Kadıköy'de Pazar günleri inşaat yasağı

Kadıköy Belediyesi, ilçede Pazar günleri inşaat yapma yasağı getirdi.

04 Ekim 2013 - 09:27

Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy’de kentsel dönüşüm çalışmaları nedeniyle süren yoğun inşaat çalışmaları özellikle hafta sonlarında yoğun gürültü şikâyetlerine neden olunca Kadıköy Belediyesi, encümen kararıyla hafta sonu inşaat çalışmalarına sınırlama getirdi.
Özellikle kentsel dönüşüm gereği artan bina yıkım çalışmalarının, kırma, delme faaliyetlerinin yoğun gürültü oluşturduğunu, bunların da vatandaşları çok rahatsız ettiğini kaydeden Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, sorunu çözmek için bir dizi önlem aldıklarını belirtti. Kadıköy’de hem kentsel dönüşüm hem de binaların güçlendirilmesiyle ilgili yoğun faaliyetler bulunduğuna dikkat çeken Öztürk, şunları söyledi:
“Binalarımızın depreme karşı güçlendirilmesi ya da yenilenmesi çalışmalarını belediye olarak çok önemsiyor ve destekliyoruz. Ancak bu faaliyetler sürerken diğer vatandaşlarımızı da düşünmek zorundayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilen riskli bina sayımız 400 civarında. Fikirtepe’yi bu rakamın dışında tutuyorum. Çürük raporu alan binaların 120 tanesinin işlemleri yapıldı ve yıkıldı. Diğerlerinin de yıkım ruhsatı alma işlemleri devam ediyor ya da yıkımları sürüyor. Ancak konunun bir başka yönü de var ki, son dönemde inşaat faaliyetlerindeki artışa bağlı olarak hafta sonları ve özellikle Pazar günleri çok yoğun bir şekilde gürültü şikâyetleri gelmeye başladı. Vatandaşlarımız haklı olarak bütün bir haftanın yorgunluğunu evlerinde dinlenerek geçirmek istiyorlar ve gürültüden şikâyet ediyorlar. Kadıköy Belediyesi’ne, inşaat ve şantiye faaliyetlerinden kaynaklı olarak yapılan gürültü şikâyetlerde, özellikle hafta sonları ve çoğunlukla Pazar günleri çok büyük artış oldu. Bu şikâyetleri de görmek ve önlem almak zorundayız. Bu da halk sağlığıyla ilgili bir konu. Bu nedenle hafta sonları çalışma olduğu kararla Pazar günleri inşaat faaliyetlerine sınırlama getirdik.”
Pazar günlerinin tüm insanların dinlenme günü olduğunu hatta kamu sektöründe haftalık tatil günlerinin Cumartesi ve Pazar olmak üzere 2 gün olduğunu söyleyen Başkan Öztürk, “Tabi öncelikle her işyerinde 1 gün tatil olması işin gereği, ancak değişen ekonomik göstergeler ve ihtiyaçlar artık dönerli çalışmayı gerektiriyor. Birçok mağazada hafta sonu çalışanlara hafta içi izin veriliyor. Böylece çalışanların hafta içi tatil yapmasını sağlıyorlar. İnşaatlarla ilgili başka sıkıntılarımız da çıktı. Depreme dayanıklı olmayan binaların yıkılmasına ilişkin karardan sonra çok sayıda bina yenilenmeye başlandı. Böyle olunca da çevre halkı haftada 1 gün dinlenme gününü dahi çok büyük gürültüyle geçirmek zorunda. İnşaatların biri bitmeden diğeri başlıyor. Bir süreye tabi değil. Bir önlem alma zorunluluğu ortaya çıktı. Gelen yoğun talepler, kendi aramızda yapılan konuşmalardan sonra kararlar aldık. Pazar günlerinin tatil olması gerektiği gibi… Ekim ayından itibaren uygulamaya koyacağız” dedi. 

ÖZTÜRK ‘KARARA UYMAYANLARA CEZA KESİLECEK’
Çok özel durumlar dışında çok özel izinler dışında Pazar günleri taş kırma, kırıcı çalıştırma, kazık çakma ve bina yıkım işlemlerinin kesinlikle yapılamayacağını, diğer günlerde ise sabah 08.00-akşam 17.00-18.00 saatleri arasında çalışma yapılabildiğini söyleyen Başkan Öztürk, “Yurttaşların kentte sağlıklı yaşamaları yönünden alınmış bir karar bu. Belediye yasasında çok açık ve net. İşi tatil ettirebileceğimiz gibi uygulayacağımız para cezaları var. Farklı müeyyideler de var. Umarım ona kalmadan uygulanır. Encümen kararı gerekiyor. Bugün de (1 Ekim Salı) encümen kararımız çıkıyor. Bunu zaten 1 aydır duyuruyorduk. Müteahhitlerimizin üye olduğu derneklerle, odalarla paylaşılacak bu karar. Dolayısıyla bildirim yapılacak. İmar Müdürlüğü, Yapı Kontrol Müdürlüğü ve diğer müdürlükler de yurttaşlarımıza bunu duyuracaklar. Şu anda yaygın olarak herkesin bilgisi dâhilinde. Şikâyetler için Çağrı merkezimiz hep açık ve müracaat edebilirler. Şikâyetleri oradan bildirebilirler. 0216 542 50 52 telefonumuzdan rahatça ulaşabilirler” diye konuştu.

BU SAATLERE DİKKAT!
28.2.2011 tarih ve 108 sayılı İl Mahalli Çevre Kurulu Kararıyla İnşaat ve Şantiye Alanları Çalışma Saatleri şöyle:
·Bina Yapım-Onarım-Hafriyat-Beton Dökme faaliyetleri Cumartesi ve Pazar günlerinde 10.00-18.00 saatleri arasında yapılabilecek.
·Taş Kırma, Kırıcı Çalıştırma ve Kazık Çakma işlemleri Cumartesi günü 11.00-18.00 saatleri arasında yapılabilecekken, aynı işlemler Pazar günü yapılamayacak.
· Bina yıkım işlemi ise Cumartesi ve Pazar günleri yapılmayacak.
Bu gibi faaliyetler içerisinde olan firmalar veya kişiler Yapı Kontrol Müdürlüğünden yıkım ruhsatı alıyorlar. Belediye yetkilileri kendilerine yıkım şartlarıyla ilgili bilgilendirme yapıyor.

ARŞİV