Kadıköy İskele Meydanı'nda 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikte olaylar çıktı. Yüzleri maskeli bir grubun, arama noktasında polise direnmesiyle başlayan gerginlik, adeta meydan savaşına döndü. Polise molotofkokteyli atan göstericiler, Kadıköy Meydanı'ndaki birçok zabıta noktasına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa Kadıköy Ofisi, Haldun Taner Sahnesi ile çok sayıda işyerine taş ve sopalarla zarar verdi. Kadıköy’de yaşanan olaylar, akıllara “Kadıköy Meydanı miting düzenlenmesine ne kadar uygun” sorusunu yeniden getirdi.
Kadıköy'ün İskele Meydanı, neredeyse her hafta sonu bir mitinge ev sahipliği yapıyor. Ama başta Kadıköylüler olmak üzere birçok İstanbullu’nun dinlenme ve gezinti için tercih ettiği bu meydanda miting düzenlemenin ne kadar doğru olduğu ise tartışmalı. Gazete Kadıköy olarak bu konuyu, 541. sayımızda manşetimize taşımıştık. Konunun taraflarının görüşünü almış, özellikle Kadıköy esnafının şikâyetlerini dile getirmiştik. Miting düzenlemek demokratik bir toplum olmanın en temel haklarından. Ancak Kadıköy Meydanı gibi yoğun bir araç ve yaya sirkülasyonunun yaşandığı bir meydanda miting yapılması bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Araç ve yaya trafiğini etkilemesinin yanı sıra mitingte çıkabilecek olaylar çevre esnafının da zarar görmesine neden olabiliyor. Geçmişte 1996 yılında 1 Mayıs kutlamasında çıkan olaylar sonucu Kadıköy esnafı ve Kadıköy büyük zarar görmüş, ilçe adeta savaş meydanına dönmüştü. Olaylı mitinglere son örnek, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yaşandı.
Başkan Öztürk: 'Kadıköy miting için uygun değil'
Daha önce Gazete Kadıköy'e yaptığı açıklamada, Kadıköy'ün mitingler icin elverişli olmadığını, yeni Salı Pazarı'nın daha uygun olacağı şeklinde görüş belirtmişti. Başkan Öztürk son gelişmeler üzerine yaptığı değerlendirmede bu görüşünü yenileyerek, şöyle konuştu; “Kadıköy’e büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum işin doğrusu. Kadıköy’deki büyük olayların çıktığı 1996 yılındaki 1 Mayıs’ın açmış olduğu yaralar hâlâ insanların aklında. O zaman da valiliğe müracaatımız olmuştu. Bunlardan önce de oldu. Kadıköy’ün sahil bandının miting alanı için uygun olmadığını belirtik. Alan yok, uygun değil. Kaldı ki bölgedeki bütün esnaf miting günleri işyerini kilitlemek zorunda kalıyor. Hatta bazen 2-3 miting oluyor. Dolayısıyla Kadıköylü’ye yapılmış çok büyük haksızlık. Düşünün, 2-3 gün Kadıköy’ün merkezine araçla inemiyorsunuz. Esnaf dükkânlarını kapatıyor. Son olayda belediyemizin 3 aracı tahrip edilmiş durumda. Dolayısıyla Valiliğin bu konuyu gözden geçirmesi gerektiğine inanıyorum. Elbette bu demokratik bir hak ama, daha uygun alan sayılabilecek meydanlara verilmesi gerekir diye düşünüyorum.”
Sonuç olarak mitinglerin demokratik bir hak olduğu kuşkusuz, merkezi yerlerde yapılması da büyük önem taşıyor. Ancak, yaşanabilecek sıkıntıların öngörülüp buna göre önlemlerin alınması, hiç kimsenin zarar görmemesini de sağlamak gerekiyor. Otobüs durakları onarıldı, ancak işyeri sahipleri için kırılan dökülen camları ve eşyaları onarmak ayrı bir sıkıntı yaşattı. Bu konudaki tartışma daha devam edeceğe benziyor.