Kadıköy'de mahalle toplantıları devam ediyor

“Konuşan Kadıköy” sloganıyla organize edilen, Kadıköy’ün tüm mahallelerinde gerçekleşecek toplantıların Göztepe - Feneryolu ayağı da tamamlandı. Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen toplantıda mahalleliler, sorunlarını dile getirirken, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı da hem soruları yanıtladı hem de sıkıntılara dair çözüm önerilerini paylaştı.

16 Ekim 2020 - 15:23

Kadıköy Belediyesi’nin Kadıköy’ün mahallelerinde organize ettiği, “Konuşan Kadıköy” sloganıyla organize edilen toplantılar devam ediyor. Belediye, bu toplantılarla mahallelilerin gündelik sıkıntılarını tespit etmeyi, hızlı adım atılması gereken noktaları belirlemeyi ve mahalleliyi dinleyerek harekete geçmeyi hedefliyor.

Daha önce de “Anlat Kadıköy” adıyla benzer toplantılar yapılmıştı. Fakat bu toplantılar beş yıllık stratejik plana, Kadıköy’ün gelecekte nasıl hayal edildiğine dair daha uzun vadeli konuşmaların, taleplerin yer aldığı toplantılardı. “Konuşan Kadıköy” serisinde ise gündelik sorunlar ortaya konuyor; mahalleli soruyor, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı cevaplıyor.

Göztepe - Feneryolu’nda yaşayanların biraraya geldiği mahalle toplantısı 15 Ekim Perşembe günü Özgürlük Parkı’nda gerçekleşti. Pandemi önlemlerinin alındığı toplantıya Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’nın yanı sıra, başkan yardımcıları Altan Şentürk, Fahrettin Kayhan, Gül Coşkun, Mustafa Oltulu, Onur Temurlenk ve müdürler katıldı. 

İlk olarak sözü mahalleliler alırken, herkes kendine göre Göztepe ve Feneryolu’nda gördüğü sıkıntıları anlattı, belediye yetkililerine sorular yöneltti. İşte onlardan bazıları:

  • “Trenlerin sesinden çok şikayetçiyiz, ne uyuyabiliyoruz ne dinlenebiliyoruz”

  • “Ara sokaklarda çok hızlı araba sürülüyor, kaldırımların bazıları çok dar. Bazı yerlerde 40-50 cm’lik kaldırımlar var. Araçlar da kaldırımlara park ediyor, marketler indir, bindirlerini kaldırım üzerinde yapıyorlar”

  • “Mahalle aralarında kebapçıların filtre takması için denetim yapılmalı”

  • “Kadıköy mahalle meclisleri hayata geçirilmeli, sorunlar daha düzenli şekilde konuşulabilmeli”

  • “Hayvanlar çoğu kez parklara bırakılıyor. Kedi, köpek sayısı artıyor. Buna bir çözüm bulunabilir mi? Dışarıdan veterinerlerle anlaşarak çözmeye çalışmak gerekebilir. Kedi bırakılmasına karşı güvenlik önlemleri ve cezai yaptırımlar arttırılabilir.”

  • “Marmaray’ın sesi konusunda Ulaştırma Bakanlığı’na yazdık çözüm bulamadık, bir şey yapmanızı istiyoruz”

  • “Sokaklar, nasıl bizim alanlarımızsa hayvanların da alanı hassas davranmalıyız.”

  • “Çöpler geç alınıyor, geri dönüşüm kutularının konulması, toplanması konusunda sıkıntılar var”

Yukarıda yazıldığı şekliyle mahalleliler, ağırlıklı olarak Marmaray hattındaki tren sesinden, kaldırımların darlığından, kedi ve köpeklerin başka yerlerden getirilerek bölgedeki parklara bırakılmasından, onlara yeterli ilginin gösterilmemesinden şikayet ettiler. Bunun yanı sıra mahalle meclislerinin kurulması, çocuk yuvalarının çoğalması konusunda sorular sorarak, çözüm önerilerinde bulundular.

Atıksız Kadıköy...

