Kadıköy'de kadın farkı

Kadıköy’de Başkanlık koltuğuna oturan yeni Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, ilk icraat olarak iki kadın başkan yardımcısı atadı.

10 Nisan 2014 - 10:51

30 Mart seçimlerinin ardından, pek çok il ve ilçede seçim tartışmaları, yeniden oy sayımları sürerken, Kadıköy’de yeni yönetim görev başına geçti. Kadıköy’de yüzde 72.5 gibi yüksek bir oy alarak CHP’den Başkan seçilen Aykurt Nuhoğlu, ilk çalışma haftasını belediyeyi tanımakla geçirdi.
Yeni dönemde Kadıköy Belediye yönetiminde görev yapacak yeni Başkan Yardımcıları da belli oldu. Başkan Nuhoğlu, 30 Mart seçimlerinde Kadıköy Belediye Meclisi’ne seçilen 13 kadın meclis üyesinden Ülkü Koçar ile Ebru Peştereli'yi Başkan Yardımcısı olarak görevlendirdi. Bingöl’de AKP’li Belediye Başkanı Yücel Barakazi’nin “yönetimde kadınlara yer vermeyeceği” açıklamasının ardından, Nurten Ertuğrul’un belediye meclis üyeliğinden istifasının yankıları sürerken, Kadıköy’de kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanıyor. Yeni Başkan Yardımcıları ve seçilen diğer kadın meclis üyeleri, 9 Nisan Çarşamba günü basına tanıtıldı. Toplantıda konuşan Nuhoğlu, Kadıköy Belediye Meclisi'nde 13 kadın üyenin görev yapacağını açıkladı.
Kadınların siyasete katılımı için ciddi anlamda çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Nuhoğlu, “Yönetimde kadınların eşit olarak temsil edilmesi çok önemli. Çünkü kadınsız siyaset olmaz. Kadıköy’e yakışır bir yönetim kadrosu ile çalışacağız. Kadıköy’de ciddi bir kadın dinamiği var ve bu enerjiden yararlanacağız. Kadınların her alanda erkekler ile eşit olması önemli. Kadınsız bir siyaset başarılı olamaz. Kadıköy, kadın dinamiğinin yüksek olduğu bir ilçe. Halihazırda Kadıköy Belediyesi’nde 21 müdürün 13’ü zaten kadın. Meclis üyelerimizin 13’ü kadın. Yönetim kadromuzu da 2 kadın 2 erkek olarak oluşturduk. İki Kadın Yardımcım göreve başladı. Kadınların siyasete katılımının İstanbul ve Türkiye genelinde yaygınlaştırılması gerek. Kadıköy'de kadınlar çok dinamik, sosyal ve siyasi hayatın içindeler, yönetimde de olmaları bu anlamda çok doğal. Kadınların sorunlarını, ihtiyaçlarını kadın örgütlerinden de destek alarak işbirliği ile çözeceğiz, birlikte projeler oluşturacağız. Kadınların yönetime çok fark katacağına inanıyorum” diye konuştu.
Nuhoğlu, gazetecilerin Bingöl’de AKP’li Belediye Başkanı'nın kadın meclis üyelerine görev vermemesiyle ilgili sorularını da şöyle yanıtladı;
“Çok üzücü. Bu çağda böyle bir şeyi anlamak mümkün değil. Konuşulmaması bile gerekir. Gerçekten anlamak mümkün değil. Bizim Kadın Başkan Yardımcıları atamamızın Bingöl ile bir alakası yok. CHP’de zaten kadın-erkek eşitliği var. Bu durumun Bingöl örneği ile alakası yok, sadece tesadüf.”

