Kadıköy'de Cumhuriyet balosu

Cumhuriyet Baloları geleneğini 16 yıldır sürdüren Kadıköy Belediyesi'nin bu yılki balosu, ünlü konukların katılımı ve Fazıl Sayın konseri ile renklendi.

05 Kasım 2010 - 13:23

Cumhuriyet Baloları geleneğini 16 yıldır sürdüren Kadıköy Belediyesi'nin bu yılki balosu, ünlü konukların katılımı ve Fazıl Sayın konseri ile renklendi.


İstanbul ve İzmir gibi levantenlerin yoğun yaşadıkları kentlerde 19. yüzyılın sonlarında sık sık balolar düzenleniyordu. Bu balolar, Cumhuriyetin ilanından sonra ise resmiyet kazanarak, sosyal yaşamın önemli bir parçası durumuna geldi. Cumhuriyetin ilanının ardından ilk balo, Eylül 1925'te İzmir’de düzenlenmişti.
29 Ekim1925 tarihinde ise ilk resmi Cumhuriyet Balosu, Ankara’da yapılmıştı. Bu baloya, başta Cumhurbaşkanı Atatürk olmak üzere başbakan, bakanlar, büyükelçiler, ordu komutanları ve basının ileri gelenleri katılmıştı. Erkek ve kadınların aynı ortamda bulunması, dansetmesi ve Batılı yaşam tarzının halka yansıtılması bakımından önem taşıyan bu balolar daha sonra geleneksel hale gelmeye başlamıştı. İşte bu geleneğin takipçilerinden olan Kadıköy Belediyesi de 1994'ten bu yana Cumhuriyet Balosu düzenleyerek, bu geleneği sürdürüyor. Bugüne dek yüzlerce ünlü konuğun katılımıyla gerçekleştirilen bu baloların sonuncusu, 25 Ekim pazartesi akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası'nda yapıldı. Balo, Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ve eşi Sevgi Öztürk'ün ev sahibi olarak tüm konukları teker teker karşılamaları ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tebriklerini kabul etmeleriyle başladı. Yüzlerce konuğun opera binasının tüm boş alanlarını doldurduğu, yoğun ilgi gören gecede bir konuşma yapan Başkan Öztürk, “Ülkemizin içinde bulunduğu en zor günlerde Cumhuriyeti kurarak bize armağan eden ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyoruz”' dedi.

‘BİRLİKTELİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMELİYİZ’

Öztürk, o günlerde Cumhuriyet'i kuranların onu demokrasi ile taçlandırdıklarını, ülke yönetiminin de demokratik-laik hukuk devleti olarak tanımlandığını anımsatarak, şöyle devam etti: “Bu halkın temsilcileri, yönetimi sağlarken yasama-yürütme-yargı denklemini birbirinden ayırarak tek kişi yönetimine, despotizme engel olmak istedi. Bugün dünyanın en büyük barış projesi olarak sunulan ve iki dünya savaşından sonra savaşan ülkeler tarafından kurulan AB projesi İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya gibi çeşitli ülke milletlerini belirli hukuki kriterlerle yan yana getirirken temel bir birleşme de ekonomide olmaktadır. Ekonomisi güçlü her AB üyesi ülke vatandaşı kendisini AB üyesi saymaktan mutlu olur. Onlar ayrılıklarını, yıllardır savaşmalarını bir kenara bırakıp birleşirken, birileri ülkemizde tam tersine ayrılıkları ortaya atarak ve ayırmayı demokrasi olarak niteliyorlar. Ayrılıklarımıza takılmadan birlikteliğimizi güçlendirmeliyiz. Sosyal devletten eşit pay almayı, her alanda eşitliği ve hukuku savunmalıyız. Sadece devletin zengin ve güçlü olması yetmiyor. O ülke üzerinde yaşayan yurttaşların da bundan paylarını almaları ve mutlu olmaları gerekiyor. Yaşlısı, çocuğu, kadını, engellisi ile her alanda daha fazla korunduğu ve üretime katıldığı bir ülke olmalıyız. Kadın haklarında, 134. ya da 126. sırada olmamız beni utandırıyor. Bu çirkin tablo için kadınlarımızdan, kadına değer veren Cumhuriyeti kuranlardan özür diliyoruz. 87 yıl geçmesine rağmen hala 87 öncesini tartışıyoruz. Kadının nasıl giyinmesi gerektiği, hukuk kuralları dinsel kurallar derken 87 yılda kazanılan fabrikalar, bankalar, limanlar, Et Balık, SEKA, Sümerbank gibi büyük işletmelerimiz ve Cumhuriyetimizin değerleri teker teker elden çıkıyor.”

SAY'DAN CUMHURİYET KONSERİ

Her şeye rağmen kendisini ulusuna adamış çok sayıda yetişmiş insanımız olduğunu, hep beraber kazanılanları aydınlığa çevirebileceğimizi vurgulayan Başkan Öztürk konuşmasının sonunda “İşte onlardan biri ile, Fazıl Say ile bu akşam Cumhuriyetimizin 87. Yılını kutluyoruz” diyerek dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say'ı sahneye davet etti. Say, “Cumhuriyet Konseri''nde Bach, Beethoven gibi usta bestecilerin eserlerinin yanı sıra kendi bestelerini de seslendirdi. Say'ın büyülü notalarının ardından konuklar kokteyl bölümüne geçti. Bu esnada Başkan Öztürk ve eşi dans ettiler. Öztürk çiftine bazı konuklar da eşlik etti. Renkli geçen baloya, aralarında sanatçılar Edip Akbayram, Levent Kırca, Nurseli İdiz, Füsun Önal, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti eski başkanlarından Nail Güreli, Hürriyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç, Vatan Gazetesi yazarı Mustafa Mutlu'nun da aralarında bulunduğu çok sayıda ünlü isim katıldı.


ARŞİV