Kadıköy'den Van'a KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ

7,2’lik depremle sarsılan Van’a Türkiye’nin dört bir yanından yardım giderken, Kadıköylüler de kardeşleri için seferber oldu...

27 Ekim 2011 - 16:31

Türkiye bir kez daha deprem felaketiyle sarsıldı. Van’da 23 Ekim Pazar günü saat 13.42’de merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şiddetli deprem nedeniyle kamu binaları ve apartmanlar yerle bir olurken, yüzlerce insan enkaz altında kaldı.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın son açıklamasına göre, gazetemiz yayına girdiği sırada depremde ölenlerin sayısı 500’e, yaralananların sayısı ise 2 bine yaklaşmıştı. Ancak enkaz altında hala insanların olduğu ve ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

KADIKÖYLÜLER SEFERBER OLDU

Deprem haberi duyulur duyulmaz, ülkenin dört bir yanında yardım kampanyaları başlatıldı. Van merkez, Erciş ve çevre köylerde ölümlere ve büyük hasara yol açan depreme sadece resmi makamlardan değil, tüm ülkeden yardımlar aktı. Bu yardım kampanyalarının en büyüklerinden birini Kadıköy Belediyesi düzenledi. Depremin meydana geldiği Pazar günü Kadıköy Belediyesi’nde Kriz Merkezi kuran Belediye Başkanı Selami Öztürk, Kadıköy Belediye Başkanlığı’nın Hasanpaşa’daki binası merkez olmak üzere 29 noktada Yardım İrtibat Büroları oluşturdu. Vatandaşların Deprem Bölgesi’ne ulaştırmak istedikleri yardım malzemelerini ve diğer 11 CHP’li belediyelerde toplanan kolileri, aynı anda 20 araçlık TIR konvoyuyla göndereceklerini kaydeden Başkan Selami Öztürk, şunları söyledi:
“Acımız büyük. Can kaybına yol açan depremden sonra Vanlı vatandaşlarımıza el uzatmak için harekete geçtik. Belediyemiz merkez olmak üzere Gönüllü Merkezlerimiz ve Kültür Merkezlerimizde yardım toplama noktaları oluşturduk. Kızılay Genel Müdürlüğü’nün belirlediği yardım malzemeleri su, ilaç, serum, hijyenik malzeme, mama, çocuk bezi, her türlü kuru gıda, kışlık giysi, battaniye ve yorgana ihtiyaç var. Vatandaşlarımız yardım malzemelerini belediyemize, kendilerine en yakın gönüllü merkezlerine ve kültür merkezlerimize bırakabilirler.”

İNTERNETTEN HABERLEŞİP BELEDİYE’YE KOŞTULAR

Kadıköy Belediyesi’nin yardım kampanyasını duyan vatandaşlar, topladıkları eşyalarla Belediye Binası’na akın etti. Yardımları teslim edip gitmekle yetinmeyen Kadıköylüler, eşyaların tasnif edilmesi ve kolilenmesi işinde de çalıştı. Geceleri de açık olan merkez binada sürekli yardım toplandı, koliler yapıldı. Yardım için gelenlerin çoğunluğunu gençler oluşturdu çünkü sosyal paylaşım ağlarında örgütlenip gelmişlerdi.
Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği yardım kampanyasına destek vermek ve toplanan yardım malzemelerini kolilemek için twitter ve facebook gibi sosyal paylaşım ağları aracılığıyla organize olan yüzlerce genç Kadıköy Belediyesi Merkez Binası’nda buluşarak, yardım malzemelerini kolilemek için çalıştı. Gelen yardım malzemelerini tasnif ederek, tek tek kutulara yerleştiren gönüllüler, zaman zaman twitter’a girerek, ihtiyaç duyulan ve eksik olan malzeme listelerinin getirilmesi için arkadaşlarına çağrı yaptı. Belediye’de ilginç görüntüler oluşturan gençler arasında bulunan ve Eczacılık Fakültesi öğrencisi olan gençler de yardım malzemeleri arasında bulunan ilaçları tasnif ederek, kolilediler. Twitter ve facebook’tan aldıkları mesajlarla ellerinde çocuk mamaları, ilaçlar, kadın petleri ve hijyenik malzemelerle yardıma koşan gençler, hafta boyunca malzemelerin kolilenmesi işinde çalıştılar. Gençler çalışırken Başkan Öztürk de yanlarında bulundu, mikrofonla talimatlar verdi. Öztürk, sık sık gönüllülere teşekkür etti.

