Kadıköy yeniden ‘Nefret' diyecek!

Türkiye’de yapılmış en geniş kapsamlı nefret suçları belgeseli olan “Nefret”, Kadıköy’de yeniden izleyenlerle buluşacak.

04 Eylül 2014 - 15:04
Türkiye’de yapılmış en geniş kapsamlı nefret suçları belgeseli olan “Nefret”, Kadıköy’de yeniden izleyenlerle buluşacak. Nefret suçlarına dair farkındalık yaratmayı amaçlayan belgesel, 6 Eylül Cumartesi akşamı saat 17.00’da Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilecek.
Türkiye gündemine Hrant Dink cinayeti vasıtasıyla giren ancak henüz yasalardaki yerini tam olarak alamayan “nefret suçu” kavramına dair üzerine en kapsamlı sözlü tarih çalışması olma özelliğini taşıyan “Nefret”, Türkiye'nin farklı köşelerinde “öteki” olmanın en ağır durumlarını yaşayanların sesine kulak veriyor. Belgeselin yönetmenleri gazeteci Esra Açıkgöz ile akademisyen Hakan Alp,nefret suçlarının diğer suçlar arasında özel bir konuma sahip olduğunu, mağdur üzerinde sıradan suçlardan daha büyük bir etki yarattığına dikkat çekerek, “Nefret suçları, ‘biz’ kavramının dışında kalanlara, ‘ötekine ölüm’ demek. Mağdurlarının nesne değil de özne olduğu bu belgeselde, farklı din, etnik kimlik, cinsiyet, cinsel yönelim ve ideolojideki kişileri dinlerken, empati güçlerini de yükselteceğini düşünüyoruz” diyor.
 
5 ŞEHİRDEN TANIKLAR ANLATIYOR…
10 farklı nefret mağduruna ses veren Nefret’te şu isimler konuşuyor; Kuzeni askerde öldürüldüğü gün Aydın’da “Pis Kürt” diyerek linç edilmeye çalışılan Fevzi Çelik, Beyoğlu’nda bir akşam vakti saldırıya uğrayıp protez kolu ve bacağı kırılan Şafak Pavey, abisinin cinsel kimliği nedeniyle öldürmek istediği Diyarbakır Hebun LGBT Derneği Başkanı, trans birey Öykü, Manisa Selendi’de lince uğrayıp sürülen Roman Cemal- Sümbül Koca çifti, Malatya Zirve Yayınları’nda vahşice öldürülen Protestanların lideri, kendisi de ölüm tehditleri alan Türkiye Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı İhsan Özbek, Ankara’da Başbakan’ın “kadın mıdır, kız mıdır, bilemem” sözüyle nefret söylemine maruz kalan Dilşat Aktaş, oğulları askerde öldürülen Ermeni er Sevag Balıkçı’nın ailesi Ani-Garbis Balıkçı, Küçükçekmece’de saçını uzatıp küpe taktığı için “delikanlı”lık raconuna uymuyor diye kalbinden bıçaklanan Aykut Alıcı’nın anne-babası Songül ve Ahmet Alıcı, TAYAD Başkanı’yken Bolu’da linç girişimine uğrayan Behiç Aşçı ve onlarca Alevi’nin öldürüldüğü Maraş Katliamı’nın tanığı Sevim Polat.
facebook.com/nefret.belgeseli
twitter.com/nefretbelgeseli
nefretbelgeseli.com

ARŞİV