Proje okul ilan edilen Kadıköy Anadolu Lisesi ve Avni Akyol Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrenci ve velileri tepkilerini sürdürmeye devam ediyor
Kaan DERTÜRK
Türkiye’nin en başarılı liselerinin de aralarında bulunduğu 155 okulda yapılması planlanan öğretmen değişiklikleri, liselerin öğrencileri ve velileri tarafından protesto edilmeye devam ediliyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 81 il valiliğine gönderilen 19 Eylül tarihli genelgeyle, MEB tarafından ‘proje okullara’ dönüştürülen okullarda sekiz yılı aşkın süredir görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edileceği bildirilmişti. Proje okul kapsamına alınan Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL) ve Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri, velileri ve mezunları okullarının proje okul ilan edilmesini protesto etmeye devam ediyor.
KAL’DA BÜYÜK PROTESTO
Kadıköy Anadolu Lisesi’nden bazı öğrencilerin okul müdürü tarafından proje okul uygulaması hakkında sorgulanması, veliler tarafından 14 Ekim Cuma günü okulun önünde protesto edildi. Velilerin yaptığı oturma eylemine CHP Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Oğuz Kaan Salıcı, Gamze Akkuş İlgezdi, CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ve Eğitim Sen 2 No’lu Şube üyeleri de destek verdi. “Projeniz değiliz. Okuluma, öğretmenime dokunma” pankartı açan veliler, okul kapısı önünde oturma eylemi yaptı. Veliler okula gelmeden önce de okul binası önüne Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) konuşlandırıldı.
“İKNA ODALARI KURMAYIN”
CHP adına konuşmayı Barış Yarkadaş yaptı. İktidarın bir an evvel bu yanlıştan dönmesi gerektiğini vurgulayan Yarkadaş, halen yanlış üstüne yanlış yapıldığını söyledi. “Bu yanlış uygulamaya sonuna kadar direneceğiz.”diyen Yarkadaş, “Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na bir çağrıda daha bulunuyorum. Hem bu proje okul adı verilen yanlıştan geri dönün hem de öğrencilerimizi fişlemeyin. Geçmişte çok eleştirdiğiniz, üzerinde çok demagoji yaptığınız ikna odalarını kurmayın. Şu anda Kadıköy Anadolu Lisesi’nde bir ikna odası var.” dedi.
Yarkadaş’dan sonra konuşma yapan Eğitim Sen 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Yokuş ise “Milli Eğitim Bakanlığı’nı uyarmak istiyoruz. Yaptıkları işin hukuki dayanağı yoktur. Türkiye’nin geriye gitmesini istiyorlar. Biz buna asla izin vermeyeceğiz.” diye konuştu. “Susma, sustukça sıra sana gelecek”, “Birleşe birleşe kazanacağız” ve “Karanlığa teslim olmayacağız” sloganlarının ardından protesto son buldu.
TOMA GELDİ NÖBET BAŞLADI
KAL’da 14 Ekim Cuma günü yapılan protestonun ardından 17 Ekim Pazartesi, TOMA ve polislerin okul önünde beklediği görüntülendi. Okulda herhangi bir protesto ya da eylem çağrısı yapılmamasına rağmen polislerin, ders saatinde okula gelmesi velilerde endişe yarattı. Polislerin, öğrencileri korkutmak amacıyla okula geldiğini söyleyen veliler, okul önünde nöbet tutmaya başladı.
ÖĞRENCİLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri proje okul yönetmeliği hakkında Gazete Kadıköy’e konuştu. Okulun proje okul kapsamına alınmasının hiçbir fayda sağlamadığını söyleyen KAL öğrencisi, bilakis atılacak her adımda, yapılacak her etkinlikte engel çıkartıldığını söyledi. “Sınavlara yaklaşırken böyle bir sürecin gelişmesi beni fazlasıyla düşündürüyor.” diyen öğrenci, mevcut olan müfredatı işleyemediklerini belirtti.
Bir diğer KAL öğrencisi ise yaşanan bu olayların derslere odaklanıp, çalışmalarına sekte vurduğunu ifade etti. Okullarının kültürünü bilen öğretmenlerinin gidecek olmasından büyük üzüntü duyduğunu belirten öğrenciler, bundan sonra hem derslerde hem de kulüp çalışmalarında öğretmenlerinin yardımlarının azalacağını söylediler.
“KAL öğrencileri genel olarak proje okulun ne olduğunu dahi bilmiyor.” diyen öğrenciler, hiç bilgilendirilmediklerinin de altını çiziyor. Konuştuğumuz öğrenciler, Kadıköy Maarif kültürünün yok edilmesinden duydukları endişeyi dile getiriyor. Hocalarının tayin değil, “sürgün” edileceğinin herkes gibi farkında olduklarını belirten öğrenciler, okulda eğitim görecekleri süre zarfında ağır bir hasar oluşacağını da beklediklerini ifade etti. KAL’ın tek isteğinin bu yanlışlıktan derhal dönülmesi olduğunu da eklediler.
ÖĞRETMENLER NE DÜŞÜNÜYOR?
