Kadıköy yeni merkezlerle büyüyor

Türkiye'nin lokomotif yerel yönetimi Kadıköy Belediyesi, bünyesine katacağı 11 yeni birimle büyümesini sürdürüyor. Kadıköylüler, Mart ayıyla birlikte yeni park, kütüphane ve sanat merkezlerine kavuşuyor.

26 Şubat 2014 - 14:29
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN
 
Ülke gündemi yolsuzluklarla çalkalanırken, Nisan ayında 30 yaşına girmeye hazırlanan Kadıköy Belediyesi, yeni birim ve hizmetlerle büyümeye devam ediyor. 20 yıldır Selami Öztürk başkanlığında örnek bir yerel yönetim olan Kadıköy Belediyesi için Mart ayı hareketli geçecek. Kurulduğu 1984’ten bu yana, bir belediye binasının bile olmadığı günlerden, bugün 50’den fazla birimde 2 bin 500’ü aşkın personel çalışan bir kuruma evrilen Kadıköy Belediyesi, Kadıköylülere yeni birimleriyle hizmet vermeyi sürdürüyor. Başkan Öztürk’ün de hep söylediği gibi Kadıköy, 1950'li yılların sayfiye yerinden çağdaş bir yaşam alanına dönüştü. Bu başarıda da belediye yönetimin olduğu kadar, Kadıköylülerin de imzası bulunuyor. Engellilere yönelik projeleri, çocuk sanat merkezi, kültür merkezleri, sağlık poliklinikleri, evlendirme dairesi ve dış birimleriyle Kadıköylülere en modern ve çağdaş hizmeti sunan örnek bir kamu kuruluşu olan Kadıköy Belediyesi, muhalefet partisine mensup bir yerel yönetim olması sebebiyle sıkıntılar da yaşamıyor değil. Ancak, gerek Büyükşehir belediyesinden gerekse de ilgili bakanlıklardan yeterli hizmeti alamayan belediye yönetimi bu durumu, bu hizmetlerin verilmemiş olmasının yarattığı haksızlığı daha fazla mücadele ederek, o alandaki hizmet eksikliğini tamamlamaya çalışarak telafi etmeye gayret ediyor.

DEZAVANTAJLI GRUPLARA ÖZEL HİZMET
Kadıköy toplumunun dezavantajlı kesimine pozitif ayrımcılık uygulayan Kadıköy Belediyesi’nin özel hedef kitlesini ise çocuk, yaşlı, kadın ve engelliler oluşturuyor. Kadıköy Belediyesi, Kadıköy'de yaşayan özellikle yaşlılara, kadınlara, engellilere ve çocuklara yönelik sosyal projeleriyle öne çıkıyor. Kadıköylü çocuklara sanat eğitimi sunan Çocuk Sanat Merkezi, çocukların diş tedavilerini ücretsiz yapan Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, Kadıköylü öğrencilere eğitim desteği veren Çocuk Etüt Merkezleri, Kadıköylü miniklerin ruhsal açıdan sağlıklı yetişmeleri için kurulan Çocuk Koruyucu Ruh Sağlığı Merkezi, Kadıköylü kadınlara sağlık hizmeti veren Zehra-Mustafa Yüksel Mamografi ve Kadın Sağlığı Merkezi, engelli yurttaşlara çeşitli hizmetler sunan Engelli Danışma ve Dayanışma Merkezi gibi ücretsiz projeler, bunlardan birkaçı…

KADIKÖY’ÜN ÖZEL KÜTÜPHANESİ AÇILIŞA GÜN SAYIYOR
Mart ayında yapılacak yeni açılışlardan öne çıkanı “Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi”. Kadıköy Belediyesi, İşgal İstanbul’unda Milli Mücadele taraftarı aydınların düzenlediği mitingler gibi birçok toplumsal ve siyasi olaya tanıklık etmiş tarihi bir yapı olan Şehremaneti binasını, kütüphaneye dönüştürdü. Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın bilimsel yönlendirme ve danışmanlığındaki kütüphane, 15 Mart Cumartesi saat 12.00’de açılacak. Başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat kitap ile belgelerinin yer alacağı kütüphane, Kadıköy’ün kültür hayatına yeni bir değer daha katacak. Tarih, edebiyat ve sanat konularına odaklanan bir ihtisas kitaplığı olarak hizmet verecek olan kütüphanede, başta Kadıköylü aydınlar olmak üzere çok sayıda sanatçıya dair bilgi ve belgeler ile tarih, edebiyat ve sanat koleksiyonları yer alacak, söyleşi ve etkinlikler düzenlenecek.

KİLİSEDEN SANAT MERKEZİNE…
Kadıköy Belediyesi’nin açılışını yapacağı özel mekanlardan bir diğeri de Yeldeğirmeni’ndeki Fransız kilisesi. Rasimpaşa Mahallesi’nde 1895 yılında manastır okul ve kilise olarak inşa edilen Tarihi Notre Dame du Rosaire Kilisesi, ‘’Yeldeğirmeni’’ Sanat adıyla 14 Mart Cuma günü hizmete açılacak. Uzun süre atıl durumda olan 119 yıllık tarihi bina, Kadıköy Belediyesi’nce restore edilip, titizlikle yeni sanat mekanı olarak hazırlandı. 19. yüzyıl Tanzimat dönemi tarihsel mimarlık anıtı olan eski Fransız Kilise binasında (Yel değirmeni Sanat) çeşitli sanat etkinlikleri ve aktiviteler düzenlenecek. Tarihi Fransız Kilise binası, 2011 yılında Tarihi Kentler Birliği Yarışmasında ödüle layık bulunmuştu.

YENİ PARKLAR, SANAT MERKEZLERİ AÇILIYOR!
Kültür, sanat ve spor başta olmak üzere bir çok alanda çekim merkezi olan Kadıköy, belediyenin yeni hizmetleriyle bu özelliğini daha da pekiştirecek. İşte açılışı yapılacak yerler şöyle;
-2 Mart Pazar/Saat 14.00: Sokullu ve Jandarma Er Cemal Tüfekçioğlu parkları
-7 Mart Cumartesi/Saat 14.00: Çocuk Ruh Sağlığı ve DemokrasiParkı (Göztepe)
-9 Mart Pazar/Saat 14.00: Sahrayıcedid Doğa Parkı
-14 Mart Cuma/Saat 14.00: Yeni Engelli Merkezi (Koşuyolu)
-14 Mart Cuma/Saat 19.00: Yeldeğirmeni Sanat (Fransız Kilisesi)
-15 Mart Cumartesi/Saat 12.00: Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi (Şehremaneti binası)
-16 Mart Pazar/Saat 14.00: Sanat Parkı (Müjdat Gezen Kültür Merkezi yanı)
-19 Mart Çarşamba/Saat 14.00: İnteraktif Çocuk Kütüphanesi (Özgürlük Parkı içi)

ARŞİV