Kadıköy'de BARIŞ zinciri

Kadıköy’de barış zinciri oluşturan Halkların Demokratik Kongresi aktivistleri, ‘İstersek bu savaşı durdurabiliriz’ diyerek, ezilen halkları 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde alanlara çağırdı.

31 Ağustos 2012 - 13:23

Fotoğraflar: ETHA

Halkların Demokratik Kongresi Kadıköy, Ataşehir ve Ümraniye meclisleri, 25 Ağustos Cumartesi günü Kadıköy’de barış zinciri oluşturdu.
Kadıköy Moda Havuzbaşı’nda biraraya gelerek insan zinciri oluşturan HDK’liler, “Barış”, “Halklara özgürlük”, “Acıyı değil barışı paylaşalım”, “Savaşa son” yazılı dövizler ve üzerinde “Barış” yazan balonlar taşıdı. Bahariye Caddesi boyunca ve Altıyol’dan Kadıköy İskele Meydanı’na kadar yürüyen HDK’liler, “Savaşa hayır”, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Ölüm değil çözüm” sloganlarını attı.
Kadıköy Meydanı’nda HDK adına açıklama yapan Arife Çınar, “Artık yetsin! Farklı dillere, inançlara ve kültürlere sahip halklar eşit koşullarda ve barış içinde bir arada yaşayabilir” dedi. Çınar, AKP’nin de yıllardır Kürt sorununda çözüm üretmeyen yolları denediğini belirtti.

‘SURİYE POLİTİKALARINI GÖZDEN GEÇİR’
Çınar, Antep’te yaşanan bombalı saldırının, AKP’nin Ortadoğu’daki yeni egemenlik mücadelesinin sonuçlarından biri olabileceğini söyleyerek iktidara şöyle seslendi: “Komşunun içişlerine karışan kendi evini, insanlarını da saldırıya açık hale getirmiş olur. Vakit geçmeden Suriye politikalarını gözden geçirmeni, desteklediğin silahlı grupları derhal sınır dışı ederek, her türlü desteği kesmeni, saldırıyı tüm yönleriyle aydınlatmanı istiyoruz.”
HDK olarak, böylesi karanlık tertipler karşısında sağduyudan, barış, eşitlik ve özgürlükten yana tutum almaktan geri durmayacaklarını vurgulayan Çınar, Kürt sorununun eşit haklara dayalı, barışçı ve demokratik çözümünün, halkların kardeşçe yaşamasının yolunun da buradan geçtiğini kaydetti.
Çınar, HDK olarak tüm halkları 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde barış ve çözüm için alanlara çağırdı, “Biz bu toprakların acılı halkları istersek bu savaşı durdurabiliriz” dedi.

EZGİLER, ŞİİRLER BARIŞ İÇİN
Basın açıklamasının ardından İkbal Kaynar, Eftelya ve Kız Çocuğu grupları ezgilerini kitle ile birlikte söyledi. Ardından Kürt şair Keremo, şiirlerini seslendirdi. Keremo, “Birgün barış dünyaya hükümdar olacak” diyerek dinletisini sonlandırdı.
 
BARIŞ İÇİN 1 EYLÜL’DE KADIKÖY’E
DİSK İstanbul Temsilciliği, KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB, TTB, HDK, İHD, ÖDP, Halkevleri, TKP 1920, UİD-DER ve DGD Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Kadıköy'de Barış Mitingi düzenleyecek.
Mitingi örgütleyen kurumlar adına tertip komitesi Makine Mühendisleri İstanbul Şubesi'nde 27 Ağustos Pazartesi günü basın toplantısı düzenledi. Kurumlar adına açıklamayı yapan Tertip Komitesi Başkanı Atilla Özdoğan, dünyada barış için 1 dolara karşılık silahlanmaya 2 bin dolar harcandığına dikkat çekti. Türkiye’de de son 30 yıl içinde on binlerce insanın yaşamını yitirdiğini hatırlatan Özdoğan, “Kürt sorunu hâlâ kanayan bir yara olmaya devam ediyor” dedi. Özdoğan, Suriye’deki savaşa da değinerek savaşların son bulması ve hak ve özgürlüklerin teminatı olacak demokratik bir anayasa için herkesi 1 Eylül’de Kadıköy’de buluşmaya davet etti. 
Ortak açıklamanın ardından İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel söz aldı. Antep’teki saldırıyı kınayarak sözlerine başlayan Tüzel, barışın acil bir gereklilik olduğunu ifade etti.
ÖDP İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan, barışın her geçen gün daha fazla anlam kazandığını dile getirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın asker cenazesinde tekbir getirilmesine ilişkin sözlerini hatırlatan Gündoğan, “Çok kültürlü bir ülkenin kültür bakanı bunu yapma cüretini kendinde görüyor. Böylesine bir savaş dilinin kurulduğu bir ülkede barışı savunmak zor bir iş. Bunun için 1 Eylül’de alanlarda olmalıyız” dedi. 
Emekçilerin hükümetin savaş politikalarına karşı yürütülen mücadeledeki rolünün yadsınamayacağını söyleyen DİSK İstanbul Temsilcisi Önder Atay, işçilerin de 1 Eylül’de alanda olacağını ifade etti. 
Halkevleri adına konuşan Avni Can Okur ise “Emperyalizme, faşizme karşı barış mücadelesi bu toprakların her karışında vardır, silinemez” dedi ve emekçileri barış mücadelesini yükseltmeye çağırdı. 

ARŞİV