Kadıköy'de mahalleliler sorunlarını konuşmaya devam ediyor

Kadıköy’de “Konuşan Kadıköy” sloganıyla yapılan mahalle toplantılarına Caferağa ve Osmanağa mahalleleriyle devam edildi. Toplantıda en büyük tartışma konusu kafe ve barlar olurken, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, mahallelilerin sorularını tek tek yanıtladı

23 Ekim 2020 - 21:50

Caferağa - Osmanağa mahallelerinin toplantısı Kadıköy İDEA’da yapıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, toplantının açılışında “Konu, Kadıköy. Konuşan Kadıköy sloganıyla bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, müdürler aramızda. Bu toplantıları sürekli hale getirme hedefindeyiz. Pandemi nedeniyle biraz geç kaldık ve devamı gelecek” dedi.

Odabaşı’nın açılış konuşmasının ardından Kadıköylüler, Osmanağa ve Caferağa’daki sorunları sıraladılar. Sorunlardan en fazla dillendirilenleri, bar ve kafelerin çokluğu, gece geç saatlere kadar ses yapılması, kaldırımların dolu olması, yolların dar olması oldu.

En çok bar ve kafelerden şikayet edildi

Osmanağa ve Caferağa’da oturan mahallelilerin Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı’na sorduklarından, taleplerinden, şikayetlerinden bazıları şunlar:

  • Moda’da barlar açılınca, yaşayamaz hale geldik. Gece saatlerinde uyuyamıyoruz, çalışan kişileriz. Bu konuda gerekenin yapılmasının istiyoruz. Ruhsatları sınırlandırmayı düşünüyor musunuz? Zabıta tarafından masa, sandalye sınırları çizildi hiçbir mekan kurala uymuyor. 

  • Eğlence mekanlarına yeni bir yer tahsis edilebilir. Sahile yakın bir yerde İBB ile birlikte yer verilebilir. Kendi evimizde esir hayatı yaşıyoruz. Müzikten uyuyamıyoruz. Bunu söylediğimizde ‘Sen de Kadıköy’de oturma’ diyorlar. Kapanma saati 24.00’a çekilmeli. 

  • Sahilde sabaha kadar müzik dinleniyor, şarkı söyleniyor ve bunlar müzik sistemiyle yapılıyor. Caferağa Spor Salonu’nun merdivenleri tüm yaz boyunca doluydu. Uyuşturucu ve içki içiliyor, apartmanda yaşayanlarla kavgalar çıkıyordu. Caferağa Spor Merkezi merdivenleri ne olacak?

  • Ciddi bir park sorunu var ve bu konuda bir şeyler yapılmalı. Gerekirse Caferağa, Osmanağa mahalleleri trafiğe kapatılabilir. Belirli, kısa süreli parka izin verebiliriz. 

  • Parklarda, çocuk alanlarında sigara içiliyor, uyarı levhaları asılmalı. Eskiciler, bazı sokaklarda tüm kaldırımları işgal ediyor. 

  • Sokaklar dar. İtfaiyenin bir otomobilin parkından dolayı yangın yerine ulaşamadığını gördüm. 

  • Yoğurtçu Parkı’nda kontrol mekanizması biraz daha artmalı. Biraz daha çekidüzen olursa daha iyi olur. 

  • Sivrisineklerde son 10-15 gündür bir azalma var ama yazın çok kötüydü. Buna dair neler yapılabilir? 

  • Sorunlar, diyalog sorunu nedeniyle havada kalıyor. Oysa ki apartman yöneticilerinin arasından sokak temsilcileri seçilse ve pilot uygulamayla buna başlansa sorunlar daha rahat çözülebilir. 

  • Ağaç budama işleri arttırılmalı. 

  • Deprem toplanma alanlarımız yeterli değil. Listede gözükenler bile yeterli ekipmanlardan yoksun. Kurbağalıdere çözülmüş değil. Orada Kadıköy Belediyesi de bir adım atmalı. Kuşdili çayırı çok önemli, oradaki beton yığınları kaldırılmalı. Yeşil alan olarak halka açılabilir. 

Kadıköylülerin ardından söz alan Odabaşı, konuşmasının önemli bir kısmını bar ve kafeler konusundaki sıkıntılara, söylenenlere ayırdı: “Mekanlar var, bir de yaşayanlar var. Ben daha aday adayıyken de bilimsel çalışmalara baktım, dünya nasıl çözmüş diye araştırmalar yaptım. Belediye başkanı seçildikten sonra da çözümü nasıl bulalım diye bir yol haritası çıkaralım dedik. Herkesin içinde olduğu bir platform olsun dedik. Şimdi bir içkili mekan ruhsatı nasıl alıyor, içinde hangi evrağın olması gerekiyor bunları aydınlatmak lazım. Bir; içkili ruhsat alabilmesi için mekanın binada oturan herkesin onayı gerekiyor. Bunu biraz daha zorlaştırmak için noter onayını şart koştuk. Notere de ayrıca soruyoruz, sahte imzaların önüne geçmek için. İki, o mekanın ibadethane, dini tesis, okul gibi yerlere mesafesi olması gerekiyor. Bu şu anda 100 metre. Daha önce kısaydı. O mekan 50 metre mesafedeyken o ruhsatı aldı, biz onu iptal edemiyoruz. Üç, itfaiye raporu gerekiyor. Dört, içinde bazı teknik özelliklerin olması gerekiyor, metrekarenin tutması, tuvaletin olması gibi. Beş, kaymakamlığın açılacak mekan asayişe uygundur diye tutanak tutup göndermesi gerekiyor. Bu şartlar yerine getirildikten sonra ‘Ben buraya ruhsat veremiyorum’ diyemem. Benimki sadece evraktaki doğruluğu ve geçerliliği tespit etmek olur. Burası güvenliğe aykırıdır, şöyledir böyledir diye reddedemem. Reddettiğim anda dava açıyor ve kazanıyor.”

