Kadıköy'de emlak fiyatları yükseldi

Kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hemen hemen her mahallede yoğun şekilde ilerlediği Kadıköy’de konut fiyatları aldı başını gidiyor

10 Nisan 2015 - 10:16
 
Mustafa SÜRMELİ

Kadıköy’de emlak fiyatları son yıllarda büyük bir artış kaydetti. Konut fiyatları adeta aldı başını gidiyor. Emlak uzmanlarının tespitlerine göre 10-12 yıl önce alınabilecek dairelerin fiyatları günümüzde astronomik düzeylerde seyrediyor.

Fiyat artışlarında; kentsel dönüşüm, ulaşım imkânları, mahallenin veya semtin konumu gibi belli başlı faktörlerin etkili olduğu belirtiliyor. Fiyatlar özellikle sahil bandında döviz üzerinden telaffuz ediliyor.

Daire fiyatlarının uçuk düzeyde seyrettiği semtlerin başında Bağdat Caddesi ve civarındaki komşu semtler geliyor. 

YENİ BİNALAR YOLDA
Kadıköy’de kentsel dönüşüm hızlı ilerliyor. 2015 yılı Nisan ayı itibariyle 166 inşaata ruhsat verildi. 237 adet yıkım gerçekleştirildi. 2014 yılında ise 638 inşaata ruhsat verilmiş, 529 adet yıkım gerçekleştirilmişti.
Kadıköy Belediyesi’nin tespitlerine göre 2015 yılında kentte 800 ile 1000 kadar daha inşaatın yapılması tahmin ediliyor. Bu da kentte yeni, modern daire arzının artması anlamına geliyor.
Bina ve daireler ilgili yönetmelikler kapsamında depreme karşı dayanıklı ve modern inşa edilince bu durum emlak fiyatlarına da yansıyor. Kadıköy’ün Bağdat, Cemil Topuzlu, Ziverbey, Şemsettin Günaltay, Acıbadem gibi, muhtelif semtlerin yer aldığı caddelerde emlak fiyatları dudak uçuklatıyor.

EMLAK DANIŞMANLARI NE DİYOR?
Onur Serhan Gökoğlu: “Kadıköy’de emlak yıllardır fiyatlar çok yüksek seyrediyor. Normalde dünya genelinde en iyi gayrimenkul, değerlenen yerlerde senelik artış yüzde 10’dur. Kadıköy’de yıllardır bu artış oranı yüzde 25-30’larda seyrediyor. Kadıköy’e çok büyük talep var. 3 yıl önce deprem yönetmelikli 100 metrekare bir daire 300 binlere satılırken şu anda fiyatlar milyonların üzerinde. Kentsel dönüşümün bunda etkisi var. İnsanlar binaları yenilecek, değer kazanacak diye çok fazla satışa çıkarmıyorlar ikinci el konutlarını. Doğal olarak fiyatlar yükseliyor. Talep fazla arz adedi az. İkinci el ile yeni konut arasında çok büyük bir fark yok. 100 metrekare yeni daire 900 bin TL’ye satılırken, ikinci el daire 800 bine kadar çıkabiliyor. Ziverbey’den Bostancı’ya kadar durum aşağı yukarı böyle. Kozyatağı ve Sahrayıcedit mahallelerinde de fiyatlar yükseldi. 3+1 daireler 650 bin civarında.
Güven Akay: Bir iki yıl öncesine göre gerçekten ciddi bir fiyat artışı sözkonusu emlakta. Merkezi lokasyon fiyat artışının en büyük sebebi. Acıbadem her yere yakın. Güzel bir semt alt yapısı ve üst yapısıyla. Talep fazla. Son 3 yılda yüzde 100’ün üzerinde bir değer artışı sözkonusu.  Acıbadem için de durum aynı. Modern kabul ettiğimiz konutların metrekare birim fiyatı 5 bin doların altında değil özellikle cadde üzerinde. Eski konutlarda da fiyat artışı var. Kiralık dükkânlarda da fiyatlar inanılmaz. 200 metre kare bir dükkân 40 bin TL’ye kiraya verildi Acıbadem Caddesi üzerinde. 2014’te gayrimenkul için biraz durağan süreç yaşadık. 2015’te ise talep var ama talep gelince fiyatı görünce insanlar ürküyor. ‘Bu kadar fiyat olur mu?’ diyenler var.
Adnan Keleş: Sahildeki parsellerde mesela 150-160 metrekare bir gayrimenkul 1 milyon dolar yani yaklaşık 2 buçuk milyon TL civarında. Sahil parselinde yeni binalarda dolar bazında konuşuluyor genelde fiyatlar. Emlak uçtu Kadıköy’de. Doların hareketli olması ve seçim nedeniyle bir duraklama devresi var şu anda emlak sektöründe.  Kentsel dönüşüm çok hızlı ilerliyor. Her sokak şantiye. İki binadan biri yıkılıyor.  Yeni daire fiyatları yüksek. Eskiler de yükseldi. Şimdi 700 bine eski daire bulunmuyor. İnsanlar yatırım amaçlı düşünüyorlar. Cadde üstünde 30-40 metrekare dükkân kirası 15-25 bin dolardan başlıyor.
Eren Seymen: Bağdat Caddesi ve civarında 65 metrekare civarında 2+1 yeni daireler 750-800 bin TL’den başlıyor. Genel olarak Suadiye, Caddebostan, Feneryolu’na kadar aşağı yukarı fiyatlar aynı seviyede seyrediyor. Eski binalar yeni binalardan daha pahalı. 3+1 daire 1 milyon TL’den başlıyor. Kentsel dönüşüm kapsamlı yıkımlar sebebiyle ev sahipleri fiyatları yükselttiler. Geçen yıl fiyatlar 100-150 bin TL düşüktü. 300 bine daire alsan 3-4 ay sonra 330 binden satarsın. 3-4 ayda bir yüzde 10 artış var. Bağdat Caddesi’ne özgü bir durum. Dünyanın ilk 5 caddesi arasında. Metrekare fiyatları sahilde dolar bazında değişiyor. 6-7 bin dolara kadar çıkıyor. Kadıköy’de emlak yükseldi. 2+1 daire kirası 2 bin 500 TL’den başlıyor.


VATANDAŞ NE DİYOR?
Meriç Eroğlu: Kentsel dönüşüm önce insanlarda fiyat artışı olarak algılandı. Katılan değerlerin sonrasında daha sağlıklı, düzgün bir yapılanmanın, şehir planlamasının olduğunu gösterdi. Depreme karşı daha mukavemetli, sokakların daha düzgün, aynı şekilde yapıların birbiriyle daha uyumlu hem görsel hem yapısal olarak bir değişiklik olduğunu fark ettim bir Kadıköylü olarak. Bir yakınımız için depreme karşı dayanıklı bir daire almayı düşündüm ve emlak danışmanıma geldim. Eski dairemizle kıyasladığımızda aslında fiyatlar çok da makul. Biraz yüksek gibi görünse de. Yeni bir daire. Çok da beklediğimizden farklı bir fiyat olmadı. Kadıköy’de yerine göre değişken fiyatlar var.
Songül Kolcu: İstanbul’da şu anda Kadıköy fazla talep görüyor. Yatırım açısından bakıldığında olumlu. Kadıköy’e sakin olduğu için karşıdan geldim. Tatil bölgesi gibiydi. Şimdi her yer inşaat. Benim dairem eski değil. Yeniden yaptırmayacağım. Kentsel dönüşümden İstanbul’da en iyi yararlanan Kadıköy oldu. Ev almak zorlaştı. 

ARŞİV