Vatandaşların çağdaş görüntülerle huzurlu bir bayram geçirmesi için Kadıköy’de gereken hazırlıklar yapıldı. Bu yıl Kadıköy’de kurban satışı yasaklanırken, belirlenen yerler dışında kesim yapılamayacak.
Kadıköylülerin bayramı rahat ve huzurlu geçirmeleri için gereken önlemler alındı. İlçede kurban kesimi yapılabilecek yerler de tespit edildi. Vatandaşları belirtilen yerler dışında kesim yapmamaları için uyaran Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürü Hakkı Aydın, aksi halde davrananlara ceza kesileceğini söyledi.
Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürü Hakkı Aydın, Kurban Bayramı öncesi bir dizi uyarıda bulundu. Vatandaşların Kurban Bayramını kutlayan Hakkı Aydın, vatandaşların rahat ve huzurlu bir bayram geçirmesi, dini vecibelerini çağdaş bir şekilde yerine getirebilmesi için, Kadıköy Kaymakamlığı öncülüğünde düzenlenen Kurban Hizmetleri Toplantısı’nda alınan kararlar gereği bir dizi kural ve önlemlerin Kadıköy sınırları içinde hassasiyetle uygulanacağını söyledi. Kadıköy Belediyesi Zabıta Müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da ekipler halinde bayram denetimlerini sürdüreceklerini söyleyen Aydın, “Bu yıl Kadıköy’de kurban satış izni yok. Çünkü satış yapılacak uygun alan yok. Mahalle ve sokak içleri sınırlı alana sahip. Ancak kesim iznini alan ve temizlik imkânları uygun olduğu için belirlediğimiz oto yıkama yerlerine verdik. Arife ve bayramın ilk günü tüm ekiplerimiz devriye gezecek. Diğer günler ise nöbetçi ekiplerimiz çalışmalarını sürdürecek. Kurallara uymayanlara Kabahatler Kanunu’na göre işlem yapılacak” dedi.
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu da uygunsuz kesimlerdeki para cezasının önemli oranda yükseltildiğini vurgulayarak, “Yönetim planında yer alan hususlara aykırı hareket edenlere, Çevre Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca, 792 TL idari para cezası uygulanacak. 2009 yılında bu rakam 127 TL idi” dedi.
KESİM YAPACAKLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KURALLAR
1-Kesim öncesi hayvanın gebelik ve sağlık kontrolü veteriner hekimler tarafından yapılmalı, menşei ile ilgili kurumların verdiği sağlık raporları kontrol edilmeli
2-Kesim ve parçalanma alanının üzeri kapalı olmalı.
3-Kesimde kullanılacak bıçaklar, parçalama satırları temiz ve keskin olmalı, her kesimden sonra iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmeli.
4-Kesim yerlerinde görev yapacak kasap personelin sağlık muayeneleri yapılmış olmalı.
5-Kesim yapacak kasap, iş önlüğü ve tulum giymeli.
6-Kesimden sonra dikkatlice yüzülen deriler et artıklarından temizlendikten sonra et tarafı üste gelecek şekilde tuzlanmalı, bohça şeklinde katlanarak bağlanmalıdır.
7-Her kesimden sonra kullanılması gereken dezenfektanlı genel temizlik maddesi gıda ile temas eden tüm yüzeyler antiseptik ve dezenfektan olarak güvenle kullanılabilmeli; bozulma, hastalık ve gıda zehirlenmelerine yol açan bakteri, mantar ve maya türlerinin oluşmasını önleyebilmeli, kolay durulanabilir özellikte olmalı; Sağlık Bakanlığından ruhsatlı ve etiketleri onaylı olmalı, ürünün TSE uygunluk belgesi olmalı; PH değeri 8-10,5 arasında olmalıdır.
8-Kesim ve parçalamada görevli olan personelin kullanması gereken dezenfektanlı sıvı el sabunu el temizliği ve dezenfeksiyonu işine uygun olmalı; dermatolojik olarak cilt ile uyumlu olmalı, PH değeri 5-5,6 olmalı, her sertlik derecesindeki sularda etkili olmalıdır.
DERİLERİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ OLAN İŞLEMLER
Çeşitli deri koruma yöntemlerine karşılık en kolay olarak kullanılan yöntem tuzlu koruma yöntemidir. Derinin, yaş deri ağırlığının yüzde 30-50’si oranında ve 2-4 mm. Çapında tanelere sahip tuzun, et yüzüne tuzlanmamış alan kalmayacak şekilde uygulanması neticesinde nem oranının yüzde 35-40 düzeyine indirilerek koruma altına alınmasıdır. Deriler, hafif eğimli, sert bir zemine veya özel tahta ızgara üzerine kıl yüzü alta ve et yüzü üste gelecek şekilde düzgünce yayılır. Yaş deri ağırlığının yüzde 30-50’si oranında daha önce kullanılmamış, 2-4 mm çapında taneler sahip temiz tuz, derinin et yüzüne, tuzlanmamış alan kalmayacak şekilde (gerekirse elle ovularak) yayılır. Bu işlemden sonra deriler yünlü kısımları dışa dönük olacak şekilde katlanır. (Bohça şeklinde) (et yüzeyleri ile birbirine temas) ve ilgili yerlere gönderilmek üzere hazır bekletilir.
KADIKÖY BELEDİYESİ 2010 KURBAN KESİM YERİ
S.NO FİRMA ADI ADRESİ TELEFON SORUMLUSU
1 GÖZTEPE ŞEMİHA ŞAKİR HUZUREVİ MERDİVENKÖY MAH. ŞAİR ARŞİ CAD. NO:56 0216 - 358 29 42 /0216 368 48 96 FAX: 0216-368 14 63 MUSTAFA KARAGÖZOĞLU
2 MEYDAN OTO YIKAMA EĞİTİM MAH. HIZIRBEY CAD. NO:28 0216 - 336 84 15 MAHMUT İPEKÇİ
3 PAK İŞ OTO YIKAMA EĞİTİM MAH. HIZIRBEY CAD. NO:82/A 0554 - 937 67 90 YUSUF FİLİZ
4 MAT OTOMOTİV SAN.TİC.LTD.ŞTİ. BOSTANCI MAH. BAHÇELER ARASI SOK.2/1 0216 - 464 52 40 MUSTAFA TÜMSEK
5 KOZAX OTO YIKAMA KOZYATAĞI MAH. BAYAR CAD.NO:76/C 0216 - 384 59 05 GÜLÇİN ÖZBAY
6 HALİS KILIÇ İBRAHİMAĞA MAH. SARAÇLARÇEŞME SOK. NO:12 0532 - 425 01 41 HALİS KILIÇ
7 SERDAR İNANMIŞ İBRAHİMAĞA MAH. EYÜP AKSOY CAD. NO:43 0532 - 445 76 78 SERDAR İNANMIŞ
8 KILIÇ OTO YIKAMA İBRAHİMAĞA MAH. DİNLEÇ SOK. NO:3 0216 - 340 08 60 CEP :0532 - 425 01 42 MURAT KILIÇ
9 GÜL APARTMANI MERDİVENKÖY MAH. GÜVEN SOK. NO:3 0216 - 360 96 31 ALİ METİN TÜZÜM
10 FİKİRTEPE EĞİTİME YARDIM DERNEĞİ FİKİRTEPE MAH. MANDIRA CAD. CANİÇİ SOK NO:14 0216 - 550 27 23 YUSUF EYÜP ŞAHİN
11 ŞAHİN OTO YIKAMA DUMLUPINAR MAH. MANDIRA CAD. AHMETLER SOK. NO:2 0216 - 565 63 54 MUHİTTİN ŞAHİN
12 STS OTO YIKAMA DUMLUPINAR MAH. MANDIRA CAD. NO:125/C 0555 - 667 00 12 SUAT ERDOĞAN