Kadıköy Sivas'ı unutmadı

Sivas katliamının 21. yıldönümü olan 2 Temmuz’da Kadıköy’de kitlesel bir yürüyüş gerçekleştirildi.

03 Temmuz 2014 - 14:47

Semra ÇELEBİ

Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a gidenaydın, yazar ve sanatçılara yönelik katliamın 21. yılında Kadıköy, “Sivas’ı unutma, unutturma” sloganlarıyla inledi. 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle 33 sanatçı ile 2 otel görevlisi yanarak ve dumandan boğularak yaşamını yitirmişti. O günden tam 21 yıl sonra, 2 Temmuz 2014 akşamı, Altıyol Boğa’da buluşan yüzlerce kişi “Halkız biz yeniden doğarız ölümlerde” yazılı pankartla yürüyüşe geçti.
Altıyol’da yolu trafiğe kapatarak yürüyen kitle sık sık “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ı unutma unutturma”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Hırsız katil AKP” sloganları attı; “Bozuk düzende sağlam çark olmaz”, “Sivas’ta yakanlar Ali’yi vuranlar”, “Bizi Temmuz’un sıcağı değil Sivas’ın ateşi yaktı” yazılı dövizler taşıdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi ve Beşiktaş Çarşı grubu da bayrak ve flamalarıyla yürüyüşte yer aldı.
İskeleye yürüyen kitleye çevreden de alkış ve sloganlarla destek verildi. Yürüyüş boyunca sık sık öldürülen 33 aydının ismi okunarak “Yaşıyor” sloganı atıldı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren yürüyüş İskele’den Moda yönüne, oradan da Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na kadar devam etti. Meydanda katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.
Burada yapılan açıklamada AKP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Başbakan Erdoğan’ın, Sivas katliamı davası zamanaşımı nedeniyle düştüğünde “Hayırlı olsun” dediği hatırlatılarak ne katliamın ne de sonrasındaki adaletsizliklerin unutulmaması istendi. PSAKD adına yapılan açıklamada da Alevilerin yaşadıkları acılarının takipçisi olduğu belirtildi.
Konuşmaların ardından gökyüzüne dilek fenerleri uçuruldu.
 
Aşık Nesimi karanfillerle anıldı
Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te yaşanan olaylarda Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesi  sonucu hayatını kaybeden 33 yazar, ozan ve düşünür, katliamın 21’inci yılında anıldı. Sivas olaylarında yaşamını yitiren Aşık Nesimi Çimen için de Karacaahmet Mezarlığındaki kabri başında anma töreni düzenlendi. Anma törenine Aşık Nesimi Çimen’in kızları Kibar ve Saniye ile oğlu Mazlum Çimen’in yanı sıra CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı da katıldı. Oğuz Kağan Salıcı ve anma törenine katılanlara kırmızı karanfiller dağıtıldı. Daha sonra karanfiller Aşık Nesimi’nin mezarına bırakıldı. Oğuz Kaan Salıcı, Aşık Nesimi Çimen’in mezarına karanfil bıraktıktan sonra yaptığı açıklamada, 21 yıl önce Sivas’ta OrtaÇağ karanlığını anımsatan olayların yaşandığını ve bunun büyük acılar bıraktığını ifade ederek, “Sivas’ta hayatını kaybeden Nesimi Çimen’in mezarı başındayız. Diğer aydınları da anmak için buradayız. Onların fikirlerini yaşatacağız” dedi.

ARŞİV