Konuşma fırsatı bulduğumuz Kadıköy Anadolu Lisesi öğretmenleri, zamanlamanın fazlasıyla yanlış olduğunu söylüyor. Uygulamanın “altyapısız” olduğunu belirten eğitmenler, okulda her gün büyük stres yaşadıklarını, bu durumun hem kendileri hem de öğrencileri için büyük bir üzüntü kaynağı olduğunu söylüyor. “Yıllarca aynı yerde kalacak değiliz. Elbette başka okullarda görev yapacağız, görev yerlerimiz değişecek.” diyen öğretmenler, proje okulun uygulanış şekli ve zamanın yanlış olduğunu vurguluyor.
Geleceklerinin belirsiz olduğunu söyleyen öğretmenler, okulda bulunan herkesin kafasında soru işaretleri olduğunu ifade etti. Öğretmenler, öğrencilerin psikolojilerinin de çok kötü durumda olduğunun altını çizdi. Uygulamada insancıl ve etik olarak olumlu bir şey göremediklerini belirten öğretmenler eğitim ve öğretim devam ederken böyle bir uygulamanın travma yarattığını söyledi.
MEZUNLAR NE DÜŞÜNÜYOR?
• Aylin Ünaldı (Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi): Geleceğin İngilizce öğretmenlerini yetiştiriyorum. Tüm bunları ise şu an proje okul kapsamına alınan okuluma borçluyum. Bir eğitimci olarak proje okulun ne anlama geldiğini anlayamadım. Bilimsellik, akılcılık, özgürlük ve demokratik kökenlerden gelen çocuklar bu okulda eğitildiklerinde başarılı insanlar oluyorlar. Başarının sırrı sadece ders değildir. Başarı, özgür düşünmeden gelir. İdeoloji adına bütün eğitim sistemi, bütün gençler yok edilmekte. Kendi gençlerini de sakat yetiştiriyorlar ama farkında değiller. Elimizde kalmış birkaç tane okul. Buradan çıkan insanları korumak bizim görevimiz. Diğerlerini kendilerine karşı koruyamıyoruz maalesef.
• Zeynel Alp (Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi / İnşaat Mühendisi): Kırılmayan kaleler var. Bunlardan biri de Kadıköy Anadolu Lisesi. Buraya giren çocuklar sınavlardan geçiyor ve en yüksek puanı alıyor. Yüksek puan alan gençleri biat ettiremezsiniz çünkü sorguluyorlar ve düşünüyorlar. Bu akıllı gençlerin hepsi memleketimizin cevherleridir. Hükümet biat edenleri istediği için cumhuriyetçi, laik, teknolojiye ve bilime açık insanların gelecekte yer almasını istemiyor. Kadıköy Anadolu Lisesi, Türkiye’de üniversiteye en çok öğrenci kazandıran okulların başında geliyor. Neden bu okulla ilgili proje yapılıyor? Eğer yapacaksınız imam hatip liselerinin başarısızlıklarını engellemek için projeler geliştirin.
• Mehmet İbiş (Doktor): Bu yanlış proje hakkında bir şeyler yapmalıyız ve engellemeliyiz. Hem ruh olarak hem de biçim itibariyle gerici bir uygulama. Bizi, düşünemeyen, her sorulana ‘evet’ diyen tek tip insanlara çevirmek istiyorlar. Niyetleri tam olarak budur. Fakat bunu yapamayacaklar. Düşünen, gören, fark eden insanları istemiyorlar. Öğrencileri burada gördükçe mutlu oluyorum, umudum artıyor. Öğrenciler de bu okulun geleceğini görüyorlar ve karşı bir refleks geliştiriyorlar. O kadar bariz olaylar ve akan kanlar var ki, çocuklar bunları görüyorlar.
İKNA ODASINA SORU ÖNERGESİ
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a “Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerine psikolojik işkencenin yapıldığı, ikna odaları kurulduğu iddiası doğru mudur?” diye sordu. Tanrıkulu Meclis’e verdiği soru önergesinde, Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti:
• Proje okul kapsamında ilan edilen Kadıköy Anadolu Lisesi’nde öğretmen atamalarına karşı çıkan öğrencilerin okul müdürü tarafından sorguya çekildiği iddiası doğru mudur?
• Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerine psikolojik işkencelerin yapıldığı ikna odaları kurulduğu iddiası doğru mudur?
• Hukuki bir dayanağı olmadan öğrencilerin okul müdürü Halit Cittır tarafından disiplin cezası vermekle tehdit edildiği iddiası doğru mudur?
• Öğretmenlerin tayin edilmesine karşı çıkan öğrencilerden imza toplandığı doğru mudur?
• Okul Müdürü Halit Cittır tarafından sorguya alınan öğrencilere, ‘Niye derse girmedin? Oturma eyleminde yer aldın mı? Eylemi kim düzenliyor? Seni eyleme katılmaya zorlayan oldu mu? Eyleme katılmanın suç olduğunu biliyor musun? Sosyal medyada, yaşananlarla ilgili paylaşım yaptın mı?’ Sorularının sorulduğu iddiası doğru mudur? Okul Müdürü Halit Cittır’a bu soruların öğrencilere sorulmasının talimatını kim vermiştir? Öğrencilere uygulanan baskılarla ilgili soruşturma açılmış mıdır?”
