2010 yılında Kadıköy, birçok önemli olaya ev sahipliği yaptı. Çevreye duyarlılığıyla öne çıkan Kadıköy Belediyesi, plastik poşet kullanımı yasakladı, ilçede yeni parklar açtı. Ekolojik beslenmeye önem veren Kadıköylüler için Organik Halk Pazarı hizmete girdi. Kadıköy Belediyesi yeni ve modern meclis binasına kavuştu. Kültür-sanatın merkezlerinden olan Kadıköy'de Barış Manço Evi hayranlarıyla buluştu, yüzlerce sergi açıldı, konser verildi.
Kadıköy Belediyesi 3 yeni çocuk etüt merkezini öğrencilerin eğitimine sundu.
2010'da kayıplarımız da oldu. Usta şair Arif Damar'ı yitirdik, Haydarpaşa'ya sahip çıkamadık. 2010'u değerlendiren Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, 'Son 2 yıllık anketlerde en iyi belediye seçildik. Türkiye çapında da kabul gördük. 2011’de daha aktif olacağız' dedi.
2011 girerken, sizler için Kadıköy’de geçen yıl yaşananları özetledik. Yeni yılın hepimize sağlık, mutluluk ve neşe getirmesi dileğiyle, geçmiş yıla bir bakalım...
2010 uğurluyor, 20011'e merhaba diyoruz. Dünya ve Türkiye önemli gelişmelere tanıklık etti bu yıl da. 2010 Kadıköy'de de dolu dolu geçti. Açılışlar, festivaller, konserler, sergiler... İşte satırbaşlarıyla Kadıköy'de 2010
PLASTİK POŞETE ELVEDA
Kadıköy Belediyesi, Türkiye'de ilk kez belediye meclisinden karar çıkartarak ilçede insan ve çevre sağlığını tehdit eden plastik torba kullanımını yasakladı. 1 Mart'ta uygulamaya giren yasak uygulamaları kapsamında ticari işletmelerin yoğun olduğu bölgelerde toplam 2 bin 255 işletmeye tebligat yapılarak, kullanmakta oldukları plastik torbaları, çevre dostu ürünlere dönüştürmeleri konusunda uyarıda bulunuldu. Cadde ve meydanlarda halkı teşvik etmek ve projenin duyurulması için, toplam 15 bin biobozunur torba ve broşür dağıtıldı. Yasak sonrasında; toplam 2 bin 200 işletmede denetim gerçekleştirildi, plastik torba kullanımına devam edenlere rapor tutularak, kısa sürede çevre dostu ürün kullanımına geçmeleri sağlandı.
ÖĞRENCİLERE ATIK EĞİTİMİ
Kadıköy Belediyesi, Atık Yönetimi ve Çevre Eğitim Projesi (AYÇEP) kapsamında ilköğretim okullarında çevre eğitimleri düzenledi. 5 bin 200 öğrenci ve 205 öğretmenin katıldığı eğitimlerde çevre, çevre kirliliği, atıklar ve plastik torbalar konusunda bilgiler sunuldu. Kadıköy Belediyesi'nin 2008'de hizmete giren Atık Koordinasyon Merkezi, bugüne dek Koşuyolu, Bostancı, Caddebostan, Suadiye, Feneryolu, Erenköy, Göztepe, Zühtüpaşa, Acıbadem, Kozyatağı, 19 Mayıs Mahallesi, Sahrayıcedid ve Eğitim Mahallerinde kapıdan kapıya bilgilendirme çalışması yaptı. Ambalaj Atıkları Ayrıştırma ve Transfer İstasyonu'nda 2010 Eylül itibarı ile de 6.042 ton ambalaj atığı toplandı, bunun 5.399 tonu ekonomiye geri kazandırıldı.Bitkisel Atık Yağların Kaynağında Ayrı Toplanması çalışmaları kapsamında 2010 yılı ilk 9 ayı itibari ile Kadıköy'deki işletmelerden 281.930 lt., hanelerden 2 bin lt. olmak üzere toplam 283.930 lt. atık yağ toplandı. Atık Piller ve Akümülatörlerin Evsel Atıklardan Ayrı Toplanması çalışması sonucunda da 2010'un
ilk 10 aylık döneminde 4680 kg. atık pil toplanarak bertaraf edildi.
KADIKÖYLÜ ORGANİK BESLENİYOR
Kadıköy Belediyesi, Ekolojik Üreticiler Derneği ile işbirliği yaparak Organik Halk Pazarı açtı. 27 Ocak'ta hizmete giren pazarda 88 tezgâhta 100'e yakın firmanın ve üreticinin ürünleri sunuluyor. Her çarşamba günü Özgürlük Parkı'nda kurulan pazarda ürünler çevre dostu poşetler ve kese kağıtlarına konularak müşteriye veriliyor. “Üreticiden tüketiciye, tohumdan sofraya” sloganını taşıyan pazar, sağlıklı beslenmek isteyen Kadıköylülerin buluşma mekânı oldu.
