Kadıköy'ü gençler de seviyor…

Üniversitelisinden liselisine onbinlerce genç Kadıköy’de yaşamaktan genel olarak memnun. En yaşanılır ilçe olduğu yapılan araştırmalarla da ispatlanan Kadıköy’de ilçe bazında beklentiler hemen hemen karşılansa da kiralar, ulaşım ve gıda masrafları üniversite gençliğinin belini büküyor.

22 Aralık 2011 - 13:45

Geçtiğimiz aylarda İstanbul Ticaret Odası Yayınlarından çıkan “İstanbul’da Yaşam Kalitesi Araştırması”nda yaşam kalitesi en yüksek ilçe seçilen, bunun yanı sıra yine geçtiğimiz günlerde ilçe belediyeleri arasında “Ulaşılabilirlik Kalite Teşvik Ödülü”ne layık görülen yerler arasına girmeyi başaran Kadıköy, gençlerin de övgüsünü kazanıyor.
Sınırları içinde ve civarında birçok üniversite bulunmasından dolayı üniversite kenti olan ve genç nüfus sirkülasyonu gün içinde yoğun olan Kadıköy’de gerek eğitim gerekse sosyal yaşamda gençler kendilerini rahat hissettiklerini ifade ediyorlar.
Gençlerin çoğu Kadıköy’ün sadece öğrenci ve gençler için değil, diğer vatandaşlar için de cazip bir kent olduğunu vurguluyorlar. 
GENÇ POTANSİYELİ EN YÜKSEK İLÇE KADIKÖY
Kadıköy’de üniversite öğrenimi gören, Kadıköy’de yaşayan veya bir şekilde Kadıköy’e yolu düşen gençler, kentin birçok yönüyle kendilerini etkilediğini belirtiyorlar. Çok sayıda üniversitenin bulunduğu Kadıköy ve civarında bunun doğal sonucu olarak genç nüfus sayısı da çoğunlukta. Kadıköy’de ailesinin yanında kalan, kirada veya yurtta olanların yanı sıra Avrupa yakasından gelenleri de hesaba kattığınızda binlerce genç gün içinde Kadıköy’de nüfusun önemli bir bölümünü oluşturuyor. Böyle olunca gençlerin kentten ve bağlı bulundukları üniversitelerden beklentileri de yüksek oluyor. Bu beklentileri tam anlamıyla karşılamak mümkün olmasa da genç nüfus Kadıköy’de bulunmaktan memnun. Eğlence ve sosyal yaşamın yanı sıra özellikle üniversite gençliği için olmazsa olmaz gereksinimler var. Bunların başında kampüslerin yeterliliği geliyor. Burada üniversite yönetimlerine görev düşüyor. Barınma ve yemek öğrencilerin en büyük sorunu. Kiralar el yakıyor. Gençler bu konuda ev sahiplerinden anlayış bekliyor. Kadıköy’e ulaşım özellikle Avrupa yakasında oturanlar için büyük sorun. Modern araştırma olanakların kentte arttırılması da en önemli ihtiyaçlardan. Anadolu yakasında da kapsamlı bir kent kütüphanesinin bulunması gerektiği ihtiyacı sık sık dile getiriliyor. Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ile Kozyatağı Kültür Merkezi gençlerin gözdesi ama, gençler bu merkezlerdeki fiyatların kendilerine göre pahalı olduğundan şikâyetçi. Ayrıca sık sık dile getirilen şikâyetlerden biri de Kadıköy’de tüm branşların bulunduğu bir spor kompleksinin bulunmaması.
 
