Kadıköy'de tek ses: BARIŞ

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Kadıköy’de yapılan mitinge katılan binlerce kişi, ülkede çatışmaların son bulması için adil ve demokratik bir çözüm önerdi.

06 Eylül 2012 - 15:08
 
Semra ÇELEBİ
İstanbul’daki 1 Eylül Barış Günü mitinginin bu yılki adresi yine Kadıköy oldu. Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Tepe Natilus önünde toplanan binlerce kişi “Savaşa son Barış istiyoruz” sloganlarıyla İskele Meydanı’na yürüdü.
DİSK, KESK, TTB, TMMOB, Halkların Demokratik Kongresi, Halkevleri, ÖDP, ÜİK-Der’in de aralarında bulunduğu sendika, parti, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütlerinin düzenlediği 1 Eylül mitingi Kadıköy Meydanı’nda yapıldı. Mitingde ilk konuşmayı tertip komitesi adına Atilla Gürkan yaptı. Gürkan’ın ardından sanatçı Hilmi Yarayıcı, Hatay’da yaşananlara dair bir açıklama yaptı. Hatay’dan geldiğini söyleyen Yarayıcı, anlatılanların yalan olduğunu, eli kanlı katillerin Hatay’da yaşayanları tehdit ettiklerini söyledi. Suriye’den gelen mültecilerin, Hatay’da bir arada barış içinde yaşayan Alevi ve Sünnilerin arasını açtığını belirten Yarayıcı, Hatay’daki kurumların hazırladığı bir metni okudu. Metinde, “Savaş, halklara karşı düzenlenmek isteniyor. Bu savaşı reddediyoruz. 1 Mart tezkeresine izin vermedik bu savaşa da izin vermeyeceğiz” denildi.

‘EMEKÇİLERİN HAKLARI İÇİN ONURLU BARIŞ İSTİYORUZ’
Tabip Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu konuşmasını, meslek örgütleri adına yaptı. Savaş ortamının işçi ve emekçilerin haklarını gasp ettiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Savaş, sağlığı, eğitimi, ulaşımı, pahalı ve paralı haline getiriyor, taşeronlaştırmayı yaygınlaştırıyor. Bu ülke emekçilerinin hakları için onurlu bir barış istiyoruz” dedi. Daha sonra İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe, ÖDP İl Başkanı Avni Gündoğan, Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy, TKP 1920 Genel Başkanı Yusuf Türkoğlu da bir konuşma yaptı.
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDK’nin parti kuracağı açıklamasıyla kürsüye çağrıldı. Önder, “Barışı savaştan ayıran iki şey vardır. Savaş ölüm, barış hayattır bu birincisi. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz bu da ikincisidir. Bu topraklar barışı hak etmiştir, Türk genci, Ermeni, Kürt, Arap genciyle bu halklar barışı hak etmiştir.” diye konuştu. Kürsüye son olarak, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş çıktı. Demirtaş, “Savaşı bitirmenin bir tek yolu vardır. Adil eşitlikçi özgürlükçü bir yaşam için hep birlikte direniş.” dedi. Miting, Emeğe Ezgi, Bandista ve Agira Jiyan’ın ezgileriyle sona erdi.

ARŞİV