Kadıköy'de katliama tepki

Ankara'da meydana gelen bombalı saldırı, Kadıköy'de yapılan pek çok eylemle protesto edildi

16 Ekim 2015 - 10:05
Hazırlayan: Erkan DEMİRTAŞ
Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto etmek için CHP Kadıköy İlçe Örgütü’nün çağrısıyla 12 Ekim Pazartesi günü Altıyol’daki Boğa Heykeli önünde toplanan grup “İnadına Barış” pankartının arkasında İskele Meydanı’na kadar yürüyüş düzenledi.
Protesto yürüyüşüne, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ile CHP İstanbul Milletvekilleri Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Oğuz Kaan Salıcı, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi ve CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin katıldı. Ankara’da hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının taşındığı yürüyüşte “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “ Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganları atıldı. İskele Meydanı’nda toplanan grup adına CHP Kadıköy İlçe Başkanı Ali Narin basın açıklamasını okudu.

SORUMLU BELLİ, İSTİFA YOK
10 Ekim Cumartesi günü Türkiye tarihinin en kanlı saldırılarından birinin yaşandığını hatırlatan Narin, “Emek Barış ve Demokrasi için Ankara’ya giden kardeşlerimiz, yol arkadaşlarımız, dostlarımız katledildi. Bugün yurdun dört bir yanına arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin cenazesi vardı. İstanbul’da bir günde 10 arkadaşımızı, dostumuzu toprağa verdik. Hastanelerde yüzlerce yaralı var” diye konuştu.
Malatya CHP Gençlik kollarından 11 kişinin bu saldırıda hayatını kaybettiğini hatırlatan Narin, Ankara’daki patlamada hükümetin sorumluluğu olduğunu ve buna rağmen bakanların istifa etmediğini belirtti. Tüm izinleri alınmış bir miting için “güvenlik zafiyeti” tartışmasının gereksiz olduğunu söyleyen Narin, “Devlet tüm yurttaşların canını korumak zorundadır. Yüzün üzerinde insan bu ülkenin başkentinde, güvenlik önlemlerinin en yüksek olduğu bir kentte parçalanarak katledilmiştir”  dedi.

“BARIŞ KATLEDİLMEK İSTENDİ”
“AKP hükümetinin bakanı  bu işten “güvenlik zafiyeti yok” diye kurtulamaz ifadelerini kullanan Narin, miting yapılan alanda hiçbir güvenlik önleminin alınmadığını söyledi. “Ankara’da hepimizden bir parça öldü” diyen Narin, basın açıklamasını şu sözlerle sonlandırdı: “Orada yitirdiklerimiz bizim kardeşimiz, yol arkadaşımız, dostumuzdu. Bizden biriydiler. Ayrım gözetmeksizin tüm insanların huzur içinde yaşadığı bir Türkiye istiyorlardı. 10 Ekim’de Ankara’da barış ve demokrasi katledilmeye çalışılmıştır. Bunu başaramayacaklar. Her türlü baskıya ve saldırıya rağmen sarayın savaşına ve saltanatına dur demeye devam edeceğiz. Bizi bombalarla korkutmalarına izin vermeyeceğiz. Korkmayacağız, yılmayacağız, susmayacağız.”
Basın açıklamasından sonra oturma eylemi yapan grup Ankara’da ölenler için mum yaktı.

Demiryolu çalışanları ölen 14 arkadaşını andı

Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) üyeleri Ankara’daki katliamda hayatını kaybeden 14 demiryolu emekçisi için Haydarpaşa Garı önünde anma düzenledi

Türkiye tarihinin en ağır katliamı olan Ankara’daki bombalı saldırıda her yaştan, her meslekten insan hayatını kaybetti. Emek, barış ve demokrasi taleplerini duyurmak için Ankara’daki “Barış Mitingine” katılan 14 demiryolu emekçisi de saldırıda yaşamını yitirdi.

