KADIKÖY'DE ADRES ŞAŞTI!

Kadıköylüler, son aylarda, kapı numarası ve sokak isimlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle adres konusunda büyük sıkıntı yaşıyor.

31 Mayıs 2012 - 14:47

Kadıköylüler, son aylarda, kapı numarası ve sokak isimlerinde yapılan değişiklikler nedeniyle adres konusunda büyük sıkıntı yaşıyor. Kadıköy Belediyesi’nin, ilçe belediyelere verilen yetkiyi kullanarak, yüzbinlerce liralık bir  maliyetle yaptırdığı kapı numaraları ve sokak isimleri levhaları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar yapılınca, karmaşa yaşandı. Çoğu binada birkaç kapı numarası olurken, aynı sokağa farklı isimlerin verildiği durumlar ortaya çıktı. Şimdi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi koordineli çalışarak bu sıkıntıya bir son verme uğraşında…

İkamet ettiğimiz yerin adresi çok önemlidir. Bütün işlemler bu adrese göre yapılır, mektuplar, faturalar bu adrese gelir, resmi evrakların tümünde bu adres kullanılır. Gün gelip de hiç haberiniz yokken adresinizde ufak bir değişiklik dahi yapıldıysa, bürokratik işlemlerden dolayı çok sıkıntılı günler yaşarsınız…

İşte Kadıköylüler de son aylarda bu sıkıntılı durumu çok yakından yaşıyor. Kiminin kapı numarası “34A” iken “34B” olmuş; kimininkinde sadece “/” işareti aradan kaldırıldığı için dükkânının adresini yenilemesi gerekmiş. Kimisi ise, evini taşımadığı halde dün Ömer Efendi Sokak’ta otururken bugün Sanatkâr Sokağı’nda oturuyor. Bütün bu karışıklığın nedeni ise bir yetki karmaşasına dayanıyor. 

Her şey, 06.09.2000 tarih ve 26281 sayılı resmi gazetede yayınlanan 2006/26 Başbakanlık Genelgesi ile başladı. Bu genelge doğrultusunda yerleşim yeri nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu ve nüfus hareketlerinin izlenebildiği bir kayıt sisteminin kurulması kapsamında, Türkiye İstatistik Kurumu’nca tüm ülkede Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) oluşturma çalışmaları başlatıldı. Bu çalışma, 28.09.2006 tarihli yazıda iletilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis kararıyla ilçe belediyelere devredilen yetki çerçevesinde Kadıköy Belediyesi’nce de yapıldı. Tüm güncellenen bilgiler Ulusal Adresi Veri Tabanı’na aktarıldı. Ayrıca Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü’nce, o dönem belediye sınırları içinde bulunan Ataşehir’in 7 mahallesi de dâhil 28 mahalle için “Bina kapı numara levhaları yapımı ve montajı işi” ihalesi yapıldı. Yüzbinlerce liralık bir maliyetle 28 mahalledeki kapı numarası levhaları yenilendi. Bu çalışmalar, 31 Temmuz 2006 tarih ve 26245 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmelik” standartlarına uygun yapıldı ve TUİK, Belediye Numarataj Servisi ve tüm mahalle muhtarlarının katılım ve katkılarıyla Şubat 2008’de tamamlandı.

YENİ İHALEYLE İŞLER KARIŞTI

Kadıköy’de kapı numaraları tamamen yenilenmiş, levhalar yapıştırılmış ve veri tabanı güncellenmişken İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Harita Müdürlüğü “Coğrafi ve Kent Bilgi Sitemine Altlık Oluşturacak Adres Bilgi Sisteminin Kurulması” işini 15.04.2010 tarihinde yeniden ihale etti ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi de yeni bir Meclis kararı alarak tüm ilçelerde kapı levhalarını yeniden güncellemeyi kararlaştırdı. Oysa Kadıköy’deki binaların levhaları zaten 3 yıl öncesinde tamamen güncellenmişti ve böyle bir yenilemeye ihtiyaç yoktu. 

Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekai Dede, “Adres bilgi sistemi çalışması belediyemizce tamamlanmıştı. Belki küçük düzeltmeler gerekirdi ki biz bunu mahalle muhtarlarıyla yapılan rutin toplantılarda belirleyip iyileştiriyorduk” diyor.

Başkan Yardımcısı Dede, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine, Kadıköy’de çalışmanın yapıldığı yönünde bilgi verilmesine rağmen Kadıköy Belediyesi’nin bilgisi dışında çalışmanın yeniden başlatıldığına dikkat çekiyor:

“İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden arkadaşlarımız iki kere geldiler buraya. Biz onlara anlattık durumu, ikna olup gittiler. Sonra üçüncü bir defa geldiler ama bu kez bizim bilgimiz haricinde numaraları değiştirmeye başlamışlar. Vatandaş şikâyeti gelince bilgimiz oldu.”

Kadıköylü vatandaşlar, özellikle de dükkânı olan esnaf şikâyetçi çünkü kapı numaralarında yapılan ufak değişiklikler bile, bir dolu sıkıntıya yol açıyor. Bunun yanında her binada iki levha olması da çirkin bir görüntüye neden oluyor. Kimi yerlerde İBB’nin levhaları, Kadıköy Belediyesi’nin duvara monte ettiği levhaların üzerine yapıştırılmış ancak bunlar da güçlü bir rüzgârda yerlere düşüyor.

KOORDİNELİ ÇALIŞILMADI, NUMARALAR ÖRTÜŞMEDİ

Bütün bu sıkıntıların nedeni ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kadıköy Belediyesi’nin koordineli çalışamamış olması! Hal böyle olunca Ulusal Adres Veri Tabanı’ndaki güncellenmiş numarataj bilgileri ile yeni numaralar örtüşmedi ve sahada bazı yanlışlıklar yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu çalışmasında, yaklaşık 190 adet yeni sokak ismi de ortaya çıktı. Oysa, her ne kadar bir ilçedeki mükerrer sokak isimlerinin değiştirilmesi yönetmelikle karara bağlanmış olsa da, Kadıköy Belediyesi ilçenin tarihi ve kültürel dokusunu bozmamak adına mevcut durumu korumayı uygun bulmuştu. Mesela tüm bu özellikleri taşıyan Göztepe Mahallesi 1. Orta ve 2. Orta sokak isimleri mükerrer olarak değerlendirildi ve 1. Orta’ya Avcı Sokak, 2. Orta’ya da Bahriyeli Sokak isimleri verildi. Oysa Kadıköy Belediyesi Başkan Yardımcısı Zekai Dede, 1. Orta ile 2. Orta’nın ayrı sokaklar olduğunu dolayısıyla isimlerinin de mükerrer olarak değerlendirilemeyeceğini söylüyor:

“Mükerrer olan sokak isimlerini değiştireceğiz dediler, sonra kendi istekleri doğrultusunda değişiklikler yaptılar. Örneğin Yıldız Sokak ismini Balsuyu Sokak olarak değiştirdiler.”

ORTAK ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Bütün bu karmaşanın ardından vatandaşların şikâyetlerini de dikkate alan Kadıköy Belediyesi ve İBB ortak bir çalışma başlattı. İBB Harita Müdürlüğü ve Kadıköy Belediyesi Harita ve Numarataj Bürosu elemanlarının yaptığı çalışmayla sokak isimleri ve numaralardaki farklılıklar en aza indirilmeye ve vatandaşın mağduriyeti giderilmeye çalışılıyor.

Semra ÇELEBİ


ARŞİV