“Proje Okullar” arasında yer alan Kadıköy Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenlerden 52’sinin başka okullara istekleri dışında tayin edilmek istenmelerini protesto etti
Kaan DERTÜRK
Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Türkiye’nin en gözde okullarının da yer aldığı 155 proje okulda 8 yıl ve üzeri çalışan müdür ve öğretmenleri tayin etmesine tepkiler sürüyor. Proje Okul kapsamına alınan Kadıköy Anadolu Lisesi (KAL)’ın 86 öğretmeninden 52’sinin norm fazlası ilan edilerek zorla tayin edilmek istenmesi, okul önünde protesto edildi. 26 Eylül Pazartesi günü saat 16.00’da yapılan eyleme veliler, mezunlar, öğretmenler, öğrenciler, Eğitim-Sen 2 Nolu Şube, Veli-Der ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin katıldı. Eylemde sık sık “Öğrencime dokunma, öğretmenime dokunma, geleceğime dokunma” sloganı atıldı.
“SİYASAL KADROLAŞMA…”
Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube adına açıklamada bulunan Turgut Yokuş, darbe girişiminin ardından el konulan okulların yüzde 80’inin imam hatibe dönüştürüldüğünü vurguladı. “Proje okulları adı altında siyasal kadrolaşma yaratmak istiyorlar.” diyen Yokuş, şöyle devam etti: “Buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na soruyorum. Eğitim niteliğini yükseltmek istiyorsanız bu okullardan değil; -bu okullar zaten yapmış oldukları başarılarla biliniyor- eğitim kalitesinin arttırılması gereken okullardan başlayın. Proje Okulu, laik, bilimsel eğitime saldırıdır. Ülkenin genç ve başarılı zihinlerini kendilerince yoğurmak istiyorlar. Eğitim Sen olarak bu hukuksuzluğa karşı koyacağız. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”
“İYİ NİYETLİ DEĞİL”
Turgut Yokuş’un ardından söz alan Veli-Der 2. Başkanı Metin Aydoğdu da Proje Okulu adı altında siyasal kadrolaşmanın önünün açıldığını söyledi. Projenin iyi niyetli bir proje olmadığını söyleyen Aydoğdu, “Gerici kadrolaşmanın peşindeler. Milli Eğitim Bakanlığı konsensüs yapmadan, hiçbir velinin ve öğrencinin görüşünü almadan bir gecede eğitimi bitirmek istiyor. Eğitimde nitelikli öğretmenler istiyoruz” dedi.
“YİTİRMEK İSTEMİYORUZ”
Gazete Kadıköy’e konuşan KAL 2006 mezunu Av. Yasemin Zeytinoğlu, Proje Okullarının hukuksuz bir uygulama olduğunu belirtti. “Mezunlar olarak okulun kimliksizleştirilmek istediğini düşünüyoruz.” diyen Zeytinoğlu, “Lisemiz oldukça köklüdür. Sınav sonuçlarına bakınca da Türkiye’nin en başarılı okullarından olduğunu görüyoruz. Bunu yitirmek istemiyoruz. Bu nedenle öğretmenlerimize destek olmak için geldik. Beş senemi bu okulda geçirdim. Yazı yazmayı, fotoğraf çekmeyi, İngilizceyi, edebiyatı, felsefeyi bu okulda öğrendim. Bu değerleri kaybetmemek ve gelecekteki KAL öğrencilerinin bu değerlerden mahrum kalmamaları için buradayız.” diye konuştu.
“RAHATSIZLIK DUYUYORUZ”
KAL 1992 mezunu ve Sosyal Haklar Derneği üyesi Hakan Nişancı da Proje Okullarıyla ilgili gazetemize konuştu. Okullarının belli bir kültürü ve köklü bir geçmişi olduğunun altını çizen Nişancı, “Öğrenciler Kadıköy Anadolu Lisesi kimliği ile mezun olup hayatta bu kimliği ömür boyu taşıyorlar. Burası sadece derslerin öğretildiği bir yer değil, başlı başlına bir hayat okulu. Okulumuza üst makamlardan verilen emirlerle müdahale edilmesinden son derece rahatsızlık duyuyoruz. Eski bir KAL öğrencisi olarak eğitim hakkının açık bir şekilde ihlal edilmesinin karşısındayım.” dedi.
“Laik, bilimsel, demokratik eğitim” sloganlarıyla tepkilerini dile getiren eylemciler, yapılan basın açıklamasının ardından eylemi sonlandırdılar.
AVNİ AKYOL DA MAĞDUR
Proje Okulları kapsamında Kadıköy’de mağdur olan bir diğer eğitim kurumu ise Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi. Öğrenciler, okullarında 8 yılı tamamlayan öğretmenlerin zorla tayin edilmesine karşı çıkarak oturma eylemi yaptı. Eylem yapan öğrencilerin açıklamasında şu satırlar yer aldı: “Biz bu okulun öğrencileri olarak öğretmenlerimizin gitmelerini istemiyoruz. Sözde, eğitimi iyileştirmek adına yapılan bu uygulama bizim bütün düzenimizi alt üst ederek başarısızlığa sürükleyecektir. Bizim okulumuza öğretmenlerimiz bile bir sınavla girmektedir. Bu durumdan mustarip olan tek okul biz değiliz. Bizim gibi proje okulu olan birçok Güzel Sanatlar Lisesi ve Anadolu Liseleri de bulunmaktadır. Bu haykırışımız tüm proje okullarındaki öğrencilerin sesidir ve basın yoluyla hem yetkili mecralara hem de bizimle aynı durumda olan öğrencilere seslerini esirgememeleri için bir sesleniştir. Bu yönetmeliğin hiç bir yararı yoktur aksine zararı vardır. Biz öğretmenlerimizden ayrılmak istemiyoruz. Öğretmenlerimize dokunmayın!”