KATLİAMIN FAİLİ BELLİ
BTS üyeleri katliamda hayatını kaybeden arkadaşlarını anmak ve saldırıyı protesto etmek için Haydarpaşa  Garı önünde bir araya geldi. Hayatını kaybeden arkadaşlarının fotoğraflarını taşıyan grup basın açıklaması yaptı.
“Türkülerimizle, halaylarımızla, pankartlarımızla, sloganlarımızla ve coşkuyla miting alanına yürüyüşümüz başlarken bombaları patlattılar” ifadelerinin yer aldığı açıklamada “Hiç kimse bize bu katliamın faili meçhul olduğunu söylemesin. Bombaları tanıyoruz.” denildi.

“VAZGEÇMEYECEĞİZ”
“Saldırının amacı Gezi İsyanı’ndan bu yana diktatörlüğe karşı direnen milyonlarca yurttaşın iradesini kırmaktır”  ifadelerinin yer verildiği açıklama şöyle sonlandırıldı: “Emek, Barış ve Demokrasi mitingimizi kana bulayanlara sesleniyoruz: Bütün vahşetinize, şiddetinize ve katliamlarınıza rağmen eşit, özgür, demokratik bir ülkede bir arada yaşamı ve barışı savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bizi korkutmaya, yıldırmaya ve sindirmeye çalışanlara sesleniyoruz: Korkmayacağız, yılmayacağız, unutmayacağız ve affetmeyeceğiz.”

 
Kadıköy Ankara için yürüdü

Ankara’daki bombalı saldırıyı protesto etmek ve Politika Gazetesi Yazıişleri Müdürü Kemal Tayfun Benol’u anmak için yüzlerce Kadıköylü 12 Ekim Pazartesi saat 18.30’da Altıyol’da biraraya geldi. Bir süre Boğa Heykeli önünde bekleyen grup Kemal Tayfun Benol’un ve Ankara’da yaşamını yitirenlerin resimlerini taşıdı. Bahariye Caddesi’nden Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na yürüyen kitle “Unutmayacağız, affetmeyeceğiz” sloganları attı. Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda biten yürüyüşün sonunda Ankara’da yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu.

“Saray savaş, halklar barış istiyor”

Ankara’daki katliam Kadıköy’de  “Hayatı durduruyoruz”  çağrısıyla protesto edildi

Ankara’da bombalı saldırıyı protesto etmek ve katliamda hayatını kaybedenleri anmak için 13 Ekim Salı günü Kadıköy İskele Meydanı’nda oturma eylemi düzenlendi. “Hayatı durduruyoruz. Saray savaş, halklar barış istiyor” sloganıyla saat 18:30’da bir araya gelen yaklaşık 250 kişi, “Sarayın savaşına karşı barış kazanacak”, “Unutmadık unutturmayacağız” yazılı pankartlarını yere serip, üzerine karanfiller koyup, mumlar yaktı. “Halk düşmanları yenilecek”, “Unutulmaz affedilmez”, “Susma seyretme direnişi örgütle” yazılı dövizler taşıyan Ankara’daki katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Eylemde yapılan konuşmalarda  ise AKP hükümetinin savaş istediği belirtildi. 1 saat süren oturma eylemi ölenler için yapılan saygı duruşunun ardından sona erdi.
 
Validebağ’da Ankara anması
Kadıköy halkı Ankara katliamına sessiz kalmadı. 12 Ekim Pazartesi günü Koşuyolu Mahalle Evi’nde bir araya gelen, Acıbadem, Koşuyolu, Altunizade ve Barbaros mahalle sakinleri Ankara’da hayatını kaybedenler için  yürüyüş düzenledi. Ellerindeki mumlarla Koşuyolu Mahalle Evi önünde toplanan grup “Ankara’ya sessiz kalma” pankartı taşıdı. Tahtalı Park’ta mumlar yakarak oturma eylemi yapan Kadıköylüler hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.
 
Liseliler katliama sessiz kalmadı
Ankara’daki bombalı katliamı protesto etmek isteyen öğrenciler de boykota katılarak Boğa Heykeli önünde 12 Ekim Pazartesi günü oturma eylemi yaptı. Tepkilerini dile getiren liseli öğrencilere Kadıköy halkı da destek verdi.
 

ARŞİV