GENÇLER KADIKÖY’Ü NEDEN TERCİH EDİYOR?
-Ayçin Erdenay (Üniversite öğrencisi):
 
Kadıköy’de öğrenci olmak çok güzel bir duygu. Üniversite sayesinde Anadolu yakasına geldim. İki kıta arasında Anadolu yakasının daha güzel, sakin bir ilçesi olduğunu düşünüyorum. Üniversitemin şehir merkezinden uzakta ve rahat bir üniversite ortamı var. Kadıköylüler kendilerini ayrıcalıklı hissederler. Üniversitem burada olunca bir yerde Kadıköylü de olmuş sayılıyorum her ne kadar burada yaşamasam da.
-Emre Saygın (Üniversite öğrencisi):
Sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan önde gelen ilçe Kadıköy’de üniversiteli olmak güzel bir duygu olsa da kiraların yüksek olması ve barınma konusunda sıkıntıları göz ardı etmemek gerek.
-Şule İbişoğlu (Üniversite öğrencisi):
Genellikle Rıhtım ve Bahariye bölgesinde geziyorum. Üsküdar’da oturduğum için Kadıköy’de gezmeyi tercih ediyorum. Yakın, nezih, hoş. Mağazaları, eğlence yerleriyle gayet hoş. Kadıköy, Bağdat Caddesi, Bahariye en bilinen yerler. Yürüyüşler yapıldığında yolların kapanmasından şikayetçiyim. Üsküdar’dan okuluma geliyorum ve bu yüzden Haydarpaşa’da inmek zorunda kalıyorum. Çok uzun mesafeler yürümek zorunda kalıyorum. Alternatif yollar olmalı.
-Tahsin Yamak (Üniversite öğrencisi):
Bilgiye ulaşım bakımından olanaklar iyi. Kampüs ortamının daha çok iyileştirilmeye ihtiyacı var. Bir üniversite kenti olan Kadıköy’de yükseköğrenime yönelik olarak stratejiler geliştirilmeli. Bir üniversite kenti olması özelliğiyle dünyanın sayılı kentleri arasına girebilecek potansiyele sahip.
-Cansu Çağırtekin (Üniversite öğrencisi)
Kadıköy’de genç olmak büyük bir şans. Üniversiteli olmak da öyle… Rahat ve üst düzey bir sosyal yaşamın sunduğu olanaklar üniversite gençliği için avantaj.
-Kaan Karahan (Üniversite öğrencisi):
Kadıköy’de okumak Maltepe’de oturduğum için benim için avantaj. Ulaşımım gayet kolay. Günün her saati kalabalık bir yer Kadıköy. Kafa dinlemek için Moda’yı tercih ediyorum. Tam gerçekten kafa dinleme yeri. Daha çok Moda’da takılıyorum. Kadıköy benim doğup, büyüdüğüm yer. Çocukluğum geliyor Kadıköy deyince aklıma.
-İlkay Doğan (Üniversite öğrencisi):
Derslerde dolayı Kadıköy’de öğrenci olmanın farkına bile varamıyoruz açıkçası. Göztepe’den Kadıköy’e gitmek de ders arası uygun olmuyor. Göztepe Kampüsü’nde şartlar daha iyi olmalı ve sosyal olanağımız yok. Kafelere gidebiliyoruz. Ulaşım öğrenciye de zor. Özellikle Avrupa yakasında oturanlar için. Metrobüsler çok kalabalık oluyor. Bazen binemiyoruz ve hocalarımızla aramızda derse geç kaldığımız için problemler oluyor.
-Ünsal Özkoç (Üniversite öğrencisi):
Kadıköy’de okumak çok keyifli aslında. Sahile inebileceğimiz takdirde yapabileceğimiz olanaklar çok ama Göztepe o kadar elverişli değil. Birkaç yerde aynı şeyleri yemekten bıktık. Trafik sıkıntısı var. Karşıdan gelip Kadıköy’e ulaşmak önemli bir olay. Sabahın erken saatine de ders koymak mantıklı bir şey değil.
-Necati Karaer (Üniversite öğrencisi):
Kadıköy iyi, ortamı iyi, rahatız Kadıköy’de. Kadıköy’ü seviyoruz.
Mustafa SÜRMELİ

ARŞİV