Kadıköy’ü Taşyapı’ya teslim etmeyeceğiz!

Kadıköy Kent Konseyi'nin çağrısıyla Göztepe Özgürlük Parkı’nda buluşan onlarca Kadıköylü, Taşyapı’nın, Kadıköy Belediyesine ait taşınmazlarına el konulması için başlattığı haciz işlemini protesto etti

20 Ocak 2017 - 05:58

Göztepe Meteoroloji arazisine ayrıcalıklı imar kullanarak 4 kule yapan Taşyapı, 2007-2010 yılları arasında kendisini zarara uğrattığı gerekçesiyle Kadıköy Belediyesi’ne dava açmış ve tartışmalı bilirkişi raporu ile davayı kazanmıştı. Davanın ardından harekete geçen Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’nin banka hesaplarına, taşınmazlarına ve araçlarına haciz konulmasını istedi. Firmanın haciz edilmesi için talepte bulunduğu 25 taşınmaz arasında kültür merkezleri, muhtarlıklar, camiiler ve parklar bulunuyor. Bunun üzerine Kadıköy Kent Konseyi’nin çağrısıyla, 14 Ocak Cumartesi günü Göztepe Özgürlük Parkı’nda bir araya gelen Kadıköylüler, Taşyapı’ya Kadıköy Belediyesine ait taşınmazlarına el konulması için başlattığı haciz işlemini protesto etti.

 “TAŞYAPI KENT SUÇU İŞLİYOR”

Kadıköy Kent Konseyi adına basın açıklamasını Kent Konseyi Başkanı Saltuk Yüceer okudu. Açıklamada, 2004 yılında Taşyapı’ya devredilen meteoroloji arazisine 45 katlı 4 bloktan oluşan binaların, Kadıköy’ün 45 dönümlük yeşil alanını yok ettiği, kentin dokusuna zarar verdiği ve Taşyapı’nın kent suçu işlediği vurgulandı: “Taşyapı, yaptığı 9 bin metrekarelik kaçak alandan kaynaklı Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı tespitlerin kendisini zarara uğrattığını ifade ederek tazminat davası açmıştır. Mahkeme tarafından ruhsata bağlanamayacağı tespit edilerek reddedilen aykırılıklara rağmen anlaşılamayan bilirkişi raporuna bağlanan yargı kararıyla Taşyapı, Kadıköy Belediyesi’nin 101 Milyon TL karşılığı kamusal alanlarına, mal varlıklarına, banka hesaplarına ve gelirlerine el koymak için harekete geçirmiştir.”

“TAŞYAPIYA SORUYORUZ…”

Açıklamada Taşyapı’nın icra talep ettiği yerler arasında camilerin, kültür merkezlerinin ve muhtarlıkların olduğu belirtilerek şöyle devam edildi: “El konulmak istenen yerler arasında Fikirtepe Cami ve Fikirtepe Yeni Cami de bulunuyor. Firmanın icra işlemi yapılmasını istediği 25 taşınmaz arasında Ali İsmail Korkmaz Parkı, Moda Parkı, Koşuyolu Parkı, Halis Kurtça Kültür Merkezi, Caferağa Spor Salonu, Kalamış Gençlik Merkezi, Suadiye Muhtarlığı, Rasimpaşa Muhtarlığı gibi kamuya ait alanlarda bulunmaktadır. Camilere, parklara, yeşil alanlara icra işlemi başlatmadığını iddia eden Taşyapı’ya, neden hala bu alanlardaki icra taleplerini geri çekmediğini de açıkça sormak isteriz.”

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ!”

Yüceer, açıklamanın son bölümünde kamu varlıklarına ve Kadıköylülerin yaşam değerlerine el konulmasına karşı direniş çağrısı yaptı: “Hukuka uygunluğu hiçbir şekilde izah edilemeyecek bilirkişi raporu ve yargı kararı ihdas edilerek kamu varlıklarına ve Kadıköylülerin yaşam değerlerine el konulmasına sonuna kadar direneceğimizi belirtmek isteriz. Ayrıca Göztepe Meteoroloji arazisi üzerine yapılan şehircilik bilimine ve hukuka tamamen aykırı olan iskân izni bulunmayan kaçak statüdeki bu kulelerle ilgili yasal işlemlerin yapılması ve bu hukuksuzluğun ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz. Belirttiğimiz çerçevede Kadıköy’ümüze sahip çıkmak, halka ve halkın varlıklarını korumak için kararlı olduğumuzu ve her türlü hukuki girişimlerde bulunacağımızı, değerli Kadıköy halkına ve basına saygıyla duyuruyoruz.”

İMZA TOPLANDI

Özgürlük Parkı’nda, Taşyapı’nın Kadıköy Belediyesi’ne ait taşınmazlara haciz edilme talebine karşı imza toplamak amacıyla masa da kuruldu. Kent Konseyi yürütmesinden Ahmet Cantürk şu sözlerle Kadıköylüleri imzaya davet etti: “Tek sermayemiz ana gücümüz olan dayanışmadan ve onun bize sağladığı güç ve enerjiyle, hukuka aykırı uygulamalardan yakamızı kurtarabilmek adına çıktığımız bu yolda Kadıköy Kent Konseyi’nin, dayanışma örgütlerinin, platformların, muhtarlıkların, sivil toplum örgütlerinin ve ez cümle Kadıköylünün kendi davasına çıkış yürüyüşünü başlatıyoruz. Ancak bu yolculuk elbette bir basın açıklamasından ibaret olamaz. Onun için imzalarımızı, beyanımızı ortaya koyma süreciyle başlayalım. İmzalarımızı toplayalım toplatalım ve Kadıköy halkının bu kaçak yapılar karşısındaki tutumunu netleştirecek, yargının, hukukun önüne taşıyacak formattaki çalışmalarına destek verelim.” Cantürk’ün açıklamasından sonra çok sayıda Kadıköylü kurulan masaya giderek imza verdi.


ARŞİV