Kadıköy'de 4+4+4 protestosu

Eğitim emekçileri, Ankara’da düzenledikleri ve 2 gün süren “4+4+4 kademeli eğitim protestosu” öncesi Kadıköy’de toplandı.

05 Nisan 2012 - 11:12

Kadıköy Altıyol’da, 27 Mart Salı akşamı buluşan Eğitim-Sen 2 No’lu Şube üyesi eğitim emekçileri, “Dindar/ Kindar, Çocuk İşçi, Çocuk Gelin İstemiyoruz. Karanlığa Teslim Olmayacağız” yazılı pankartın arkasında biraraya geldi. Meclis’ten geçen “4+4+4 kademeli eğitim sistemi”ne engel olmak için 2 günlük greve çıkan ve Ankara’ya hareket etmeden önce Kadıköy’de toplanan eğitim emekçilerine, öğrenciler ve veliler de destek verdi. Çocukların taşıdığı “4+4+4= Çocuk İşçi/ Çocuk Gelin” ve “Çocuk İşçi/gelin olmak istemiyoruz” yazılı dövizler dikkat çekti. 

Yaklaşık 250 kişi meşalelerle, alkışlar ve sloganlarla Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Polis tek şeridi trafiğe kapatırken, eğitim emekçilerinin fiili baskısıyla Altıyol’da trafik durdu. Yürüyüş boyunca sık sık “Dindar gençlik istemiyoruz”, “AKP yasanı al başına çal”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.
İskele Meydanı’na gelindiğinde Eğitim Sen 2 No’lu Şube Sekreteri Hamdi Çalık kitle adına basın açıklamasını okudu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “4+4+4 düzenlemesi Başbakan’ın ‘dindar nesil yetiştirmek istiyoruz’ açıklamalarına paralel olarak gündeme gelmiştir. Eğitim sisteminin gerçek ihtiyaçlarından çok, Başbakanın ve hükümetin ‘dindar ve kindar’ nesil özleminin sonucu olarak ülke gündemine giren ve bütün itirazlara rağmen Milli Eğitim komisyonundan geçen kademeli eğitim düzenlemesi ile eğitimde çok başlılığın önü açılmakta ve çocuklarımızın geleceği ile oynanmak istenmektedir.”
Çalık, yasa teklifine karşı sessiz kalmalarının mümkün olmadığını söyleyerek 4+4+4 yasa telifinin derhal geri çekilmesini istedi. Çalık “Bir düzenleme yapılacaksa, bilim insanlarının, sendikaların ve eğitim örgütlerinin katılımıyla, eğitim sisteminin gerçek ihtiyaçları doğrultusunda yapılmalıdır. Eğitim hizmetlerinden tüm yurttaşlar eşit ve parasız olarak yararlanmalı, eğitim sistemi her yaştan öğrencinin özgür düşüncesini geliştireceği, nitelikli, laik, bilimsel, demokratik ve anadilde bir eğitim sürecinden geçmesini sağlayacak biçimde yeniden düzenlenmelidir” dedi. Açıklamanın ardından eylem alkışlarla sona erdi.
 
Haber ve fotoğraflar: Semra ÇELEBİ

ARŞİV