Kadıköy'de afete karşı hazırlık sürüyor

Kadıköy’de afete karşı hazırlık çalışmaları aralıksız sürüyor.

14 Ağustos 2014 - 13:49
MUSTAFA SÜRMELİ
Kadıköy Belediyesi 1999 Marmara depreminden sonra başlayan süreçte afete karşı hazırlıklarını, gerek ekip gerekse teknik manada geliştirerek sürdürüyor. Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Müdürü Şule Sümer yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Kadıköy Belediyesi’nin afet çalışmalarını zarar azaltma, hazırlık, müdahale ve iyileştirme olarak şeklinde 4 aşamada tanımladıklarını söyleyen Şule Sümer, zarar azaltma aşamasında yapısal çalışmalar yaparak, güçlendirmeye önem verdiklerini ifade etti. 5 yıllık dönemde bu konuda önem vereceklerini ifade eden Sümer, hazırlık ve müdahale sürecinde ilkokullardan başlayarak farklı yaş gruplarına temel afet bilinci eğitimi verdiklerini vurguluyarak,  bunun yanı sıra yapısal olmayan risklerin azaltılması için hafif arama-kurtarma eğitimleri vermeye devam ettiklerini söyledi.
Kadıköy’de kısacası olası bir afete karşı detaylı bir strateji oluşturulmuş olsa da her yeni gelişme güncelleniyor ve sistemin sağlıklı ilerleyişi sağlanırken, aksama yaşanması da önlenmiş oluyor. Mahalle risk haritaları oluşturuluyor. Risk analizi çalışmaları yapılıyor. Mahalle bazında da afete karşı hazırlık eğitimleri ciddiyetle devam ediyor. Gerekli katılım sayısı sağlandığında da Kadıköy Belediyesi halktan gelen afete karşı hazırlık eğitimi taleplerine cevap veriyor. Kadıköylülerin yanı sıra kurum içinde de afete karşı hazırlık eğitimleri veriliyor.
Bu çalışmaların direkt olarak Başbakanlık’a bağlı AFAD ile birlikte koordineli olarak yürütüldüğünü vurgulayan Sümer, etkin bir iletişim sisteminin işlediğini belirtti.
2005 yılında Kadıköy Belediyesi bünyesinde kurulan donanımlı bir arama kurtarma ekibi de kuruldu. Olası afet ve kazalarda müdahale yapma bilgi ve becerisine sahip kurtarma elemanları aynı zamanda eğitim de veriyor. Şimdiye kadar yaklaşık 40 bin kişiye eğitim verilmiş.


İNŞAATLARDA VE BİNALARDA BETON KALİTESİ ÖLÇÜLÜYOR
Kadıköy Belediyesi 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi’nin ardından depreme karşı hazırlık amacıyla afete hazırlık konusuna ağırlık vermeye başladı. Bu amaçla; geçen 14 yılda Kadıköy’de 480 şantiyeden 18 bin 642 adet taze beton numunesi alan, vatandaşlara ait bin 700 binaya giderek buralarda malzeme kontrolü yapan Beton Zemin Laboratuvarı kuruldu. Laboratuvar  bugüne kadar 13 bin 847 adet karot beton numunesi alarak bunları basınç dayanım testine tabi tuttu. Ayrıca Türkiye genelinde de 550 okul binasının karot kırım sonuçları da laboratuvardan çıktı. 6 bin 119 adet karot sonucuna bakıldı. Kentsel dönüşüm kapsamında da 70 binanın beton kalitesine bakıldı. Merkezde Zemin, Kentsel Yenileme Bürosu ve Yeni İnşaatlardan Alınan Taze Beton Alım Birimi olmak üzere 3 farklı aşamada işlem yapılarak Kadıköy’deki inşaatlarda beton kalitesini arttırılıyor.  Merkez Eğitim Mahallesi Ahsen Çıkmazı Sokak Sadıkoğlu Plaza’da bulunan yerinde çalışmalarına devam ediyor. Merkezde 6 mühendis, 9 tekniker bulunuyor.


