Kadıköy'de bir mesleki eğitim merkezi

Gencinden yetişkinine kadar her yaştan öğrencinin eğitim alabildiği Dumlupınar’daki Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi’ne kayıt olabilmenin şartı, belge almak istenen meslekte çalışıyor olmak ya da önceden çalışmış olmak.

04 Mayıs 2011 - 14:35

Kadıköy Dumlupınar Mahallesi’nde 1994 yılında kurulan Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi, mesleki eğitimde en yeni ve en iyi olmayı hedefliyor. Merkezde halen 550 çırak öğrenci kalfalık eğitimi alıyor.
Çırak, kalfa ve ustaların mesleki eğitim almaları, bilgili, becerikli, mesleğini seven ve kendine güvenen bireyler olarak yetişmeleri için hizmet veren merkez, öğrencilerini 21. yüzyılın gelişen ihtiyaçlarına cevap verebilecek bilgi ve becerilerle donatmayı amaçlıyor. Merkeze, zorunlu temel eğitimini tamamladıktan sonra, gerçek iş ortamında çalışarak meslek öğrenmek isteyen en az 14 yaşını doldurmuş kişiler devam ediyor. Çırak öğrenciler, haftada bir gün okula gelerek teorik eğitim alıyor, diğer günler ise işyerlerinde pratik eğitime gidiyor.
Eğitim kapsamında 32 ana meslek altında bulunan 167 meslek dalında kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik eğitimi ve belgeleri veriliyor. Gencinden yetişkinine kadar her yaştan öğrenci bu merkezde eğitim alabiliyor. Bunun için en önemli şart ise belge almak istedikleri meslekte çalışıyor olmak ya da çalışmış olmak. Belge almak istenilen meslekte yeterli sürelerde çalışmalara sahip kişilerin, bu çalışmalarını belgelendirebilmeleri durumunda, eğitim görmeden direk sınavlara katılarak başarılı olmaları durumunda belge almaları da mümkün oluyor.


‘AMACIMIZ, BECERİLİ İŞGÜCÜ YETİŞTİRMEK’
“Gelişmişliğin anahtarı eğitim, kalkınmanın temeli mesleki eğitim” sloganıyla yola çıktıklarını belirten Neriman İrfan Akça Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü S. Turgay Ünlüeser, “Gelişmişliğin anahtarı eğitim, kalkınmanın temeli de mesleki eğitim. Biz de bu düşünceden hareketle eğitim veriyoruz” dedi.
“Öğrencilerimizi, ülkenin ihtiyaç duyduğu becerili işgücü haline getirmek, temel amacımız” diye sözlerine devam eden Ünlüeser, merkezle ilgili şu bilgileri verdi:
“Üreten, çalışan, düşünen ve düşündüğünü uygulayan nesiller yetiştirme gayreti ile uzlaşma, paylaşma ve girişimcilik bilinci gelişmiş, risk alabilen, ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkarabilecek iyi yurttaş, iyi insan ve iyi meslek elemanı yetiştirmek kurumsal amacımız. Anadolu Yakası Denklik İşlemleri, Çırak Öğrenci, Kalfalık, Ustalık, Usta Öğreticilik işlemlerinin yapıldığı merkezimize tüm Kadıköylüleri bekliyoruz.”


SİSTEMİN ÇIRAK ÖĞRENCİYE SAĞLADIĞI YARARLAR

Öğrencinin S.G.K. primleri (iş kazası, meslek hastalıkları ve normal hastalık primleri) devlet tarafından ödeniyor. Mesleki bilgi ve beceri kazanıyorlar. Ayrıca tüm öğrencilik haklarından yararlanıyorlar. Mesleki yeterlilikleri alacakları belge ile devlet tarafından tescil ediliyor, Ücretleri, asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak kaydıyla işveren tarafından ödeniyor. Açık öğretimden liseye, akşam lisesine ya da yüksek öğrenime çıraklık eğitimiyle birlikte devam edebiliyorlar.
Merkezle ilgili ayrıntılı bilgi almak ve kayıt olmak için aşağıdaki web sitesini ziyaret edebilirsiniz. http://www.nerimanirfanakca.meb.k12.tr/

Sinem TEZER


ARŞİV