Kadıköy'den haykırdılar: ‘Malatya Sivas olmayacak'

Kadıköy’de toplanan demokrat güçler, Malatya’da Alevilere yönelik saldırılara karşı yürüdü.

07 Ağustos 2012 - 10:34

Semra ÇELEBİ
 
Malatya’nın Sürgü Beldesi’nde Alevi ailelere yönelik saldırının ardından eylemler sürüyor. 1 Ağustos Çarşamba akşamı Kadıköy Altıyol’da buluşan KESK İstanbul Şubeler Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi üyeleri “Hepimiz Kürdüz, hepimiz Aleviyiz”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Malatya Sivas olmayacak” sloganlarıyla Kadıköy İskele Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün ardından meydanda oturma eylemi gerçekleştirildi.
Kitle adına açıklama yapan HDK Kadıköy Meclisi’nden Jale Aş, geçmişte yaşanan Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamlarının, halklara yönelik bu tarz saldırıların bir politika doğrultusunda gerçekleştirilmiş olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Geçen yıl Adıyaman’da Alevilerin evlerinin işaretlenmesini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in “Alevilik İslam içidir, ibadet yeri ise cemevi değil camidir” sözlerini ve Yargıtay’ın “Cemevleri ibadethane olamaz” kararını hatırlatan Aş, son olarak da Sürgü Belde Belediye Başkanı AKP’li Faruk Taşdemir’in saldırıya maruz kalan aileye sürgün dayattığını dile getirdi.
“Bir kez daha görülmüştür ki ezilen halkı katliamlardan koruyacak olan devlet, jandarma, polis değil, halkların örgütlü mücadelesi ve dayanışmasıdır. Bu olayların sorumlusu ise hükümettir. Alevi yurttaşlarımıza karşı gerçekleştirilen bu saldırıyı kınıyoruz. Aleviler yalnız ve sahipsiz değildir” şeklinde konuşan Aş, “Halklarımızı her yerde, sokaklarda dayanışmayı yükseltmeye çağırıyoruz” dedi. Aş’ın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ataşehir Şube Başkanı Metin Arslan da bir konuşma yaptı.
Oturma eylemi sırasında semah dönülürken sanatçı İkbal Kaynar bağlama eşliğinde halk türküleri ve Alevi ezgileri seslendirdi. 
 
DAVULCU TUTUKLANDI
Sürgü’de yaşanan olayda fatura sadece ramazan davulcusuna çıkarıldı. Alevi ailenin evinin saldırıya uğraması olayına sebep vermekle suçlanan Ramazan davulcusu M.E. ile birlikte toplam 23 kişi gözaltına alındı. Davulcu, “kamu barışına karşı suçlar” kapsamında tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırıya uğrayan Alevi ailesinin Ramazan davulcusunu darp ettiği, saldırı sırasında da gruptakileri tahrik ettiği iddia edildi.
İl Jandarma Komutanlığından yapılan açıklamada, “28 Temmuz 2012 günü saat 02.00 sıralarında, Ramazan davulcusu M.E.'nin, H.E. ve oğlu S.E. tarafından darp edilmesi olayı sonrası, 29 Temmuz 2012 günü saat 01.30 sıralarında, Ramazan davulcusu M.E.'nin beraberindeki yaklaşık 100 kişilik kalabalık bir grupla H.E. ve ailesinin ikamet ettiği evin bulunduğu bölgeye gelerek, burada davul çaldıkları, İstiklal Marşı söyledikleri ve tekbir getirerek slogan attıkları sırada, kalabalık gruba karşı ev sahibi S.E.'nin bağırarak grubu tahrik etmesi sonucu gruptan kimliği tespit edilemeyen bir veya birkaç kişi tarafından H.E.'nin evine taş atılması neticesinde evin pencere camları kırılmıştır. Cumhuriyet Savcısının talimatı doğrultusunda olaya karışan ve eve taş atan 23 şahıs tespit edilmiş, şahıslar ifadelerinin alınmasına müteakip Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilmişlerdir. Mahkeme tarafından şüpheli M.E. tutuklanmış, diğer şahıslar tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardır” denildi.

ARŞİV