‘BAZ İSTASYONU’ KOMİSYONU
Kadıköy Belediyesi, Kadıköylülerin büyük tepkisini çeken baz istasyonları sorunun çözümüne dair bir adım attı. Belediye Meclisi bünyesinde Kadıköy Kent Konseyi'nin önerisiyle “İletişim Sorunları Komisyonu” kuruldu. 5 kişilik komisyon, baz istasyonlarıyla ilgili şikâyetleri değerlendirmenin yanı sıra denetimsiz internet kafeler gibi diğer iletişim sorunlarıyla da ilgili çalışma yapıyor, şikâyetleri değerlendiriyor.
RENGÂRENK BİNALAR, YEMYEŞİL PARKLAR...
İçinde ilk kez engelli vatandaşlar için iki farklı bölgede yapılan fitness alanları, basket sahası, tenis kortu, süs havuzu, kır kahvesi, oturma grupları ve kanatlı hayvanlar için kümes sergi alanının da yer aldığı Yoğurtçu Parkı, Kadıköy Belediyesi tarafından düzenlenerek 11 Nisan'da hizmete açıldı. Toplam kullanım alanı 30 bin metrekare olan parkta, 4 bin 600 metrekarelik yeşl alan bulunuyor. Parkın içinde 5 farklı bölgede bulunan çocuk oyun alanları da 400 metrekarelik bir alanı kaplıyor.
Kadıköy Belediyesi, “Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Yenileme Projesi” kapsamında binaların dış cephelerini Marshall Boya ile birlikte boyamaya başladı. Proje kapsamında 100 yıllık bir geçmişe sahip Ayrılık Çeşmesi Sokağı'nda 44 ev boyanarak, evler grilikten ve kasvetten kurtarılıyor.
BARIŞ MANÇO EVİ
7'den 77'ye herkesin sevgili Barış Manço'nun “Barış Manço Moda 81300” olarak ünlenen evi, müze olarak 9 Haziran'da açıldı. Kadıköy Belediyesi tarafından, Sunay Akın'ın danışmanlığında hazırlanan müze-evde, Manço'nun sanat hayatı ve kişisel yaşamına dair eşya ve objeler sergilendiği
bu müze-ev, onu çok daha yakından tanımak, bilinmeyen yönlerini öğrenmek isteyenleri, nostaljik bir yolculuğa davet ediyor.
ÇOCUKLAR DERS ÇALIŞABİLSİN DİYE...
Kadıköy Belediyesi, Dumlupınar Mahallesi’nde 2009'da açılan Bedri Rahmi Eyüboğlu Çocuk Etüt Merkezi'nin büyük ilgi görmesi üzerine, 2010 yılında 3 yeni merkez daha açtı. Dumlupınar Mahallesi'nde Fazıl Hüsnü Dağlarca Çocuk Etüt Merkezi, Rasimpaşa Mahallesi Cemal Süreya Çocuk Etüt Merkezi ve Kemal Tahir Çocuk Etüt Merkezi hizmete girdi. Konularında uzman öğretmenlerin ilköğretim öğrencilerine ücretsiz Matematik, Türkçe, İngilizce, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, İngilizce dersleri ve bilgisayar eğitimi verdiği Etüt Merkezileri'nde, bilgisayar odaları, sınıflar ders kitaplarının bulunduğu kütüphane bulunuyor.
KADIKÖY'ÜN YENİ MECLİS BİNASI AÇILDI
Kozyatağı'nda yeni inşa edilen Kadıköy Belediyesi Meclis Binası ve Kozyatağı Kültür Merkezi 24 Nisan'da eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katıldığı bir törenle açıldı.
Kadıköy Belediyesi Meclisi'nin yeni binası, sahip olduğu teknik donanım ve fiziki koşullarıyla Türkiye’nin en modern belediye meclis binası olma özelliğini taşıyor. Teknolojinin son imkanları ile donatılan 4 katlı Kozyatağı Kültür Merkezi ve Belediye Meclis Binası Tesisleri'nde; 1 adet meclis salonu, 1 adet 200 kişilik konferans salonu, 3 adet 90'ar kişilik toplantı salonları, 2 adet parti grup odası, 1 adet komisyon odası, günlük ihtiyaçların karşılanabileceği mekânlar ile açık ve kapalı otopark bulunuyor. Aynı tarihte kompleksin bir başka tarafını oluşturan Kozzy Alışveriş ve Kültür Merkezi de hizmete girdi. Butik AVM konsepti ile perakende dünyasının önemli markalarını birarada bulunduğu Kozzy, alışveriş eğlence, aktivite, kültür-sanat, yeme içme kompleksleri ile hizmet veriyor. Kozzy'de, Kadıköy Belediyesi'nce 2009'da yitirdiğimiz usta oyuncu Gazanfer Özcan'ın adının verildiği Gönül Ülkü Gazanfer Özcan tiyatro salonu ve fuayeler de bulunuyor.
