Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) işgal ettiği Şengal’de, katliamdan kaçan ve dağlara sığınan Ezidi Kürtler için yardım kampanyası başlatıldı. Yardım toplama merkezlerinden biri de Kadıköy.
Semra ÇELEBİ
Irak ve Suriye’de etkinlik gösteren radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, 3 Ağustos Pazar günü Irak’ın kuzeybatısında yer alan Musul’un Şengal (Sincar) kentini ele geçirdi. Burada yaşayan Ezidilerin bir kısmı Kürtlere ait bölgelere geçmeyi başarırken, Şengal Dağı’na sığınan binlerce Ezidi, açlık ve susuzlukla mücadele ediyor.
IŞİD’in 2 hafta önce ele geçirdiği Şengal ilçe merkezi ile köylerinden ise katliam haberleri gelmeye devam ediyor. Şimdiye kadar 2 bin Ezidi’nin katledildiği, 500 kadının IŞİD militanları tarafından satılmak üzere alıkonulduğu bildiriliyor. Birleşmiş Milletler’den yapılan açıklamada katliamdan kaçmayı başaran en az 200 bin Ezidi ve Türkmen, iki haftadır Şengal dağlarında aç, susuz kurtarılmayı bekliyor.
TMMOB KAMPANYA BAŞLATTI
Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği Diyarbakır Şubesi, katliamın ve zorunlu göçün hemen ardından yardım kampanyası başlattı. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu ise kampanyayı ortaklaştırma çağrısı yaparak İstanbul’a taşıdı.
TMMOB İKK’dan yapılan açıklamada “Şengal’de IŞİD çeteleri tarafından katledilen ve yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalan Ezidi halkına dönük bölgede bulunan TMMOB’ye Bağlı Odaların Şubeleri bir yardım kampanyası başlatmışlardır. TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu birimleri olarak kampanyaya katılıyor ve aşağıdaki listede yer alan malzemeleri temin ederek TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi - Karaköy ve Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Kadıköy binalarına ulaştırıyoruz.” denildi.
KADIKÖY’DEN YARDIM DEVAM EDİYOR
İstanbul Anadolu yakasında yardım toplama merkezi Kadıköy Kimya Mühendisleri Odası olarak belirlendi. Geçen Cuma başlatılan yardım kampanyasının, sosyal medyada duyulmasıyla bir haftada yarım kamyon ihtiyaç maddesi toplandı. Kimya Mühendisleri Odası, iş çıkışı yardım malzemesi getirmek isteyenleri düşünerek kapanış saatini 17.00’den 19.00’a uzattı. Oda Cumartesi günleri de 19.00’a kadar açık.
Kimya Mühendisleri Odası’nın yardım kampanyasıyla ilgili yetkilisi Suat Güneş’in yardım malzemesi getirmek isteyenlerden ricası var: “Lütfen kuru gıdaların son kullanma tarihine dikkat etsinler. Eşyaları kolileyip getirmeleri ve üzerine içinde neler olduğunu yazmaları önemli.”
DAYANIŞMALAR ÇAĞRI YAPTI
Yardım malzemeleri önümüzdeki hafta sonuna kadar toplanmaya devam edecek. İlk kamyon gönderildikten sonra ihtiyaca göre kampanya sürdürülecek. Diyarbakır’a gönderilecek yardımlar oradan Şengal dağlarına ulaştırılacak.
Yeldeğirmeni Dayanışması ile Caferağa Dayanışması da Şengal dağlarındaki Ezidiler için başlatılan yardım kampanyasına katılma çağrısı yaptı.
Yardımların Anadolu yakasında ulaştırılabileceği adres şöyle:
TMMOB Kimya Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Caferağa Mah. Neşet Ömer Sok. No:17/3 Kadıköy (Kadıköy PTT’nin ilerisi) 0216 449 37 10
Şengal için acil ihtiyaç listesi:
- Bebek Maması
- Çocuk Bezi
- Kadın Pedi,
- Kuru Gıda
- Tıbbi İlaç
- Temizlik Malzemesi (sabun, deterjan, ıslak havlu vb.)
- Kıyafet ( iç çamaşır, eşofman, bebek-çocuk kıyafetleri vb.)
- Yatak, Yastık, Battaniye
GÜNEŞİN ÇOCUKLARI: EZİDİLER
Etnik olarak Kürt olan ve Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini konuşan Ezidiler, inançları nedeniyle sürekli tehditlere maruz kalıyorlar. Bu nedenle birçok Ezidi, Irak’ı zaman içinde terk ederek başka ülkelere sığındı. Ancak yoğun göçe rağmen dünyada Ezidi nüfusunun en yoğun olduğu ülke Irak olarak biliniyor. Buradaki nüfuslarının 500 bin olduğu belirtiliyor. Ağırlıklı olarak Musul’un Şeyhan, Hamdaniye, Sincar (Şengal) ilçeleriyle Duhok merkezi ile çevresindeki köylerde yaşıyorlar. Türkiye’de ise Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin ve Şanlıurfa illerinde ikamet ediyorlar. Ezidilerin bir kısmı da Almanya, Fransa, Belçika ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşıyor. Dünya Ezidi nüfusunun 800 bin olduğu tahmin ediliyor.
Bazı tarihi ve dini kaynaklara göre Ezidilik, ateş, güneş ve suyun kutsal sayıldığı bir inanç şekli. Bu inançta sonradan Ezidi olunmuyor. Bir Ezidi’nin başka bir dine geçmesi ise en büyük günah olarak kabul ediliyor. Dini ritüeller sözlü bir şekilde nesilden nesile aktarılıyor. Ezidilikte sözlü edebiyat, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde kendini koruyor.
Ezidiler, sabah, öğle ve akşam olmak üzere günde üç defa dualar okuyor. Bunun dışında her yıl nisan ayının ikinci haftasında başlayan “Kırmızı Çarşamba” bayramından önce üç günlük oruç tutuluyor. Diğer dinler gibi ibadethaneleri olmayan Ezidiler, sadece ruhani din adamlarının türbesini ziyaret ediyor. Türbelerde çıra yakılıp, dualar ediliyor.