ABD Dışişleri Bakanlığı’nın düzenlediği Kültürlerarası İletişim Programı (NSLI For Youth)’nın Türkiye ayağını yürüten ISE World, Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle 20 Amerikalı lise öğrencisini İstanbul’a getirdi. 1 Temmuz akşamı Fenerbahçe TrueBlue Restaurant’ta, altı hafta geçirecekleri aileleriyle tanışan Amerikalı öğrenciler, oldukça mutluydu. Türkiyeli yaşıtlarıyla tanışıp kaynaşan öğrenciler, aileleriyle birlikte yemek yedi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün ev sahipliğinde gerçekleşen yemeğe Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferşat Ayar ve Türk Amerikan İşadamları Derneği üyeleri katıldı.
Türkçe öğrenmek, Türk kültürünü tanımak, İngilizce öğretmek ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almak için Türkiye’ye gelen öğrenciler, 15 Ağustos’a kadar Kadıköy’de kalacak. Program kapsamında öğrenciler, yeni bir dil öğrenmenin yanı sıra sokak temizliğinden hayvan bakımına dek pek çok farklı alanda deneyim kazanacak, İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerine de ziyaretler yapacaklar.
‘TÜRKİYE’NİN TANITIMI İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR ORGANİZASYON’
Kâr amacı gütmeyen bir uluslararası öğrenci değişim programı olan ISE World’ün organize ettiği Türkiye programına Kadıköy Belediyesi destek veriyor. Uzun bir çalışmanın ürünü olan programla ilgili ISE World Yurtdışı Eğitim Uzmanı Volkan Cerrahoğlu, şunları söylüyor:
“Her yıl seçtiğimiz öğrencileri, lise eğitimini almak üzere Amerika’ya gönderiyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Kültürlerarası Etkileşim Programı (NSLI For Youth) Türkiye ayağını da ISE World yürütüyor. Kadıköy Belediyesi bu yıl çok büyük bir destek verdi. Öğrencilerimizi Kadıköylü ailelerin yanına yerleştirdik. Kadıköy TÖMER’de Türkçe eğitimi alacaklar ve Kadıköy Belediyesi’nin işlerinde çalışacaklar. Bunlar tamamen gönüllü aktiviteler; kimsesiz çocuklara İngilizce eğitimi, park ve bahçelerdeki çalışmalara yardım, çeşitli aktivitelere katılım gibi aktiviteler olacak. Tabii amaç çift taraflı. Kadıköylü aileler, Amerikalı öğrencileri evlerinde misafir ederken çocuklarının İngilizcesinin gelişmesini, evdeki yabancı arkadaşlarının, çocuklarının dünyaya açılan bir penceresi olmasını istiyorlar. Amerikalılar da yeni bir dil, yeni bir kültür öğrenmek, İstanbul’u, Türkiye’yi tanımak için geliyorlar. Bu Türkiye’nin tanıtımı için de çok büyük bir organizasyon.”
Cerrahoğlu, Amerikalı öğrencileri yanlarına yerleştirecekleri aileleri özenle seçtiklerinin de altını çiziyor: “Öncelikle Kadıköy’de oturmaları gerekiyordu. Bir başvuru formu verdik, aileyi tanımak istedik. Çünkü çocuklarla 6 hafta gibi uzun bir süre geçirecekleri için mümkün olduğu kadar fazla ortak özellik olmasına, mutlaka bir oda ayırmalarına dikkat ettik. Ve tabi ki evde bir lise öğrencisinin olması önemliydi seçimlerde. Özellikle Gazete Kadıköy’de haberimiz çıktıktan sonra çok fazla telefon aldık. Akabinde ulusal gazetelerde yer alınca başvurular beklediğimizin çok üstüne çıktı. 130 ailenin içinden 20 aile seçmek zorunda kaldık.”
Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe TrueBlue Restaurant’taki yemekte ilk kez bir araya gelen Amerikalı öğrencilerle Kadıköylü aileleri çok heyecanlıydı. Heyecanlarına ortak olup neler düşündüklerini sorduk:
-Sait Kayahan: Oğlumuz gelecek yıl Lise 2. sınıfı Amerika’da yatılı bir okulda okuyacak. Biz bu programı ISE World’ün oğlumuz Ali’nin okuluna yapmış olduğu duyurudan öğrendik. Gönüllü aile olup olamayacağımız soruldu ve biz de memnuniyetle kabul ettik. Ali’nin Amerika’da geçireceği bir yıla ön hazırlık olsun istedik. Ben de gençliğimde iki yaz bir Amerikalı ailenin yanında kalmıştım ve onları çok sevmiştim, aynı duyguları çocuğumla birlikte de yaşamak istedim ve bu programa katıldık. Şu anda da iyi ki olmuşuz diyoruz. Çok güzel bir gün.
-Nazlı Kayahan: İnşallah ailesini çok özlemez, yanımızda rahat eder. Bizi de anne-baba olarak benimser diye ümit ediyorum. Her ikisinin de lisanları ilerleyecek ama daha da önemlisi, kültürümüzü, dinimizi, bütün geleneklerimizi doğru bir şekilde aktarabilmek.
Akrabalık ilişkileri kuvvetli bir aileyiz. Hepsiyle biraraya getirmek istiyorum. Aile ilişkilerimizi görmesini istiyorum.
-Ali Kayahan: Amerika’dan bir arkadaşım geldi. İnşallah güzel vakit geçireceğiz. İyi bir arkadaşlık kuracağımızı umuyorum. İstanbul’u tanıtacağım ona, güzel bir şekilde.
-Elan Rajan Joseph: Çok heyecanlıyım. İstanbul gerçekten çok güzel bir şehir. Bu ilk gelişim. Çok güzel günler geçireceğimden eminim. Umarım burada geçirdiğim 6 haftanın sonunda Türkçe tüm diyalogları anlayabilirim, özellikle de şakaları ve esprileri.
-Ayşegül Öncel: Bu programdan internet aracılığıyla haberdar oldum ve hemen başvurdum. Oğlumun İngilizcesi için çok yararlı olacağını düşünüyorum. Bugün ilk günümüz. Şu anda gayet güzel gidiyor. Zaten gelmeden önce de internet üzerinden konuşuyorduk, yani tanışmıştık. Onları program dâhilinde gezdirecekler zaten ama biz de eksik kalan yerleri gezdireceğiz, şehrimizi tanıtacağız.
-Caroline Stokes: İlk defa bir değişim programına katılıyorum ve ilk kez Türkiye’ye geldim. Ailemle tanıştım ve çok sevdim. Güzel yemeklerin, denizin tadını çıkarmayı, Türkçe öğrenmeyi umuyorum. Kültürü tanımak istiyorum. Altı haftada Türkçe’yi öğrenebileceğimi sanmıyorum ama çok çalışacağım.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Ferhat KÜLAHİ–Ulaş YILMAZ