Kadıköy'de sivrisinek savaşları başladı

Kadıköy’de sivrisinek sorununun kökten çözümü için Dünya Sağlık Örgütü standartlarında sivrisinek mücadelesi başladı.

22 Haziran 2012 - 10:44

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte halk sağlığı için tehdit oluşturan sivrisineklerle mücadele konusunda Kadıköy Belediyesi, Dünya Sağlık Örgütü standartlarının uygun gördüğü ölçülerde çalışmalarına başladı. 40-50 yıllık binaların kanalizasyon işlevi gören ve günümüzde kullanılmayan fosseptik kuyularını da tespit edip, üstü kapatılıp, öylece bırakılan bu kuyuların kapatılması için çalışmalar da yapan Belediye, sivrisineklerle mücadele için 5 bin adet broşür bastırıp, halka dağıtmaya başladı. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması gerektiğini ve sivrisineklerle mücadele konusunda belediye yetkililerine yardımcı olunması gerektiğini vurguluyor.

BELEDİYE FOSSEPTİK ISLAHI YAPIYOR
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete artık uçkun mücadelesi döneminin geçmişte kaldığını, Dünya Sağlık Örgütü’nün sivrisinekle mücadele standardının, sivrisinek oluşmadan önceki ortamların yok edilmesini öngördüğünü belirtti. Mete, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Geçmişte uçkun mücadelesine yönelik uygulamalar yapılıyor, fosseptikler ve su birikintileri gibi sivrisinek oluşumuna uygun yerler ilaçlanıyor, gerekirse ilaç sıkma araçlarıyla günün belli saatlerinde sokak aralarına girilerek uçkun sivrisinekler yok edilmeye çalışılıyordu. Bu yöntem halk ve çevre sağlığı için de riskli bir uygulamaydı ve verimsizdi. Dünya Sağlık Örgütü standartları sivrisineklerin oluşma ortamlarının yok edilmesini öngörüyor. Biz de bu doğrultuda Kadıköy’de çalışma yapıyoruz. Kadıköy’de 40-50 yıl önce yapılan binaların eski fosseptik sistemine sahip yaklaşık 50 bina tespit ettik. Bu tip binaların daha da olup olmadığını araştırıyoruz. Bu çukurlar kullanılmadığı için üzerleri kapatılmış ve içi boş halde öylece bırakılmışlar. Bunlar doldurulmalı. Veteriner İşleri ve Fen İşleri Müdürlüğü ortak çalışarak bu çukurları dolduruyoruz. Vatandaşlardan ücret de almıyoruz. Bunlar yok edilmedikçe sivrisinekle mücadelede başarılı olunamaz. Ayrıca inşaat alanlarındaki su birikintilerinin de kurutulması gerekiyor. Binaların bodrum katlarında biriken suların drenajı yapılmalı. Bunların hepsi çalışmalarımız kapsamında. Küçük bir su birikintisinde bile milyonlarca sivrisinek üreyebilir. Vatandaşlarımız bize 0216 325 17 32 numaralı telefondan dâhili 108 ya da 110’u arayarak veya Belediyemizin 444 55 22 numaralı çağrı merkezinden ulaşsınlar” dedi.
Mustafa SÜRMELİ
Etiketler; sivrisinek

ARŞİV