Mahallelilerin sorularının ardından Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı söz aldı ve soruları tek tek yanıtladı. Çöplerle ilgili gelen sorulara değinen Odabaşı, “Çöpler, 20.00’den sonra toplanabiliyor, trafiğin aksatılmaması için. Çöpçülerimizi yavaş çalışmaları konusunda uyardık. Çöpler önceden belli günler toplanıyordu, artık her gün toplanıyor. ‘Atıksız Kadıköy’ diyoruz, mümkün olduğu kadar evlerden az atık çıkarmaya çalışıyoruz. İnanın bunu başarırsak, ekonomiye ve size çok büyük etkisi olacak. Çöp toplama işine 150-160 milyon lira yılda harcıyoruz. Sabit pazarda bu yüzden atıksız dükkanlar açıyoruz ve dökme ürün satıyoruz. Doğrudan Anadolu’dan alıyoruz ürünleri. Çöp üretmeyen ürünler bunlar. Bir de atık toplayıcı mobil, gezici aracımız var” dedi.

“Tercihimiz yayadan yana”

Kaldırımları olabildiğince genişletmeye çalıştıklarından bahseden Odabaşı, “Kaldırımları genişletebilmek çok kolay değil. Çünkü farklı mülkiyet problemleri yaşıyoruz. Bazı şeyleri yapmak istesek de yasal mevzuattan dolayı yapamıyoruz. Kaldırımları genişlettikten sonra ‘Arabamı park edemiyorum’ diye tepki dahi alıyoruz. Ancak yaya mı araç mı? Bizim tercihimiz yayadan yana, kaldırımları genişletmekten yana” diye konuştu. 

Kadıköy’ün 25 yıldır AKP tarafından çözülmemiş altyapı problemleri olduğunu söyleyen Odabaşı, yenileme çalışmaları konusunda şunları söyledi: “Feneryolu’nda yağmur atık suyu konusunda çalışmalar yaptık. Su basmaları, su birikintileri oluyor yoksa. Kadıköy, bina yenilemesi konusunda çok yoruldu. Yollarımız, kaldırımlarımız hep eskidi. Binalar biter bitmez o sokağın kaldırımlarını, yollarını yenilemeye çalışıyoruz.”

Sokak hayvanları, Kadıköy’ün parklarına bırakılıyor

“Sokak hayvanları, bir kültür” diyen Odabaşı, bu konuda gelen soruları ise şöyle yanıtladı: “Sokakta yürürken sahipli kedi veya köpeği olan bile pisletiyor, almıyor’ diyorsunuz. Belediye olarak herkese kolluk gücü koyamam. Sahipsiz hayvanlar konusunda; biz Kadıköy’ün kedi ve köpeklerini tanıyoruz. Kadıköy’ün dışından o kadar fazla kedi, köpek getiriliyor ki buraya, engelleyemiyoruz. İstismar ediliyoruz sokak hayvanlarına sahip çıktığımızdan dolayı. Ceza keselim, tamam ama bunun sonu yok. Tüm parklara bırakıyorlar. Hayvan barınağında kısıtlılık yok. Kısırlaştırma talebi ve ameliyat talebi çok burada biraz zorlanıyoruz.”

Odabaşı, seçim vaatleri arasında olan mahalle meclislerinin kurulmasının hala arkasında olduğunu söylerken yuva kurma vaadinin de sürdüğünü ancak salgın dolayısıyla belediyenin ciddi maddi kayba uğradığını dile getirdi. Odabaşı, depremle ilgili bir tatbikat yapmak istediklerini ve üç aşama için deprem çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini belirtti ve trenlerin sesinden kaynaklı sıkıntıları yanıtlayarak toplantıyı sonlandırdı: “Tren yolu gürültüsüne biz bir şey yapamıyoruz. Bir şey anlatayım. TCDD Genel Müdürlüğü’ne gittik. Kadıköy’de 6 tane kullanım dışı olan istasyon var, bize devredin dedik. Kütüphane, müze gibi şeyler yapalım dedik, bedava veremeyiz dediler. Sonra da kiralayacağız ama bakalım ne zaman dediler. Ses için de etrafında kamulaştırılmış bölgeleri bize verin dedik, cevap gelmedi. Biz de soruyoruz ancak yanıt alamıyoruz, elimizde değil”


ARŞİV