Kadıköy'den Ata'sına saygı zinciri

Atatürk'ün ebediyete intikalinin 74. yılındaki anma törenlerinde Kadıköy yine farkını gösterdi. Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri biraraya gelerek ‘ATA’ya Saygı Zinciri’ oluşturdu.

14 Kasım 2012 - 14:14

Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN/Sinem TEZER

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü aramızdan ayrılışının 74. yıldönümünde yine özlemle andık.Tüm yurtta bayraklar yarıya çekildi, 10 Kasım sabahı vakit 09.05’i gösterirken Ata’ya özlemle geçen yılların hüznü çöktü tüm yurda. Kadıköy'deki ilk etkinlik ve resmi tören, İskele Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasıyla başladı. Sırasıyla Kadıköy Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Kadıköy Belediye Başkanlığı siyasi partiler kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları adına çelenkler sunuldu. Saatler 09.05’i gösterdiğinde de tüm yurtta hayat durdu. 2 dakikalık saygı duruşu boyunca vapurlar, araçlar sirenlerini, kornalarını çaldı, kordon boyunda yürüyen herkes Ata’ya saygı duruşunda bulundu. Okunan İstiklal Marşı’nın ardından resmi erkân Kadıköy Şehremaneti’ne geçerek Atatürk için açılan resmi deftere duygularını yazdı.
 
ATATÜRK GENÇLİĞİ HALK EĞİTİMDE ANMA PROGRAMI SUNDU             10 Kasım Atatürk’ü Anma Etkinlikleri kapsamında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde de Kadıköy Anadolu Lisesi ve Kadıköy Halk Eğitim Merkezi katkılarıyla hazırlanan bir anma programı düzenlendi. Törende liseli gençlerin hazırladığı Atatürk Odatoryosu’nun yanı sıra Güneşin Yüzü adlı belgesel duygulu gözlerle izlenirken, Atatürk’ün sevdiği eserlerden oluşan müzik dinletileri de öğrenciler tarafından başarıyla icra edildi.
 
ATA SEVGİSİNDE KENETLENDİLER                                                           Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri ise eşi benzeri olmayan bir etkinliğe imza attılar bu yılki 10 Kasım'da. On binlerce kişi 7 kilometrelik Fenerbahçe-Bostancı sahil yolunda biraraya gelip “ATA’ya Saygı Zinciri” oluşturdu. Soğuk havaya aldırış etmeden, sabahın erken saatlerinde buluşan on binlerce Kadıköylü el ele verip kilometrelerce uzayan zincir kurdular. Yoğun katılım sebebiyle zincir Maltepe’ye kadar uzadı, yer yer 2’li, hatta 3’lü sıralar oluşturuldu. Atatürk tişörtleri giyen, ellerinde Ata'nın fotoğraflarını ve Türk bayrakları taşıyan yaşlı genç Kadıköylüler, saatler 09.05’i gösterdiğinde, sirenlerin çalmasıyla birlikte 1 dakikalık saygı duruşuna geçti. “Senin kurduğun Cumhuriyet’i ve ilkelerini dahili ve harici bedhahlara karşı korumak ve kollamak için, biz aydınlık Tük insanları, zincirimizi oluşturduk, etten duvar ördük, önünde saygıyla eğiliyoruz...” diyen Kadıköylüler, hep bir ağızdan İstiklal Marşı’nı okudu. Ata sevdalıları daha sonra da Kadıköy sahillerini hep bir ağızdan coşkuyla okudukları 10. Yıl Marşı ile inletti. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk'ün eşi Sevgi, kızı Sinem Öztürk ile kardeşi Nebahat Öztürk Beğen’n de katıldığı Saygı Zinciri’ne denizden de yelkenciler, balıkçılar ve dalgıçlar  da destek verdi.
 
EVGİN'DEN MUSTAFA KEMAL ŞARKILARI...                                                     10 Kasım etkinliklerinin akşamki adresi ise Caddebostan Kültür Merkezi oldu. Usta sanatçı Erol Evgin, “Mustafa Kemal'i Gördüm Düşümde” adlı muhteşem bir konser verdi. Kadıköylülerin yoğun ilgi gösterdiği konserde Evgin şarkılarını Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı görüntülerinden oluşan barkovizyon gösterisi eşliğinde söyledi.

 
ATATÜRK,BELGESEL ÖYKÜLERLE ANILDI
10 Kasım 2012 Cumartesi günü Atatürk’ü Anma etkinliklerinden biri de, Kozyatağı Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Can Çocuk Yayınları ile Kadıköy Belediyesi Kozyatağı Kültür Merkezi işbirliğiyle düzenlenen 10 Kasım etkinliğinde yazar Süleyman Bulut, Atatürk’ün az bilinen fotoğrafları eşliğinde belgesel öyküler anlattı. Bulut’un yediden yetmişe herkese hitap eden “Büyük Atatürk’ten Küçük Öyküler” isimli kitaplarından yola çıkarak hazırladığı sunum, dikkatle takip edildi. Sunumun ardından katılımcılar, onlar için kitaplarını imzalayan Süleyman Bulut’la sohbet etme imkânı da buldu.
 
ZİNCİR İLK AMA SON OLMAYACAK
Kadıköy Belediyesi Gönüllü  Konseyi  Yürütme Kurulu'nun konuya ilişkin değerlendirmesi şöyle:
“Cumhuriyet aydınları, Atatürk sevdalıları, Cumhuriyet kutlamalarında olduğu gibi 10 Kasım’da Ata’sını anarken şanına yakışır bir duruş sergiledi. Türkiye Cumhuriyeti yurtseverleri yurdun her yerinde Atası’nı saygıyla andı. Kadıköylüler durur mu? Fenerbahçe’den Bostancı’ya zincir oluşturup omuz omuza etten duvar olmaya karar verdiler. Saat 09.00 olmamıştı daha zincirin Pendik’e ulaştığı haberi geldi, insanlar çoğu yerde zincire sığamadı, ikinci sıra üçüncü sıra oluştu, 09.05’de 10 binler Ata’sını andı ve bütün dünyaya bu sevdanın hiçbir örneğinin olmadığını gösterdi.
Bu proje Kadıköy Belediyesi Gönüllü Konseyi Yürütme Kurulu tarafından ortaya atıldı ve 22 Kadıköy Belediyesi Gönüllü Evi sahiplendi. Gönüllü Merkezimizin desteği ile günlerce hummalı bir çalışma yürütüldü. Başta Belediye Başkanımız Av. Selami Öztürk’e, Gönüllü Merkezi Yönetim Kurulu’na, Sivil Toplum Kuruluşları’na desteklerinden dolayı teşekkür ederiz. Katkılarından ve olağanüstü çabalarından dolayı Gönüllü Başkan ve üyelerini gönülden kutluyoruz. 20 bini geçen katılımları ve coşkularıyla her zaman olduğu gibi tüm ülkeyi gururlandıran aydınlık yüzlü Cumhuriyet sevdalısı Kadıköylülere şükranlarımızı sunuyoruz. Bu zincir bir ilkti ama son olmayacak. Kadıköy Belediyesi Gönüllüleri, Ata'sına olan saygısını her yıl geleneksel olarak devam ettirecektir.”

 

 


ARŞİV