Kadıköy'de inşaat gürültüsüne son!..

Kentlinin inşaat gürültüsünden şikâyeti üzerine konuyu İl Mahalli Çevre Kurulu’na taşıyan Kadıköy Belediyesi, ilçede inşaat ve şantiye çalışmalarına yeni düzenleme getirtti. Karar doğrultusunda...

17 Mart 2011 - 15:12

Kentlinin inşaat gürültüsünden şikâyeti üzerine konuyu İl Mahalli Çevre Kurulu’na taşıyan Kadıköy Belediyesi, ilçede inşaat ve şantiye çalışmalarına yeni düzenleme getirtti. Karar doğrultusunda belirlenen gün ve saatlerde yapılacak çalışmalara sınırlamalar getirildi.
Kadıköy Belediyesi çağdaş yerel yönetim uygulamasının en güzel örneklerinden birini daha sergiledi. Kadıköy’de inşaat gürültüsünden rahatsız olan vatandaşın şikâyetlerini ciddiye alan Kadıköy Belediyesi sorumlu belediyecilik anlayışı gereği bir an önce çözüm yoluna gitti. Konuyu İl Mahalli Çevre Kurulu’nun gündemine taşıyan Kadıköy Belediyesi, Kadıköy ilçesinde gürültüye neden olacak inşaat çalışmalarına bir dizi sınırlama getirecek kararların çıkarılmasını sağladı.


İŞTE O KARARLAR
İl Mahalli Çevre Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilen kararlar şöyle:


İNŞAAT VE ŞANTİYE ALANLARI ÇALIŞMA SAATLERİ

Hafta Sonu
                                                                                        Cumartesi           Pazar
Bina Yapım - Onarım - Hafriyat - Beton Dökme        10:00-18:00       10:00-18:00
Taş Kırma, Kırıcı Çalıştırma ve Kazık Çakma            11:00-18:00        Yapılamaz
Bina Yıkım                                                                                                      Yapılamaz


NOT: Yukarıda yer alan çalışma saatleri sınırlandırılması 28.02.2011 tarih ve 108 saylı İl Mahalli Çevre Kurulu kararı yürürlüğe girmiştir.


Uygulama hafta içi günlerde 07:00-19:00 saatleri arasında da geçerli olacak.
Kadıköy ilçesi kararların çıkarılması ve uygulanmasıyla bu anlamında örnek bir kent oldu.


23. MADDENİN (c) BENDİ DEVREDE
Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; son zamanlarda özellikle dinlenme günleri olan hafta sonlarında inşaatların neden olduğu gürültüden rahatsız olan vatandaşların şikâyetlerinin arttığı belirtildi. Açıklamada; 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği”nin 23 maddesinin c bendinde belirtilen, “Hafta sonu ve resmi tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir.” hükmü doğrultusunda Kadıköy Belediyesi’nin konuyu “İnşaat ve Şantiye Alanlarında Çalışma Saati” konu başlığıyla İstanbul Valiliği İl Çevre Orman Müdürlüğü’ne taşıdığı ifade edildi. İl Çevre ve Orman Müdürlüğü bünyesinde İl Mahalli Çevre Kurulu’nun toplanması kararlaştırıldı. Vatandaşın şikayetine neden konu görüşüldükten sonra Kurul oy birliğiyle özellikle dinlenme günlerinde ve saat aralıklarında belirlenen standardın üzerinde gürültüye neden olabilecek unsurların olmaması yönünde 28.02.2011 tarihinde karara vardı.
Karar sonrası Kadıköy Belediyesi’nin ilgili müdürlükleri; Çevre Koruma ve Kontrol, Zabıta, Yapı Kontrol ve İmar Müdürlükleri konuyla ilgili duyuru ve denetim çalışmalarına başladı. Bundan böyle yeni kurulacak inşaat ve şantiye alanlarının ruhsatlandırılması aşamasında kurul kararıyla belirlenen çalışma saatleri inşaat ruhsatlarında yer alacak.


MUSTAFA SÜRMELİ


 


ARŞİV