Kadıköy'de torba yasa protestosu

Kadıköy'de 1 Şubat Salı günü toplanan işçiler, kamu emekçileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri “Torba Yasa Tasarısı”nı protesto eden bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından otobüse binen...

03 Şubat 2011 - 14:19

Kadıköy'de 1 Şubat Salı günü toplanan işçiler, kamu emekçileri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri “Torba Yasa Tasarısı”nı protesto eden bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşün ardından otobüse binen sendikacılardan bazıları perşembe günü gerçekleştirilen mitinge katılmak üzere Ankara'ya hareket etti.
Kadıköy'deki Haldun Taner Sahnesi önünde toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB üyeleri, “Torba Yasa, geri çekilsin. Ankara'ya Yürüyoruz” yazılı pankartı açtı. “İş ekmek yoksa barış da yok” , “Torba yasa geri çekilsin” , “AKP yasanı al başına çal” , “Hak verilmez alınır, zafer sokakta kazanılır” , “Zam zulüm işkence işte AKP” ve “İşçi memur elele genel greve” sloganları atan topluluk, Söğütlüçeşme Caddesi üzerinden Hasanpaşa bulunan Kadıköy Belediyesi önüne kadar yürüdü.

Yaklaşık yarım saat süren yürüyüşün ardından emekçiler, Hasanpaşa'da bulunan Kadıköy Belediyesi önüne ulaştı. Yaklaşık 500 kişiden oluşan topluluk adına açıklama yapan KESK MYK Üyesi Akman Şimşek, Torba Yasa Tasarısı ile çağdaş köleliğin getirilmeye çalışıldığını savunarak, “Yasa meclisten geçerse ödünç memurluk yolu ile sürgünler yasallaşacak. Belediyelerde çalışan işçiler diğer kurumlar arasında mekik dokuyacak” diye konuştu. Torba Yasa Tasarısı'yla vergi affının da getirileceğini ifade eden Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: “Yüzde 80'lere varan dolaylı vergileri veren biziz. Maaşlarından en yüksek Gelir Vergisi kesilen bizleriz. Hastaneye gittiğinde katkı payları ödeyen bizleriz. Buna rağmen sermayeye af getirilirken, emekçilerin ödediği gelir vergisi dilimlerinde oranları düşürmüyorlar. Hükümet ucube arıyorsa, Torba Yasa Tasarısı'ndan daha büyüğünü bulamaz. 16 -18 yaş arasındaki 250 bin gencin 85 TL'sine, staj yapan öğrencilerin üç kuruşluk asgari ücretlerine göz dikmekten daha büyük ucubelik olabilir mi? Uluslararası sözleşmelere, kazanılmış haklara ve mahkeme kararlarına rağmen, Torba Yasa Tasarısı'na koydukları grev yasağından daha büyük ucubelik olabilir mi?”

‘TUNUS'A MISIR'A BAKSINLAR’

AKP'nin iktidarda kalacağına inandıkça saldırganlaştığını öne süren Şimşek, “AKP, kazanılmış haklarımıza pervasızca saldırıyor. Emekçilerin, ezilenlerin, kadınların ve gençlerin sabrını daha fazla zorlamamalarını tavsiye ediyoruz. Tunus'a, Mısır'a, Yunanistan'a dönüp bir baksınlar. Eğer oralar uzak geliyorsa bu topraklardaki emekçilerin mücadele tarihine, yarattığı büyük direnişlere baksınlar" diye konuştu.
Açıklamanın ardından Ankara'ya gidecek olan sendika ve sivil toplumu kuruluşları üyeleri, bir otobüse binerek yola çıktı..

Gürbüz ENGİN
 


ARŞİV