Kadıköy'de bir Fransız gazetesi...

Yıllardır Kadıköy’de, Moda’da yayımlanan bir refiki var Gazete Kadıköy’ün; Aujourd’hui la Turquie, Türkçe anlamıyla “Türkiye’nin Bugünü”.

13 Eylül 2012 - 15:02

Muzaffer Ayhan KARA
Footğraflar: Aramis KALAY
 
Yıllardır Kadıköy’de, Moda’da yayımlanan bir refiki var Gazete Kadıköy’ün; Aujourd’hui la Turquie, Türkçe anlamıyla “Türkiye’nin Bugünü”.
Gazetenin 2005 yılı başında başlayan hazırlıkları tamamlandı ve 2005 Nisanı’nda ilk sayı çıktı. Bazen 16 bazen de 24 sayfa olarak basılan tabldoit boydaki renkli gazete ayda bir yayınlanıyor. Yönetim merkezi Moda’da. İstanbul, Ankara, Paris, Cenevre, Brüksel gibi merkezlerde dağıtımı yapılıyor. THY’nin Fransızca konuşulan ülkelere uçuşlarında dağıtılıyor.
 
Gazetenin sahibi ve genel yayın yönetmeni Hüseyin Latif, amaçlarını, “Türkiye’nin güzel yanını Avrupalıya, özellikle Fransızca okuyan kesime kendi dilinde anlatmak” şeklinde özetliyor.
Diplomatlara, iş adamlarına, üniversiteye, entelejansiyaya hitap eden Aujord’hui la Turquie, gerek görsel yüzüyle gerekse içeriğiyle Fransa’da yayımlanan Le Mond ve Cumhuriyet gazetelerinin bir sentezi olarak düşünülmüş. Latif, “Doğrudan haberden çok, haberi yorumlamaya, arka planını vermeye çalışıyoruz” diyor ve ekliyor: “Genelde iç politikadan çok dış politika ve AB odaklı bir içeriğimiz var. Ancak son dönemde AB konusu geri planda kalınca, diğer küresel konular da öne çıkmaya başladı gazetede… İlk bakışta, Fransız-Türk ilişkilerini işleyen bir gazete gibi algılanabiliriz; ancak onu aşan daha geniş bir perspektifte yayın yapıyoruz. Sayfalarımızda politikacıları, sanatçıları, spor dünyasını, iş dünyasını görmek mümkün. Başbakan Erdoğan’ı da ressam-aktivist Bedri Baykam’ı da konuk etmişizdir. Zaman zaman farklı konularda ekler de veriyoruz. Örneğin, son olarak Türkiye’deki şarapçılıkla ilgili bir ek verdik. Kimi yerel yönetimler için, Fransız okullarının kültür-sanat etkinlikleri vb. konularda da eklerimiz oluyor.”
Fransızca yayın yapan gazetede otuz civarında editör ve kendi alanlarında uzman yazar var. E. Büyükelçi ve MİT eski Müsteşarı Sönmez Köksal, İlhan Kesici, Prof. Nevzat Yalçıntaş’ın yanında ülkemizdeki Fransız okullarının müdürleri de yayın kurulu üyesi. Yayın Koordinatörü ise aynı zamanda Modalı ve ünlü bir spor yorumcusu olan Kemal Belgin. Türkiye’de ve Fransa’da Türk ve Fransız muhabirleri olan gazetede ekibin bir kısmı profesyonel, bir kısmı ise stajyer olarak çalışıyor. Örneğin şu anda merkez büroda çalışan iki stajyer-editör dört aylığına gelmiş gazeteye katkıda bulunarak staj yapmak için. Fransa’da doğup yetişen ve Fransızca yazan-konuşan bir ölçüde Türkçeyi kullanabilen 25 yaşındaki Sinan Öncüoğlu ile Fransa’da siyaset bilimi öğrenimi gören 21 yaşındaki Flore Linet.
Genel yayın yönetmenliğini de yürüten Hüseyin Latif, “Daha önce Fransa’da on beş yıl yayıncılık yaptım. Yüsek tirajlı sektörel dergilere imza attım. 2003’te Türkiye’ye dönünce burada ne yapabileceğimi düşündüm ve belki de hayatımın en iddialı yayınına giriştim.” derken, heyecanı da üzerinden akıyor.
 
Kadıköy’de yüksek izlenirlik
Peki, gazetenin Kadıköy’le ilgisi nasıl? Onu da Latif şöyle anlatıyor: “Saint Joseph Mezunlar Derneği gazetemize çok ilgi duyar ve her ay 75 gazete de satın alarak dernek lokaline gelip giden üyelerin okumasını sağlarlar. Moda’da Fransızca konuşan epeyce bir kitle var ve onlar da gazetemizin sıkı takipçisi. Öte yandan, Moda’da ve Kadıköy’de önemli kurumlarda ve sosyal alanlarda gazetemize rastlamak mümkündür. Bu arada aralarında Osman Korutürk, İlter Türkmen, Sadun Boro, Haluk Bilginer, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk gibi pek çok sima da sayfalarımıza konuk olmuştur. Kadıköy’deki pek çok kuruluş, hatta esnaf da okurlarımıza aşinadır. Kadıköy’ü ve Kadıköylüleri sayfalarımızda yansıtmayı seviyoruz.”
 
100. sayı heyecanı
Gazete, bu ay 90. sayısında ve 100. sayısına büyük bir heyecanla hazırlanıyor ekip. Latif, bu heyecanı coşkulu bir tonlamayla şöyle yansıtıyor: “2013 Temmuzu’na denk gelecek bu sayı, tarihi bir sayı olacak. Osmanlı’dan bu yana ülkemizde yaklaşık 300 yıldır Fransızca gazeteler çıkar. Kimi zaman padişahın emriyle yayımlanmıştır, kimi zaman da entelektüeller kendileri çıkarır. Şu anda tek Fransızca gazeteyi biz çıkarıyoruz. Bu noktada sponsorlarımıza, özellikle de THY ve TAV’a teşekkür etmem gerek. Bu arada, 100. sayımızı çıkarırken Moda’ya, Kadıköy’e de bir jest yaparak “uluslararası bir caz festivali” düzenlemek istiyoruz. Bu konuda zamanı gelince Kadıköy Belediye Başkanımız Öztürk’ü de ziyaret edeceğiz.”
Hüseyin Latif yönetimindeki ülkemizin tek Fransızca yayınını Kadıköy’den sürdüren refikimiz Aujord’hui la Turquie’ye ikinci ve daha sonraki yüz sayıları da görmesi dileğimizi iletiyoruz.


ARŞİV