AVNİ AKYOL DA İSYANDA
Kadıköy’de proje okul ilan edilen bir diğer lise ise Avni Akyol Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi. Proje okul uygulamasına karşı çıkan veliler, 18 Ekim Salı günü okul önünde CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin ile birlikte protesto gerçekleştirdi.
Protestoda ilk açıklamayı CHP Milletvekili Barış Yarkadaş yaptı. Kadıköy Anadolu Lisesi önündeki polislerin fotoğrafını gösteren Yarkadaş, silahların gölgesinde değil, bilimin ışığında eğitim istediklerini söyledi.
“ÇOCUKLARIMIZ EŞYA DEĞİL”
Proje okul yönetmeliğine karşı çıkan veliler ortak basın açıklaması yaptı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Proje okul kapsamında yapılan hukuksuz ve adeta yangından mal kaçırır gibi, okulumuza yıllarını vermiş öğretmenlerimizin tayin edilmesine karşıyız. Bunu her defasında protestolarla, dilekçelerle, telefonlarla anlatmaya çalıştık. Yetkili makamlardan çıt çıkmadı. Çocuklarımız bu okullara nitelikli öğretmenler için geldiler, binası, boyası, dış cephesi için değil. Fakat gördük ki biz sesimizi duyurmaya çalıştıkça kimse cevap vermiyor. Eli silahlı polisler, TOMA’lar karşımıza çıkıyor. Bizim çocuklarımız eşya değiller. İnsan olduğumuzu “maalesef” bildirmek zorunda olduğumuz için buradayız.”
“EMEKLER ÇÖPE ATILIYOR”
Protestoda bulunan CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin’e proje okul hakkındaki düşüncelerini sorduk. “Proje okul uygulamasını bir tasfiye olarak nitelendiriyorum.” diyen Narin, nitelikli eğitimin bitirilmek istendiğini belirtti. Proje okul ile birlikte 300 öğretmen 10 bin öğrenci ve binlerce velinin mağdur olduğuna dikkat çeken Narin, “Net bir şekilde gördüğümüz üzere özellikle Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencilerinin psikolojisi bozulmuş durumda. Dersler boş geçiyor ve 50 öğretmen kaybedilmiş vaziyette yeni öğretmenlerini bekliyorlar. Bu öğrenci ve veliler eğitim sistemimiz içinde mücadele edip, daha sağlıklı nesiller yaratmak için mücadele ediyor. Aileler de çocuklar da bu okullarda eğitim alabilmek için ciddi bir emek vermiş. Fakat tüm bu emekler bir anda çöpe atılıyor. Bu emeklerin boşa gitmemesi için mücadele ediyoruz. KAL’dan ve Avni Akyol Lisesi’nden 6 veli Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmek üzere Ankara’dalar. CHP olarak proje okul meselesinin peşini bırakmayacağız.
AVNİ AKYOL VELİLERİ NE DÜŞÜNÜYOR?
• Semra Ok: Çocuğum 11. sınıfa gidiyor, piyano ve bağlama eğitimi alıyor. Lisemiz Türkiye’deki ilk sanat lisesidir. Öğretmenlerimiz iki aşamalı bir sınava girip, branş öğretmeni olur. Çocuklarımız da komisyon önünde hem yetenek sınavına hem de TEOG sınavından aldıkları başarı puanı ile okula giriyor. 9. sınıftan, mezun olana kadar öğretmenleri ile birlikteler. Yıllarca emek veren öğretmenler zorla tayin ettirildiğinde ise yerine gelecek öğretmenlerin nitelikli olacaklarını bilmiyoruz. Üniversite sınavına hazırlanan birçok öğrenci var. Dersler boş geçiyor. Çocukların eğitim hakkı ellerinden alınıyor. Proje okulları, hiçbir hukuksal alt zemini olmayan keyfi bir uygulamadır. Çocuklarımızın çığlığı olacağız.
• Pınar Gümüş: Okulun yetenek sınavına geldiğimde birçok veli ile tanıştım. Hepsi de zorluklar içinde çocuklarının iyi eğitim almasını isteyen insanlardı. Bu insanlar dişinden tırnağından arttırarak evladını bu okulda okutmak isteyen insanlar. Biz de sırf çocuğum bu okulda okusun diye Antalya’dan kalkıp geldik. Tüm hayatımızı bu okul için değiştirdik. Hayallerimiz elimizden alınıyor. Bu duruma seyirci kalmak istemiyoruz.
• Erol Aydemir: Benim çocuğum sanata fazlasıyla yatkındır. Yatkınlığının boşa gitmemesi için Avni Akyol’u seçtik. Tam çocuğumuz okulu kazandı, her şey güzel olacak derken proje okulları denen uygulama karşımıza çıktı. Biz bunu istemiyoruz. Çocuklar korku içindeler. Bu korku ise gelecek hakkındaki korku. Proje okul iyi niyetli olmayan, öğrenciye çok büyük zarar veren bir uygulama.