SANATÇILAR DA DESTEK VERDİ

Depremzedelere yardım seferberliğine katılarak gönüllü olarak çalışanlar arasında sanatçılar da vardı. Kadıköy Belediyesi’nin Merkez Binası’nda oluşturulan Depremzedelere Yardım Toplama Merkezi’nde yüzlerce çalışanla birlikte giysi katlayan, koli hazırlayanlar arasında Muhteşem Yüzyıl dizisinde Malkoçoğlu karekterini canlandıran Burak Özçivit, Bizim Yenge Dizisi’nin oyuncusu Şebnem Bozoklu, Anneler ve Kızları dizisinde rol alan Levent Üzümcü, Çocuklar Duymasın dizisinde oynayan Serkan Balbal ile Issız Adam sinema filminden tanıdığımız Melis Birkan da vardı. Kadıköy Belediyesi’nin Hasanpaşa’daki merkez binasında yardım toplama işi sürüyor. Deprem bölgesinde en önemli ihtiyaç olan çadır başta olmak üzere acil ihtiyaçlar battaniye, katalitik soba ve bebek maması yardımlarınızı Kadıköy Belediyesi’ne ulaştırabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: 0216 542 50 55 / 444 55 22
 
20 TIR DOLUSU MALZEME YOLA ÇIKTI

İstanbul’da bulunan 12 CHP’li belediyenin oluşturduğu Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği’nin depremzedelere ulaştırmak için topladığı yardım malzemeleri ile dolu 20 tır, 25 ve 27 Ekim’de Kadıköy Belediyesi’nden yola çıktı. Van’da meydana gelen depremin hemen ardından Depremzedelere Yardım Kampanyası başlatan SODEM üyesi 12 CHP’li belediye, vatandaşların katkılarıyla oluşturulan yardım kolililerini yola çıkardı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk’ün Kadıköy’den yolculadığı yardım tırlarında Kadıköy, Kartal, Beşiktaş, Avcılar, Sarıyer, Adalar, Ataşehir, Maltepe, Büyükçekmece, Bakırköy, Silivri, Çatalca Belediyelerinin topladığı yardım malzemeleri bulunuyor. Van depreminin ardından kısa sürede organize olarak yardım kampanyası başlattıklarını, vatandaşların katkıları ve gönüllülerinin çalışmasıyla koliler oluşturup deprem bölgesine gönderilmeye hazır hale getirdiklerini kaydeden Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Yönetim Kurulu ve Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yardımların Van’da dağıtımını orada incelemelerde bulunan CHP’li belediye başkanlarının organize edeceğini belirtti. Öztürk şunları söyledi: “Depremin yaralarını sarmak için el ele verdik. Vatandaşlarımızın bize ulaştırdığı yardım malzemelerini twitter, facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde buluşup gelen gönüllülerimiz koliledi. Kolilerde Kızılay’ın belirlediği su, ilaç, serum, hijyenik malzeme, mama, çocuk bezi, her türlü kuru gıda, kışlık giysi, battaniye ve yorgan gibi malzemeler var. 20 tır dolusu malzemeyi bugün sevgi ve selamlarımızla yolculadık. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz.” Öztürk yardım toplama ve gönderme çalışmasının devam edeceğine de dikkat çekerek “Yardım etmek isteyen vatandaşlarımız belediyemizin 0216 542 50 55 nolu telefonu ile 444 55 22 nolu Çağrı Merkezi’ni arayabilirler. Depremde hayatını kaybedenlere rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.
 
ÇOCUKLAR İÇİN OYUNCAK GÖNDERİN!

İstanbul Oyuncak Müzesi, Van'da yaşanan büyük felaketin ardından çocuklar hayallerine daha sıkı tutunabilsin diye vatandaşlardan gelecek ‘oyuncak’ bağışlarını bekliyor. Oyuncak Müzesi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi: “Biliyoruz ki, Van'daki çocuklarımıza göndermek için bize bağışlayacağınız oyuncaklar, umutlarımız kadar ‘sağlam’ ve ‘çalışır’ durumda olacaktır. Oyuncaklar, Kadıköy Belediyesi tarafından afet bölgesine ulaştırılacaktır. Sizlerden, oyuncakların ‘koliler’ halinde ve müzenin ‘açık’ olduğu saatlerde getirilmesini rica etmekteyiz.” Ayrıntılı bilgiye 0 216 359 45 50-51 no'lu telefondan ulaşabilirsiniz.

ARŞİV