KADIKÖY'DE BETON KALİTESİ ARTTI…

Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuarı’nın denetimleri sonucu ilçedeki inşatlarda kullanılan beton kalitesi arttı.

04 Şubat 2014 - 15:56
 
Gökçe UYGUN
Kentsel dönüşüm sürecinin hızlandığı İstanbul’da, yeni yapılacak inşaatlarda kullanılan betonun kalitesi önem taşıyor. Başta Fikirtepe olmak üzere pek çok bölgesinde yeni binaların yapıldığı Kadıköy, bu açıdan şanslı ilçelerden. Zira Kadıköy Belediyesi Beton Zemin Laboratuvarı, ilçede yapılmakta olan tüm inşaatları sıkı bir şekilde denetliyor.
Laboratuar sorumlusu mühendis Menekşe Perdi, 99 depreminden sonra, inşatlardaki beton kalitesini kontrol edilebilmesi amacıyla kurulan bu laboratuarın Türkiye’de resmi statüdeki tek kurum olduğunu (üniversitelerdekiler hariç) söyledi. Perdi, “Biz bu işe başladığımız zamanlarda, üretici firma ürettiği betonun raporunu veriyordu belediyelere. ‘Evet bu beton C30’dur, bu beton C25’tir’ diyerek kendisi veriyordu. Biz de belediye olarak buna kalıyorduk. Gerçi Kadıköy Belediyesi kendi laboratuvarı olmadan önce de üniversitelerden rapor istiyordu. Ama yine de kesin çözüm olmuyordu bu. Zira ilgili üniversitenin laboratuvarına numuneyi getirip-götüren yine üretici firma oluyordu. ‘Gerçekten o şantiyede o binaya dökülen numuneler mi bunlar?’ sorusunun yanıtı, soru işareti oluyordu. İşte biz bu soru işaretlerini gidermek için 2000 yılından itibaren kendimiz betonun kalitesini ölçüyoruz ,14 yıldır bilfiil çalışıyoruz” dedi.

385 ŞANTİYEDEN 13 BİNE YAKIN NUMUNE ALINDI
Menekşe Perdi, yaptıkları çalışmaları ve çıkan sonuçları şöyle anlattı;
“Mühendislerimiz ve teknik elemanlarımızla şantiyelere gidip, beton örnek numunelerini bizzat biz alıyoruz. Kadıköy’de yapılmakta olan tüm inşaatlardan beton numuneleri alıyoruz. Şu ana kadar yani Mayıs 2011’den 20 Aralık 2013’e dek, toplam 385 şantiyeye, 1707 defa gittik. Toplamda 12795 adet küp beton numunesi aldık, testlerimizi yaptık. bizim ticari bir kaygımız yok. Tüm firmalara eşit mesafedeyiz. Ticari kaygımız olmadığı için de objektif ve bilimsel değerlendirme yapıp, ona uygun sonuçlar veriyoruz. Beton kötü ise kötü, iyi ise iyi diyoruz. Beton kalitesi düşük çıkarsa, sözkonusu inşaatı durduruyoruz. Diyoruz ki ‘Bu şekilde devam edemezsiniz önlem almanız gerekiyor. Statik olarak projenizde ne çıkmışsa beton sınıfı ona göre revize edeceksiniz, gerekirse güçlendirme yapıp ondan sonra devam edebilirsiniz. Ya da beton kalitesi düşük çıkan yapı elemanının yıkıp yeniden yapın’ uyarısında bulunuyoruz. Bu sorunu bir şekilde çözmeleri gerek, aksi takdirde ruhsat alamıyorlar.

“KADIKÖYDEKİ MÜTEAHİTLER ŞANSLI”
Kadıköy’deki müteahhitler çok şanslı yani gerçekten döktüğü betonun C30 mu C35 mi C25 mi olduğunu net bir şekilde öğrenme şansları var. Bu çalışmalarımız sayesinde Kadıköy’deki beton kalitesini yükselttik.”
Perdi, özellikle kentsel dönüşüm sürecinde olan, yıkılıp yeniden yapılan binalardaki kat maliklerinin kendilerine özellikle başvurduğunu vurgulayarak, “Kadıköy Belediyesi’nin gelip numune almasını ve kontrol etmesini istiyorlar. Sonuçları da mutlaka takip ediyorlar. Bu konuda hem bir bilinç oluştu hem de belediyeye güven duygusu öne çıktı” bilgisini de verdi.

VATANDAŞ NASIL ULAŞACAK?”
Adres: Özbey c addesi  No:111 Güven iş merkezi / Fikirtepe
Tel: 0216 327 83 50 ve 0216 542 50 00 (dahili:1651-1652)

ARŞİV