Kadıköy nasıl dönüşecek?

Uzmanlar kentsel dönüşüm kavramını masaya yatırdıkları panelde sürecin sancılı devam ettiğini vurgularken, Öztürk, 1999 depreminden bu yana dişe dokunur bir ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.

07 Mart 2013 - 14:29
Uzmanlar kentsel dönüşüm kavramını masaya yatırdıkları panelde sürecin sancılı devam ettiğini vurgularken, panelistler arasında yer alan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, 1999 depreminden bu yana dişe dokunur bir ilerleme kaydedilemediğini ifade etti.
 
Mustafa SÜRMELİ
 
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından 4 Mart Pazartesi günü organize edilen, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Barosu, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ve Kadıköy Belediyesi’nin yer aldığı panelde, Anadolu Yakası’nda kentsel dönüşüm üzerinde duruldu. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Zeki Arslan moderatörlük yaparken açılış konuşmasını MMO Kadıköy Temsilcilik Yürütme Kurulu Başkanı Sani Gürocak yaptı. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi adına Mücella Yapıcı, TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Kıvanç Kutluca, TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Süleyman Solmaz, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk ve İstanbul Barosu adına da Av. Alev Tuna panelde konuşmacı olarak yer aldılar. Kentsel Dönüşüm Yasası ne diyor? Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi adı altında yürütülen ranta yönelik alanlarda yeniden düzenlenmesi, bu noktada eski bina sahipleri, afet riski altındaki alanlarda oturanların neler yapmaları gerektiği, örgütlü tavrın önemi ve haklarımız” konularının ele alındığı panel iki oturumda yapıldı. İlk oturumda Cemal Gökçe, Mücella Yapıcı, Kıvanç Kutluca sunumlarını yaptılar. İkinci oturumda ise Süleyman Solmaz, Selami Öztürk ve Alev Tuna konuştular. Sunumların ardında salondaki katılımcıların soruları tek tek yanıtlandıktan sonra etkinlik sona erdi.
 
DEPREM GERÇEĞİ VE KENTSEL DÖNÜŞÜM
1999’dan bu yana geçen 14 yılda depreme hazırlık bağlamında çalışmaların istenildiği gibi gitmediğini, Gölcük’te 6 yakınını kaybetmiş birisi olarak binaların bir an önce depreme dayanıklı şekilde inşa edilmesi gerektiğini konuşmasında vurgulayan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, Depreme hazırlık ve kentsel dönüşüm konusunda siyasi düşünülmemesi gerektiğini söyledi. Selami Öztürk, pek çok kez “2,07’nin 2,5’e çıkacak mı” sorusuyla da muhatap olduğunu belirterek, “O sorunun yanıtı bende değil. Büyükşehir Belediyesi’nde ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda” dedi. Öztürk konuşmasında Haydarpaşa Garı’nın otel yapılmak istenmesini ve Kuşdili çayırına AVM kararını da eleştirdi.
 
 

ARŞİV