“Ruhsatı iptal ediyoruz, mahkeme reddediyor”

Ses konusunda da belediyenin aldığı kararı mahkemenin iptal ettiğini söyleyen Odabaşı, “Biz sesi kontrol ediyoruz, ceza kesiyoruz. Koşuyolu Mahallesi’nde milletvekilimize saldırı oldu, ruhsatı iptal edildi ama mahkeme bunu iptal etti. Bu sorun sadece Kadıköy Belediyesi’nin sorunu değil. Sahil alanı İBB’nin yetkisinde. Açık alanda içkiyi yasaklayamayız, polis gelecek işini yapacak. Caddebostan’da mangal yapıyorlardı müdahale ettik, bir zabıta arkadaşımız bıçaklandı. 22.00’den sonra içki satışı yasak, Ümraniye’den araba getiriyorlar, kuryeyle satıyorlar. Benim onları yakalama şansım yok, Emniyet yapabilir. Ben geceleri dolaşıyorum Kadıköy’de. Misak-ı Milli’deki pavyon ruhsatlarını iptal ettik, iki gün önce mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı geldi. Bir bar tarandı dediniz, sonra biz ruhsatı iptal ettik Emniyet daha sonra ‘uygundur’ raporu verdi” dedi.

Kadıköy’ün cazibe merkezi haline geldiğini, diğer illerden İstanbulluların Kadıköy’ü tercih ettiklerini söyleyen Odabaşı, “Üç tane esnaf derneği var hepsine söyledik. 6-7 mekanın verdiği rahatsızlık yüzünden, hakkıyla işini yapan esnaf da yanıyor. Biz elimizden geldiğince bunları kontrol etmeye çalışıyoruz. Cezayla iş çözülmez, bu bir kültür” diye konuştu.

Sokaklar, araca kapatılır mı?

Kaldırımlar konusunda “Kaldırım, kesinlikle yayanındır” diyen Odabaşı, şöyle devam etti: “Genişletebildiğimiz yerde kaldırımları genişletiyoruz. Pandemi nedeniyle altyapı ihalesini iptal ettik, Moda, Caferağa’da kaldırım çalışmalarını başlattık. Kadıköy’de belediye başkanı olarak bir yere baba koymaya utanıyorum. Hep konuştuğumuzda dünyayı tanıyan insanlarız ama arabamızı kaldırıma koyuyoruz.Caferağa ve Osmanağa’nın araca kapanması, insanların gelmesini daha mı teşvik eder? Bunun konuşulması lazım. Yapılan otopark, oraya gelen araçların sayısını arttırıyor. Onun yerine burada nostaljik tramvayı hızlandırıp otoparkları aşağıya alabiliriz. Böyle bir toplu taşıma sistemine geçebiliriz. Moda İskelesi’nin açılması için hukuki bir sorun var, dava biter bitmez vapurun geldiğini de görürüz.”

Sinematek’in yakın zamanda açılacağını, orada da yetki sıkıntısı olduğunu söyleyen Odabaşı, sokak meclislerinin kurulması için Kent Konseyi kararını beklediklerini, Kurbağalıdere’nin çok yakın zamanda sonuçlanacağını belirtti. 

İkinci İDEA açılacak

Ağaç budamayla ilgili herkesin başvuru yapabileceğini vurgulayan Odabaşı, İDEA’nın böyle kalacağını hatta ikinci İDEA’yı açmak için yer tespitine başladıklarını söyledi. Toplantının sonuna doğru konuşan, Kadıköy’de dört mekanın ortağı olan esnaf Levent Ayber şunları söyledi: “Moda-Der’i kurma amacımız sıkıntılardan dolayıydı. Sokakta içki içmeyle ilgili çok ciddi sıkıntılar vardı, 10 işletmeci ve 5-6 mahalle sakiniyle birlikte bu sorunu yüzde 90’ın üzerinde azalttık. Bütün fatura bize kesiliyor ama biraraya geldiğimizde sorunların çözüldüğünü gördük. 20 yıldan uzun süre aynı işi yapmak çok zordur, hele ki bizim sektörde daha zordur. Biz komşularımızla iyi geçinmek zorunda olduğumuzu bilecek kadar profesyoneliz. Siz haklı olarak 5-6 mekanın yanlışlığından dolayı tüm barlara, eğlence mekanlarına fatura keserken, bana 15 bin TL verirsen seni şikayet etmem gibi şeylerle de karşılaşıyoruz. Biz sizinle birlikte bu sorunları çözebiliriz. Biz, sizi mutlu ettikçe işimizi iyi yapabiliriz. Dört işletmemde de kapının önüne masa atmadım, atan var tabii ki. Akşam saat 20.00’de de size gelecek müzik sesiyle ilgili sınırlama var. Şikayet ederseniz işlem yapılır zaten. Kadı-Der olarak da Moda-Der olarak da komşularımızla biraraya gelelim nasıl çözeceğimizi konuşalım.”


ARŞİV