Kadıköy'de ‘Arhavi'ye dokunma' eylemi

Arhavi Doğa Koruma Platformu aktivistleri, HES'lere ve tüm doğa katliamlarına tepki göstermek amacıyla Kadıköy Boğa Heykeli önünde bir araya gelerek buradan Eski Havuz Meydanı'na yürüyüş düzenledi.

26 Şubat 2014 - 09:12
İSTANBUL (DİHA) - Arhavi Doğa Koruma Platformu aktivistleri, HES'lere ve tüm doğa katliamlarına tepki göstermek amacıyla Kadıköy Boğa Heykeli önünde bir araya gelerek buradan Eski Havuz Meydanı'na yürüyüş düzenledi. "Arhavi derelerine dokunma atmacayı kızdırma" , "Metin Lokumcu onurumuzdur. Doğa katliamına hayır" pankartlarının açıldığı eylemde "Arhavi darda, dereler isyanda", "HES yapma boşuna yıkacağız başına", "Vurmayın kelepçeleri dereler özgür aksın" dövizleri taşındı. "Dereler özgürdür, özgür akacak", "HES'lere inat yaşasın hayat" sloganları atılan eylemde dereleri simgeleyen mavi bez taşındı. Yürüyüş sırasında çalınan tulum ve söylenen şarkılar eyleme renk kattı. Eyleme ayrıca Şavşat Derelerin Kardeşliği Platformu, Derelerin Kardeşliği Platformu, Munzur Derneği ve CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da katılarak destek verdi.
'HES projeleri hukuksuz'
Yürüyüşün ardından çevreci aktivistler adına açıklama yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu aktivisti Nazlı Demet Uyanık, derelerin yaşam kaynakları olduğunu hatırlatarak, yalnızca Arhavi deresinin üzerinde 14 ayrı HES projesi olduğunu söyledi. Devlet yetkililerine seslenen Uyanık, Kavak HES projesi ve Kamilet Vadisi'nde inşaatı bulunan HES projelerinin usulsüz ve hukuksuz olduğunu dile getirdi. Çevre ve Şehir Bakanı Veysel Eroğlu'nun talebiyle hazırlanan raporda, "Kamilet Vadisi, doğal ve kültürel kaynak değerleri ve peyzaj bütün yönüyle 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu'nda yer alan Milli Park statüsüne haizdir" dendiğine işaret eden Uyanık, buna rağmen Kamilet Vadisi'nin Milli Park olarak ilan edilmediğini ifade etti. Kamilet HES projesi Arhavi'de uygulanması planlanan çevre katliamlardan yalnızca bir tanesi olduğunu söyleyen Uyanık, Arhavi'nin rant projeleri ile işgal altında olduğunu kaydetti. Kavak HES projesinin ise derelerin kurulması ve köylerin yok olmasına rağmen yapılmak istendiğini dile getiren Uyanık, " İnsanı ve yaşamı yok sayarak yapılan talana karşı çıkıyoruz. Kamu yararına, geri dönüşü imkansız zararların verilmesine karşı çıkıyoruz" dedi. Uyanık'ın "Bile bile hukuku çiğnemeyin, dünyamızı yok etmeyin. İnsana sözde hizmet adı altında yapacağınız yatırımlarla dünya mirasını yok etmeyin" sözlerinin ardından eylem çekilen horonların ardından son buldu.

ARŞİV