NOTER VE İSKELE SOKAKLARINA YENİ İMAJ
“Butik belediyecilik” anlayışı ile Kadıköy Belediyesi'nce yeniden düzenlenen Noter Sokak, 7 Mayıs'ta düzenlenen bir şenlikle açıldı. Semt sakinlerinin katkılarıyla yapılan çalışmalar sonucu aydınlatma direkleri ve alt yapı elamanları yenilendi, manolya ağaçları dikildi. İskele Sokak da aynı anlayışla yeniden yapılandırıldı.
CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜK!
Kadıköy’de 16 yıldan bu yana düzenlenerek geleneksel hale gelen Cumhuriyet, Demokrasi, Atatürk İlke ve Devrimlerine Bağlılık Yürüyüşü, onbinlerce vatandaşın ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla coşku dolu bir atmosferde gerçekleştirildi. Ellerinde bayraklar, kırmızı beyaz atkılar, kaşkollar, şapkalarla yağmura, soğuğa aldırmadan eş-dost, çocuk, genç-yaşlı Cumhuriyet marşları seslendirerek yürüyen onbinlerce vatandaş, Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk’ün okuduğu Cumhuriyet Andı’nı tekrar ederek, geçen yıllarda olduğu gibi bir defa daha Cumhuriyet’e bağlılık sözü verdiler. 29 Ekim Balosu’nda da ünlü piyanistimiz Fazıl Say konser verdi.
YÜREK İŞÇİSİ ARİF DAMAR’I KAYBETTİK…
Şirin “harika çocuğu” Arif Damar uzun zamandır tedavi gördüğü hastanede 20 Ekim'de yaşamını yitirdi. Damar, ölümünden 7 ay önce Gazete Kadıköy'e verdiği röportajda, “Ben hâlâ ölmedim demek ki dokuz canlıyım. Ben güzelliklere bakarım, doğaya, kadınlara… Güzelliklere bakınca uzun yaşarsın arkadaş” demişti.
HAYDARPAŞA YANDI...
Tarihi Haydarpaşa Garı'nın çatısı, yapılan onarım çalışmasından kaynaklandığı tahmin edilen bir yangında kül oldu. İstanbullular yangını gözleri dolu dolu, çaresizlikle izledi. “Bu yapı 100 yıldır korunmuşken, teknolojinin gittikçe geliştiği günümüzde neden korunamadı?” diye soran Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, çatıdaki onarım için belediyeden ruhsat alınmadığını açıkladı. Yangının ardından yangına müdahale konusunda tartışmalar yaşandı. Kimi havdan müdahale yapılmamasını eleştirdi, kimi de deniz suyunun tarihi yapıya zarar verdiğine dikkat çekti.
Yangın ayrıca birçok kişinin kafasında “sabotaj” kuşkularını da doğurdu. Zira Haydarpaşa, konumu, büyüklüğü ile iştah kabartan bir yer. Haydarpaşa bölgesine yönelik kentsel dönüşüm planları yıllardır tartışma konusu. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Eyüp Muhcu, “Zaten o bölge kentsel dönüşüm için gözden çıkarılmıştı” dedi. Yangının hemen ardından, internette yayınladıkları “Haydarpaşa’ya Selam” başlıklı bildiriyle Haydarpaşa için bir araya gelen bir grup ise sessiz yürüyüş gerçekleştirdi, CHP Gençlik Kolları bölgede açıklama yaptı. Mimarlar Odası, yangının birinci haftasında, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Gar önünde eylem yapan İstanbullular da onarım sürecinin, garın hizmet dışı bırakılması için bir bahane olarak kullanılmamasını istedi. Üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup ise garda çıkan yangını unutturmamak için fotoğraf makinelerine kırmızı kurdele takarak garın fotoğrafını çekti.
Öte yandan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 1.4 milyon TL tutarındaki aslına uygun restorasyon çalışmalarının, mevsim şartları yüzünden ancak bahar aylarında başlayacağını açıkladı.
TARTIŞMALI KONU; FİKİRTEPE'NİN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ
Son yıllarda büyük tartışmalara neden olan hükümetin kentsel dönüşüm projeleri Kadıköy'de de yankılandı. Zira yeni projelere göre İstanbul'da yeniden ele alınması beklenen yerler arasında Avrupa yakasında Eminönü, Sulukule, Tarlabaşı, Küçükçekmece, İkitellei, Bağcılar, Güngören, Sarıyer, Armutlu başta olmak üzere pek çok bölge var. Anadolu yakasında da ilk ele alınacak yerler arasında Kadıköy'ün Fikirtepe Mahallesi öne çıkıyor. Fikirtepe’de vatandaşlar bir an önce projenin uygulanmasını istiyor ama mağdur olmak da istemiyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de bu duruma dikkat çekerek, bölgenin rantının bölge halkıyla paylaşılması gerektiğine dikkat çekiyor.
Gökçe UYGUN