Kadıköy'de pet shoplar'da kedi köpek satılmayacak

Evcil hayvanların pet shoplar’da sağlıksız koşullarda satılması, hayvanseverlerin büyük tepkilerine neden oluyor. Bu sorunu çözmek için yola çıkan Kadıköy Belediyesi, hayvanları korumak amacıyla ilçedeki pet shoplar’da canlı hayvan satışını yasaklıyor. Kadıköy Belediye Meclisi’ne gönderilen teklif karara bağlanırsa pet shoplar’da canlı hayvan satışı yapılamayacak. Hayvan sahibi olmak isteyenler, Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı’ndan aşıları ve bakımı yapılan köpeklerden ücretsiz sahiplenebilecekler.  

14 Kasım 2012 - 14:49

Mustafa SÜRMELİ

 
Bu günlerde Kadıköy Belediye Meclisi’nde önemli bir teklif karara bağlanmayı bekliyor. Yasallaşması beklenen bu teklif ile Kadıköy’deki pet shop mağazalarında canlı hayvan satışı yasaklanacak.
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, Kadıköy Belediye Meclisi’ne görüşülmek üzere gönderilen pet shoplarda kedi köpek satışının yasaklanmasıyla ilgili teklifin hayvanları korumak adına yapılan bir faaliyet olduğunu belirterek, “Asli görevimiz hayvan sağlığını korumak. Hayvan refahını geliştirmek” dedi.
Kadıköy’de sokak hayvanları sorununu çözmek ve hayvan sağlığını korumak istediklerini ifade eden Ali İhsan Mete, “Tespitlerimizden biri şu oldu son dönemde. Barınağa alınan hayvanların büyük bir bölümünü pet shoplarda satılan süs hayvanlarının oluşturduğunu gözlemledik. Ya da onların melezleri çoğaldı sokaklarda. Demek ki ticareti yapılan kedi köpek gibi hayvanların bir süre sonra sokağa terk edildiği ortaya çıkıyor. Pet shopların pek çoğunda gördüğümüz üzere hayvanların etolojik ihtiyaçları dediğimiz ihtiyaçları giderilemiyor. Yani bir hayvan türünün kendine has doğasında varolan davranışlarıyla ilgili ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçlar türden türe değişir. Bu ihtiyaçların giderilemediğini maalesef gördük pet shoplarda. Küçücük kafeslerde günlerce haftalarca kalıyor, açlığa susuzluğa maruz kalıyorlar. Hayvan refahı bu anlamda çok kötü duruma geliyor. Birçoğu anneden erken yaşta ayrılıyor ve sütten kesiliyor. Bağışıklık sistemleri gelişmediği için birçok ölümcül hastalıklara yakalanabiliyorlar. Hem iyi niyetiyle hayvan sahiplenmek isteyen vatandaş mağdur oluyor bir taraftan da hayvanın acı şekilde ölümü söz konusu oluyor. Bu nedenle biz pet shoplarda kedi köpek satışının yasaklanması gerektiğini düşünüyoruz. Buna ilişkin bir önerge düzenledik ve Kadıköy Belediye Meclisi’ne havale ettik. Tabiî ki Belediye Meclisi’nin alacağı karar esas olacaktır. Bir geçiş dönemi de öngörüyoruz. Pet shopları da öncelikle uyararak, bilgilendirerek anlatacağız” diye konuştu.
Kadıköy’de kayıtlı yaklaşık 90 pet shop mağazasının bulunduğunu söyleyen Mete, Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı’ndan da bahsettiği açıklamasında, Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak hayvan barınağındaki uygulamalarla hayvan sağlığını ve refahını korumaya çalıştıklarını, bunda da epey mesafe alındığını belirtti. Birkaç uygulamayla sokak hayvanları sorununun çözmenin kolay olmayacağını, ülke genelinde yapılacak uygulamalarla hayvan sağlığı ve refahının sağlanabileceğini belirten Mete, bu anlamda Kadıköy’de mikro çip, kimliklendirme ve kayıt altına alma gibi bazı çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak, hayvan popülasyonunu kontrol altına tutmaya gayret ettiklerini belirtti.
Vatandaşların, Kadıköy Belediyesi’nin 444 55 22 nolu çağrı merkezinden hayvan sağlığı ile ilgili konuları belediyeye iletebileceklerini söyleyen ve hayvan sahiplenmek isteyenleri Kadıköy Belediyesi Hayvan Barınağı’na davet eden Mete, “Barınağımızdan basit birkaç işlem sonrasında bakımı ve aşıları yapılmış hayvanları ücretsiz sahiplenebilmek mümkün. Halkımız 415 67 61 nolu telefondan ve Kadıköy Belediyesi’nin resmi internet sitesinden barınağa ulaşılabilirler. 16 yaşından büyük herkes kanunen hayvan sahiplenebiliyor” dedi.
Etiketler; pet shop

ARŞİV