mahalle Muhtarı): Mahalle meclisi kavramı katılımcı demokrasi ve yerinden yönetim açısından çok önemli. Kendi mahallemde mahalle meclisi oluştururken bir yıl boyunca toplantılar yaptık. Sonrasında mahalle meclisimizi oluşturduk. Amacına uygun oluşturmak önemli.