Kadıköy'de dini tesisler onarılıyor

Kadıköy Belediyesi gelen talepler doğrultusunda dini tesislerin bakım ve onarımını gerçekleştiriyor.

09 Mart 2011 - 14:32


Geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirilen çalışmalar doğrultusunda bu yıl da Kadıköy Belediyesi dini tesislerin bakım ve onarımlarını gerçekleştiriyor. Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü 2011 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarında gerçekleştirilen tadilat, bakım ve onarım çalışmaları kapsamında; Dumlupınar Mahallesi-Fuat Zilelioğlu Camii, 19 Mayıs Mahallesi Kazasker Camii, Eğitim Mahallesi İhsaniye Camii, Feneryolu Tuğlacıbaşı Camii, Tepe Camii, Merdivenköy Hayırsevenler Camii ile Fikirtepe Pehlivan Camilerinden gelen taleplere cevap verdi.
Yine gelen talepler doğrultusunda Kadıköy’deki kilise, havra, sinagog gibi dini mekânların da geçtiğimiz yıllarda bakım ve onarım ihtiyaçlarını gideren Kadıköy Belediyesi, bu çalışmalar kapsamında Kadıköy’deki tarihi çeşmelerin de temizliğini, bakımını yapmıştı.

SORUMLU BELEDİYECİLİĞİN GEREĞİ

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kadıköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Murat Dilek Arslan, Kadıköy’ün günümüz gelişen ve değişen koşullarına ayak uydurabilmesi için yoğun bir şekilde çalıştıklarını belirterek, kentteki cami, kilise, sinagog, havra vs. dini mekanların bakım ve onarım taleplerinin giderilmesi konusunda da çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Sorumlu belediyeciliğin gereği olarak daha önceki yıllarda da farklı inançlara ait dini mekanların hatta kentteki okul ve tarihi çeşmelerin de bakım, onarımlarını yaptıklarını ifade eden Fen İşleri Müdürü Murat Dilek Arslan, gelen resmi taleplerin geri çevrilmediğini de sözlerine ekledi.

GÖZCÜBABA CAMİİ DE YENİLENİYOR

Bakım ve onarımlarla ilgili yetkili Fen İşleri Müdür Yardımcısı Mine Karabulut çalışmaları yakından takip ediyor. Çalışmaları hemen hemen her gün tek tek dolaşarak yerinde takip eden Fen İşleri Müdür Yardımcısı Mine Karabulut, camilerle ilgili çalışmaların Mart ayı içinde tamamlanacağını açıkladı. Depremde zarar gördükten sonra yıkılarak yeniden yapılan Gözcübaba Camii’sinin de kaba inşaatının tamamlandığını açıklayan Karabulut, caminin modern mimarisiyle dikkat çektiğini belirterek, “1400 metrekare kapalı alanıyla yeni camide 3 bin kişinin aynı anda namaz kılabilecek. Camide yemekhane, mutfak ve sığınak da bulunuyor” diye konuştu.

2 AYDA CAMİLERDE NELER YAPILDI?

-Dumlupınar Mahallesi-Fuat Zilelioğlu Camii: Cami çevresine tuğladan ihata dış duvar yapılarak caminin bulunduğu sokakta kurulan pazarın neden olduğu
gürültü önlendi.

-19 Mayıs Mahallesi Kazasker Camii: Zemin suyu alan camiinin ana binasının üç cephesinde çevre kazıları yapıldı, drenaj boruları döşendi, su izolasyon uygulamaları yapıldı ve eğim bozukluklarının neden olduğu nemlenme hasarlarının sebebi ortadan kaldırıldı. Kazılan kısımlar tekrar doldurulduktan sonra mermer döşeme yapıldı.

-Eğitim Mahallesi İhsaniye Camii: Avluda kotlandırma çalışması yapılarak su birikimine neden olan eğim bozuklukları düzeltildi ve zemin kaplaması baştan sona mermer malzeme ile yenilenerek eski kaplamada zamanla oluşan aşınmalar ve şekil bozuklukları ortadan kaldırıldı. Uygun yağmur suyu kanalları döşenerek avludaki tentenin gerçek işlevini kazanması sağlandı.

-Feneryolu Tuğlacıbaşı Camii: Geçmişte yine Kadıköy Belediyesi’nin imkanları ile yapılan avlu çatısında zamanla oluşan hasarlar belediye ekiplerince onarıldı.

-Tepe Camii: Avlu zemin kaplaması yenilenerek şekil ve eğim bozukluğu nedeniyle oluşan olumsuzluklar giderildi.

-Merdivenköy Hayırsevenler Camii: Camii dış boyası yenilendi.

-Fikirtepe Pehlivan Camii: Rutubetin neden olduğu hasarlar onarıldı. Polikarbonat örtü yapılarak su birikmesi sorunu önlendi.

Mustafa SÜRMELİ


ARŞİV