‘KADIKÖY, KADIN DOSTU İLÇE OLACAK’
Başkan Yardımcılığı görevine getirilen İletişimci Ebru Peştereli de “Kadınlar bir yere getirilmiyorlar, geliyorlar!” vurgusunu yaptı. Peştereli, Kadıköy'de kadınların zaten sosyal hayatta da iş yaşamında da ön planda olduklarını anımsatarak, “Bunun doğal bir sonucu olarak yönetimde de varlar. Kadınların fikirlerini yönetimde temsil edeceğiz. Eğer bu ülke genelinde yaygınlaşırsa, zaten Bingöl gibi olayları konuşmayız. Yeter ki buna imkan tanıyacak demokratik yapı olsun” dedi. Başkan Yardımcısı mimar Ülkü Koçar ise “Biz bu görevlere demokratik bir işleyişin sonucu olarak geldik. Kadınlı- erkekli gece gündüz çalıştık. 13 Meclis üyesinin kadın olması doğal bir durum. Bu sayı daha da artabilir. Kadınlar Kadıköy'de sosyal hayatta zaten aktifler. Başkanımız Aykurt Nuhoğlu, kadın dostu belediye başkanı. Kadıköy'ün kadın dostu kent olması için gerekli kriterlerin yerine getirilmesi için çalışacağız. Kadıköylü kadınların sorunlarını onlarla birlikte çözeceğiz” diye konuştu.

İŞTE KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ ÜYELERİ…
Başkan yardımcıları; Ebru Peştereli, Mustafa Günalp, Ülkü Koçar, Uygur Çakmak. 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri sonrası Kadıköy Belediye Meclisi’nde üye dağılımı şöyle oluştu:
-CHP: Ülkü Koçar, Ediz Zeyrek, Damla Toprak, Memet Erzincan, Bahar Yalçın, Hakkı Sağlam, Hüseyin Sağ, Soydan Alkan, Uygur Çakmak, Mesut Kösedağı, Ahmet Temürlenk, Namık Kemal Ceylan, Cihat Eşrefoğlu, Murat Düzgün, Ebru Peştereli, Yener Kazak, Aydoğan Dülger, Hatice Ülkü Özer, Mustafa Günalp, Feray Sevil Tos, Mahmut Nevzat Gül, Canan Akçınar, Hasan Gökpınar, Fethi Er, Mehmet Uğur Afacan, Kübra Küçükerden Koçan, Sema Sezgintüredi, Fahri Tekeşin, Kasım Keskintaş, İlhami Sadıkoğlu, Cemal Karakurt, Keriman Nalbant, Fuat Engin, Emel Hubay, Tamer Çebi, Zeynel Alp, İsmail Karaman, Ümit Demirtaş, İbrahim Başar Necipoğlu;
-AKP: Ömer Şahan, Göksel Öksüz, Münire Barçın Kayaman, Eminali Önder, Hasan Tek, Elif Lale Bilgili.
 
KADIKÖY’ÜN 3 MUHTARI DEĞİŞTİ
Fenerbahçe Muhtarı Serap Alp Bilir, Feneryolu Mahalle Muhtarı İbrahim Aktaş, Merdivenköy Mahalle Muhtarı Nazan Gürkan, Zühtüpaşa Mahalle Muhtarı Harika Develioğlu, Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Okan Allüşoğlu, Osmanağa Mahalle Muhtarı Serap Tuncer, Koşuyolu Mahalle Muhtarı K. Taşkın Tuna, Hasanpaşa Mahalle Muhtarı Ali Ekşi, Fikirtepe Mahalle Muhtarı Halil Erdoğan, Eğitim Mahallesi Muhtarı Sebahattin Güven, Dumlupınar Mahalle Muhtarı Ahmet Gediz, Caferağa Mahalle Muhtarı Zeynep Ayman, Acıbadem Mahalle Muhtarı Ersoy Uğur, Bostancı Mahalle Muhtarı Yener Coşkun, Caddebostan Mahalle Muhtarı Mehmet Selçuk Kutlu, Kozyatağı Mahalle Muhtarı Pelin Şen, Sahrayıcedid Mahalle Muhtarı Seval Özkan, Suadiye Mahalle Muhtarı Emel Perk yeni dönemde de muhtar olarak seçildiler.
Erenköy Mahallesi Muhtarlığına Mehmet Nuri Eren’in yerine Necla Alpüstün, Göztepe Mahalle Muhtarlığına Hayrettin Uysal’ın yerine Bayram Uysal, 19 Mayıs Mahalle Muhtarlığına Engin Arafal’ın yerine Soner Arafal bu dönem ilk defa muhtar olarak seçildiler.

ARŞİV