Kadıköy'de Simit Devrimi

Açıkta, izinsiz ve gerekli sağlık yükümlülüklerini yerine getirmeyenler Kadıköy’de simit satamayacak.

15 Ocak 2014 - 11:41
Mustafa SÜRMELİ
 
Kadıköy Belediyesi, Tasarım Atölyesine özel olarak tasarlattığı yeni simit arabalarını Kadıköy Meydanı’nda basına tanıttı. Kadıköy'de simit arabalarına, simitçilere ve simitlere “hijyen ve estetik” standardı getiren Kadıköy Belediyesi, simitçilere zorunlu hijyen eğitimi, özel tasarım simit arabaları kullanma şartı ve sadece Kadıköy'de üretilen simitlerin satılması koşullarını getirdi.

YENİ TASARIM SİMİT ARABALARI KADIKÖY’E ÖZEL
Kadıköy’de sayıları 200’ü bulan simitçiler için bir dizi yeni kararlar alan Kadıköy Belediyesi, simite dair her şeyi yeniledi. Kadıköy’de simit satışı yapmak için şartları yerine getiren simitçi esnafına yeni simit arabaları 9 Ocak Perşembe günü Kadıköy İskele Meydanı’nda düzenlenen tanıtım töreniyle teslim edildi. İlk etapta hijyen eğitimi alan 12 simitçinin yeni arabalarıyla katıldığı tanıtım töreni ilginç mini bir tiyatro gösterisi ile yapıldı. Simitlerini eski usul tablada satan sokak simitçisine, Başkan Öztürk önce engel oldu sonra Kadıköy’de simit satması için uyması gereken kuralları anlattı. Sokak simitçisi rolünü canlandıran tiyatro oyuncusu ve belediye çalışanı Bülent Çakırer ile başarılı bir performans sergileyerek konuyu sanat yoluyla anlatan Başkan Öztürk, “Böyle olmaz! Simitleri açıkta satıyorsun. Hem de hiçbir sağlık kuralına uymadan. İnsanların sağlığını tehlikeye atıyorsun” dediği sokak simitçisinin elinden simit tablasını alarak onu, Tasarım Atölyesi Kadıköy’ün genç tasarımcısı Can Güvenir’in tasarladığı modern ve hijyenik simit arabasının yanına götürdü. Başkan Öztürk, sokak simitçisine önce temiz görünmesi için bir önlük giydirdi. Başkan Öztürk’ün simitçiye uyarıları bununla bitmedi. Kadıköy’ün her yönüyle çağdaş, sağlıklı bir kent olduğunu kısaca anlatan Öztürk, geçimini kazanırken diğer insanların da sağlığını düşünmesi ve ona göre davranması gerektiğini vurguladı. Kadıköy’de simit satabilmek için dahi gerekli sağlık muayenesinden geçmek gerektiğini hatta simit yapan fırınların da uyması gereken bir dizi şartların olduğunu anlatan Öztürk, simitçiye kuralları anlattı. Kadıköy’de simit yapan fırınların belediye ekiplerince denetlendiğini, burada çalışanların gerekli sağlık muayenelerinden geçtiğini ve eğitime tabi tutulduğunu söyleyen Öztürk, Kadıköy'deki tüm simitçilerin zorunlu hijyen eğitiminden geçirileceğini, sertifikası ve sağlık muayenesi olmayan simitçilerin çalışamayacağını hatta başka ilçelerden getirilen simitlerin denetimleri konusunda bilgileri olmadığı için satılamayacağını da söyledi.

BAŞKANIN VATANDAŞLA SİMİT VE ÇAY KEYFİ
Vatandaşların gönül rahatlığıyla sertifikalı simitçilerden simit alıp yiyebileceklerini kendisinin de gönül rahatlığıyla simit yediğini söyleyen Başkan Öztürk, tanıtımın ardından Kadıköylülerle de sohbet etme fırsatı buldu. Vatandaşla simit ve çay eşliğinde keyifli bir sohbet yapan ve onlara simit ve çay ikramında bulunan Öztürk’ün halkla iç içe ve samimi sohbeti ise gelip geçenler tarafından da ilgiyle izlendi.

ARŞİV