DEPREME KARŞI HAZIRLIKTA RADİKAL DAVRANILMALI
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, beklenen İstanbul depreminin ne zaman olacağının kestirilemeyeceğini, halen bu konuda yapılan çalışmalar olduğunu ve bu çalışmaların tüm Marmara genelinde sürdüğünü belirterek, “Depremi önceden belirlemek amacımız. Bunun için çeşitli cihazlarımız var. Onları koyduk, takip ediyoruz. Teknik yönden eksiklerimizi giderici ikinci bir projeyle devam ediyoruz. Aşağı yukarı 10 senedir çeşitli şeylerle aşama aşama geliştik ama büyük depremi, Marmara depremini haber verici herhangi bir işarete rastlamadık. Ama büyük bir deprem bekliyoruz” dedi.
Marmara’da birkaç tane deprem beklediklerini, aslında sorunun büyük olduğunu, depremin şiddeti kadar ivmesinin de önemli olduğunu belirten Gündoğdu,  depreme karşı hazırlıkta önemli çalışmalar yapıldığını ama riskleri ortadan kaldıracak yeterlilikte aşama sergilenemediğini de ifade etti.
Kentsel dönüşümün deprem riskine göre de hesaplanması ve gelecek planlarının ona göre yapılması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Hiç kimse kendini aldatmasın Bunun sonra bedeli çok ağır olur” diye net konuştu.
Kentlerin gelişigüzel inşası yüzünden yağmur sularının boşa aktığını ve sel baskınlarının yaşandığını söyleyen Gündoğdu, “Bunların hepsi afet. Susuzluk belki de depremden daha ciddi bir afet oluşturacak ilerde” dedi.
Gündoğdu: “Tüm bunlara baktığımızda deprem olgusunda alınacak tedbirlerin pek çoğu diğer afetlerin önlenmesine de yarıyor. Onun için depreme karşı alınacak önlemler önem kazanıyor” açıklamasında bulundu.
Depreme karşı hazırlıkta radikal davranmak gerektiğini belirtirken Kadıköy’de depreme karşı yapılan çalışmaların olumlu düzeyde ilerlediğini söyleyen Gündoğdu, “Açıkça söylemek gerekirse Kadıköy Belediyesi’nin etkili çalışmaları oldu. Zemin etütleri yapılan bir laboratuvarı var. Bunlar çok önemli. Depremle ilgili aktiviteler de yapıyorlar. Zaman zaman bizlerin de katıldıkları oldu. Bu açıdan avantajlı. Belediyelerin bu olayın içinde çok önemli bir yeri var” dedi.
Gündoğdu, eli açık bir hoca olarak genel manada depreme karşı yapılan hazırlıkları 10 üzerinden 6 puan vererek değerlendirdi ve bunun yapılacak daha çok şey ifade ettiği anlamına geldiğini belirtti.

KADIKÖY İLÇESİ MAHALLELER İÇİN TOPLANMA MERKEZLERİ
-Acıbadem Mah. Muhtarlığı
-Caferağa Mah. Muhtarlığı
-Hasanpaşa Mah. Muhtarlığı
-Koşuyolu Mah. Muhtarlığı
-Osmanağa Mah. Muhtarlığı
-Rasimpaşa Mah. Muhtarlığı
-Caddebostan Mah. Muhtarlığı
-Erenköy Mah. Muhtarlığı
-Fenerbahçe Mah. Muhtarlığı
-Feneryolu Mah. Muhtarlığı
-Göztepe Mah. Muhtarlığı
-Zühtüpaşa Mah. Muhtarlığı
-Dumlupınar Mah. Muhtarlığı
-Eğitim Mah. Muhtarlığı
-Fikirtepe Mah. Muhtarlığı
-Kozyatağı Mah. Muhtarlığı
-Merdivenköy Mah. Muhtarlığı
-Sahrayıcedid Mah. Muhtarlığı
-19 Mayıs Mah. Muhtarlığı
-Bostancı Mah. Muhtarlığı
-Suadiye Mah. Muhtarlığı


KADIKÖY İLÇESİ ÇADIR ALANLARI
-Koşuyolu Parkı
-Kadıköy Belediyesi Parkı
-Yoğurtçu Parkı
-Kadıköy Anadolu Lisesi(Dr. Esat Işık Cad.)
-Moda Sabit Pazarı ve Otoparkı
-Fenerbahçe Parkı
-İ.E.T.T. Otobüs Garajı
-Fenerbahçe Spor Tesisleri
-Çocuk Esirgeme Kurumu Arazisi E-5 Yanı
-Selamiçeşme Özgürlük Parkı
-Göztepe Parkı
-Atatürk Caddesi Cebe Sokak
-Bostancı Yeni Kurulan Pazar Yeri Bostancı Gösteri Merk. Yanı


AFET KONTEYNER YERLERİ
-Erenköy Fizik Tedavi ve Reh. Merk.
-Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
-Kadıköy Belediyesi Erenköy Gönüllüleri
-Kadıköy Belediyesi Gençlik Merkezi
-Fenerbahçe Ordu Evi
-Kadıköy Belediyesi Fenerbahçe Gönüllüleri
-Kadıköy Belediyesi Elektronik Atık İstasyonu
-Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü
-Kadıköy Belediye Başkanlığı
-İntaş Sitesi Bahçesi
-Caddebostan Büyük Kulüp- Arka Otopark yanı

ARŞİV